υγεία

Υπάρχει τελικά τρόπος να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Ανάγνωση σε 2,5′

Στο σύνολό του, το ανοσοποιητικό μας σύστημα κάνει μια αξιοθαύμαστη δουλειά στην υπεράσπισή μας απέναντι σε νοσογόνους μικροοργανισμούς. Αλλά μερικές φορές αποτυγχάνει: ένα μικρόβιο εισβάλλει επιτυχώς στο σώμα μας και μας κάνει να αρρωστήσουμε.

Μπορούμε σε αυτή την περίπτωση να παρέμβουμε και να κάνουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρότερο; Θα το πετύχουμε βελτιώνοντας τη διατροφή μας; Ή με το να πάρουμε κάποιες συγκεκριμένες βιταμίνες ή φυτικά συμπληρώματα;

Μπορούμε κάνοντας κάποιες αλλαγές στις συνήθειές μας να πετύσουμε μία σχεδόν τέλεια ανοσολογική απόκριση απέναντι στον εισβολέα;

Η ιδέα του να ενισχύσουμε την άμυνά μας είναι δελεαστική, αλλά η ικανότητα να το πράξουμε έχει αποδειχθεί απίθανη για πολλούς λόγους.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ακριβώς αυτό – ένα σύστημα, όχι μία ανεξάρτητη οντότητα. Για να λειτουργήσει καλά, απαιτεί ισορροπία και αρμονία.

Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά που δεν γνωρίζουν οι επιστήμοντες γύρω από την ιδιαιτερότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και της αλλληλεπίδρασης και διασύνδεσης πληθώρας παραγόντων που συμμετέχουν στην ανοσολογική αντίδραση. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τη σύνδεση της αλλαγής κάποιων συνηθειών μας με τη βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιπτώσεις του τρόπου ζωής μας στο ανοσοποιητικό σύστημα δεν αποτελούν ένα ενδιαφέρον πεδίο έρευνας. Οι ερευνητές μελετούν τις επιδράσεις της διατροφής, της άσκησης, της ηλικίας, της ψυχολογικής κατάστασης, και άλλων παραγόντων στην ανοσολογική απόκριση, τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους.

Εν τω μεταξύ, ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος για να δώσουμε ένα χέρι βοήθειας στο ανοσοποιητικό μας σύστημα – όχι τη στιγμή που θα αρρωστήσουμε, αλλά σε καθημερινή βάση, με συνέπεια και συνέχεια.

Υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Η πρώτη γραμμή άμυνας λοιπόν, είναι να επιλέξουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Το να ακολουθούμε έναν υγειινό τρόπο ζωής είναι το ένα και σημαντικότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό και υγιές.

shutterstock_552121087

 

Κάθε μέρος του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού μας συστήματος, λειτουργεί καλύτερα όταν προστατεύεται από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις και ενισχύεται από στρατηγικές υγιεινής διαβίωσης, όπως οι παρακάτω:

  • Να μην καπνίζουμε.
  • Να επιλέξουμε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης και χαμηλή σε επεξεργασμένα προϊόντα.
  • Να ασκούμαστε τακτικά.
  • Να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος.
  • Να ελέγχουμε την αρτηριακή μας πίεση.
  • Αν πίνουμε αλκοόλ, να πίνουμε μόνο με μέτρο.
  • Να εξασφαλίσουμε επαρκή ύπνο.
  • Να λαμβάνουμε τα μέτρα μας για να αποφύγουμε τυχόν μολύνσεις με το να πλένουμε τα χέρια μας συχνά και να μαγειρεύουμε τα κρέατα επαρκώς.
  • Να κάνουμε συχνά τσεκ απς που ανταποκρίνονται στην ηλικία μας και στην κατηγορία κινδύνου που ανήκουμε.

Τί ισχύει για τα προϊόντα που υπόσχονται ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος;

Πολλά προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων ισχυρίζονται ότι ενισχύουν την άμυνά μας. Αλλά η ιδέα της ενίσχυσης της ανοσίας έχει λίγο νόημα επιστημονικά.

shutterstock_468207308

 

Στην πραγματικότητα, η αύξηση του αριθμού των κυττάρων στο σώμα μας – κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος ή άλλων – δεν είναι απαραίτητα ένα καλό πράγμα. Για παράδειγμα, οι αθλητές που επιδίδονται σε “ντόπινγκ αίματος” – τον εμπλουτισμό δηλαδή του οργανισμού τους με αίμα για να βελτιώσουν την απόδοσή τους – διατρέχουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.

Το να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι ιδιαίτερα περίπλοκο επειδή υπάρχουν πάρα πολλά διαφορετικά είδη κυττάρων στο ανοσοποιητικό σύστημα, που ανταποκρίνονται σε πολλά διαφορετικά μικρόβια με πάρα πολλούς τρόπους.

Ποια κύτταρα θα πρέπει να ενισχύσουμε, και σε τι αριθμό; Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν έχουν την απάντηση σε αυτό. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το σώμα παράγει συνεχώς κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και μάλιστα, πολλά περισσότερα από ό, τι μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει.

Τα περισσευούμενα κύτταρα απομακρύνονται από τον οργανισμό μας μέσα από μια φυσική διαδικασία κυτταρικού θανάτου που ονομάζεται απόπτωση – μερικά μάλιστα πεθαίνουν προτού εμπλακούν σε οποιαδήποτε ενέργεια, κάποια άλλα αμέσως μετά από την νίκη της μάχης ενάντια στο μικρόβιο.

Κανείς δεν ξέρει πόσα κύτταρα χρειάζεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα ή το ποιό είναι το καλύτερο μείγμα κυττάρων που χρειάζεται προκειμένου να λειτουργεί στο βέλτιστο επίπεδο.

Το σίγουρο είναι ότι όταν φροντίζουμε την υγεία μας, επιτρέπουμε στον οργανισμό μας να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μάς προστατεύει με τον καλύτερο τρόπο από εξωτερικές απειλές.

Παραπομπές

Harvard Health Publications, Harvard Medical School. ‘How to boost your immune system – Tips to fight disease and strengthen immunity.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.