Διατροφή

Umeboshi plum: το θαυμαστό δαμάσκηνο

Ανάγνωση σε 2′

Μια διατροφή αρκετά όξινη με ραφιναρισμένα σάκχαρα και κόκκινο κρέας, βρίσκεται στον πυρήνα πολλών συμπτωμάτων όπως η κόπωση, οι πεπτικές διαταραχές, οι συναισθηματικές ανισορροπίες και το άγχος. Στην πραγματικότητα, μια υπερβολικά όξινη διατροφή μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, η οποία είναι η πύλη για πολλές άλλες ασθένειες. Ευτυχώς, με μερικές διαιτητικές αλλαγές, είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια ισορροπία ξανά. Ένας τρόπος για να καταπολεμηθεί αυτή η υπερ-όξινη τάση είναι να συμπεριληφθούν τρόφιμα με αλκαλικές επιδράσεις στο αίμα, τα ούρα και το σάλιο, όπως τα δαμάσκηνα umeboshi.

Τα δαμάσκηνα Umeboshi έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην Ασία, συγκεκριμένα στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Κορέα. Η κυριολεκτική ιαπωνική μετάφραση είναι “αποξηραμένα δαμάσκηνα”, αν και μερικοί τα κατηγοριοποιήσουν περισσότερο ως βερίκοκα (ουσιαστικά, είναι ένα φρούτο ανάμεσα σε δαμάσκηνο και βερίκοκο που λέγεται ume). Τα umeboshi plums είναι ένα εκπληκτικό αλκαλικό τρόφιμο. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει κιτρικό οξύ. Το κιτρικό οξύ προκύπτει μέσω μιας διαδικασίας γαλακτικής ζύμωσης που χρησιμοποιεί ιαπωνικά δαμάσκηνα, φύλλα shiso και θαλασσινό αλάτι. Τα φύλλα shiso έχουν πολλά οφέλη και από μόνα τους και συμβάλλουν στην αντιμικροβιακή και αντισηπτική ιδιότητα των δαμάσκηνων umeboshi. Όντας ζυμωμένα, τα δαμάσκηνα umeboshi περιέχουν φυσικά προβιοτικά.

Είναι σημαντικό να ελέγξετε ότι αυτά τα τρία πράγματα που προαναφέρθηκαν είναι τα μόνα συστατικά, επειδή η μαζική παραγωγή και η πρόσφατη ζήτηση αυτού του καρπού έχουν επιβάλει τη χρήση τεχνητών χρωστικών και συντηρητικών για να περιορίσουν το κόστος. Κυκλοφορούν και σε πάστα, umeboshi paste, που μπορεί να είναι πιο πρακτική στη χρήση αλλά υπάρχει και ξύδι από umeboshi που είναι θαυμάσιο με δημητριακά, σαλάτες κ.ά.

Τα δαμάσκηνα Umeboshi λέγεται ότι χρησιμοποιούνταν από τους Ιάπωνες σαμουράι για να διατηρήσουν την αντοχή τους, να αποτρέψουν την κόπωση και να επισπεύσουν τη γρήγορη θεραπεία μετά τις μάχες. Ήταν βασικά στην καθημερινή τους δίαιτα. Σήμερα, η κατανάλωση ενός δαμάσκηνου και μόνο μπορεί να μάς βοηθήσει σημαντικά μετά από ένα πάρτι ή μετά από μακρινά ταξίδια για να αποφύγουμε τη ναυτία και την εξάντληση που μπορεί να συνοδεύει αυτά τα γεγονότα.

Τα Umeboshi είναι πολύ πλούσια σε σίδηρο (σημαντικός για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, τη μείωση του στρες και την ανοσοποιητική λειτουργία), θειαμίνη (σημαντική για το υγιές νευρικό σύστημα, τον μεταβολισμό και την πέψη) και ριβοφλαβίνη (σχηματισμός αντισωμάτων, υγιής μεταβολισμός και παραγωγή κορτιζόλης).

Ορισμένες καταστάσεις στις οποίες μπορούν να βοηθήσουν τα δαμάσκηνα umeboshi είναι:

  • Κόπωση
  • Μέθη (υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ)
  • Έμετος
  • Γενική ναυτία (συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης)
  • Διάρροια, δυσεντερία
  • Μολύνσεις
  • Καταρροή
  • Τοξικότητα του ήπατος
  • Οξείδωση των κυττάρων

Μπορούμε να απολαύσουμε τα δαμάσκηνα Umeboshi όπως είναι αν και η γεύση τους είναι εξαιρετικά έντονη, σε συνδυασμό ξινού και αλμυρού. Δεν είναι καλή ιδέα να καταναλώσουμε πολλά με τη μία γιατί είναι πολύ πλούσια σε νάτριο (αλάτι), αλλά ένα ή δύο είναι αρκετά για να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα. Οι γιαπωνέζοι συνδυάζουν τα umeboshi με ένα απλό πιάτο ρύζι για να του δώσουν γεύση και χαρακτήρα. Μπορούν επίσης να αντικαταστήσουν το αλάτι στα φαγητά. Είναι εξαιρετικά σε σπιτικά dressings για σαλάτες και ταιριάζουν επίσης πολύ με το πράσινο τσάι.

Η κατανάλωση ενός δαμάσκηνου το πρωί μπορεί να τονώσει το πεπτικό σύστημα και να βελτιώσει την εντερική λειτουργία για όλη τη μέρα. Επίσης, βοηθούν πολύ στην υγεία του συκωτιού.

Στην φυσική τους μορφή, τα umeboshi plums είναι αρκετά ακριβά και μπορεί να το σκεφτούμε διπλά πριν τα αγοράσουμε. Αξίζει όμως να τους δώσουμε μία ευκαιρία και ίσως να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.

Παραπομπές

Naturallysavvy.com – ‘Health Benefits of Umeboshi Plums.’ Web. Φωτογραφία από την πηγή.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.