Διατροφή

Τρόφιμα που συνήθως προκαλούν δυσπεψία

Ανάγνωση σε 1,5′

Οι αλλεργίες και η δυσανεξία είναι δύο από τους καλύτερους δείκτες που μαρτυρούν μία ατελή διάσπαση των τροφών κατά την πέψη, και διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Για παράδειγμα, το γάλα μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη και αντιμετωπίζουν προβλήματα στην πέψη των σακχάρων που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η γλουτένη, η οποία είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε σίκαλη, κριθάρι και σιτάρι, είναι επίσης δύσκολη στη χώνεψη για μερικούς ανθρώπους. Άλλα δημητριακά περιλαμβάνουν τις λεκτίνες, οι οποίες είναι πρωτεΐνες που μπορεί επίσης να είναι προβληματικές.

Η αδυναμία πέψης της γλουτένης μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως φούσκωμα, κράμπες στομάχου και διάρροια.

Ακόμη και οι άνθρωποι που δεν έχουν ευαισθησίες σε κάποιο τρόφιμο μπορεί να βρουν ορισμένα τρόφιμα πιο δύσκολο να τα αφομοιώσουν από άλλα.

Οι παρακάτω τύποι τροφίμων συνήθως προκαλούν πεπτικά προβλήματα:

  1. Πικάντικα τρόφιμα: Τα πικάντικα τρόφιμα, όπως οι καυτερές πιπεριές, μπορεί να είναι σκληρά για το πεπτικό σύστημα και να επιδεινώνουν την καούρα.
  2. Λιπαρά τρόφιμα: Τα λιπαρά τρόφιμα, όπως το παγωτό, το βούτυρο και τα κόκκινα κρέατα, μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια και να συμβάλουν στη φούσκωμα.
  3. Τηγανητά τρόφιμα: Τα τηγανητά τρόφιμα, όπως οι πατάτες τηγανητές και τα κρεμμύδια, είναι πάλι υψηλά σε λίπος, και μπορούν να προκαλέσουν κράμπες στο στομάχι, φούσκωμα και διάρροια.
  4. Όξινες τροφές: Οι όξινες τροφές που περιλαμβάνουν πορτοκάλια, ντομάτες και γκρέιπφρουτ μπορεί να είναι δύσκολο να αφομοιωθούν και μπορεί να συμβάλλουν σε συμπτώματα κακής πέψης.
  5. Τεχνητά γλυκαντικά και αλκοόλες σακχάρων: Η ναυτία, η διάρροια και τα πεπτικά συμπτώματα είναι συχνές παρενέργειες από την κατανάλωση αυτών των προστιθέμενων γλυκαντικών.

Το συμπέρασμα

Δεν αντιδρά το στομάχι το καθενός καλά σε ό, τι τρώει. Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι δύσκολα για ορισμένους ανθρώπους χωρίς να ενοχλούν άλλους.

Τα τρόφιμα που είναι δύσκολο να χωνευθούν μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα δυσανεξίας και αλλεργιών. Μπορεί να χρειαστεί ένας πειραματισμός για να προσδιορίσετε τι είναι ενοχλητικό και τι δεν είναι για εσάς.

Βοηθάει να έχουμε κατά νου νου ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι ευεργετικά για τη γενική υγεία μας, αλλά μπορεί παρόλα αυτά να προκαλούν πεπτικά προβλήματα.

Είναι σημαντικό κάποιος να εμποδίσει την εμφάνιση συμπτωμάτων δυσπεψίας χωρίς να στερηθεί τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα του.

Πριν κάποιος απορρίψει οποιαδήποτε ομάδα τροφίμων από τη διατροφή του, μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσει με έναν γιατρό εκπαιδευμένο σε θέματα διατροφής για να βεβαιωθεί ότι όλες οι διατροφικές ανάγκες του εξακολουθούν να πληρούνται.

Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα στην πέψη όμως. Οι κακές διατροφικές συνήθειες, όπως το να μην μασάμε καλά, να τρώμε πολύ γρήγορα, ή να τρώμε όταν έχουμε άγχος μπορούν επίσης να συνεισφέρουν. Αξίζει να θυμόμαστε ότι η τήρηση καλών διατροφικών συνηθειών μπορεί να μειώσει τις πεπτικές διαταραχές.

Παραπομπές

De Pietro MaryAnn, Medicalnewstoday.com – ’10 foods that are easy to digest / Foods that commonly cause indigestion.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.