οικογένεια

Το πώς χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο έχει επίδραση στα παιδιά σας

Ανάγνωση σε 2′

Η αμέριστη προσοχή σας είναι ένα πολύτιμο αγαθό, είτε την χρησιμοποιείτε σε μία συνάντηση με έναν φίλο, είτε για ένα σημαντικό project στην εργασία σας ή στο πώς αλληλεπιδράτε με τα μέλη της οικογένειάς σας. Συχνά, η τεχνολογία δεν μας βοηθά σε αυτό. Απλά σκεφτείτε το κινητό σας τηλέφωνο που έχει μετατραπεί σε μία προέκταση του χεριού σας καθ’όλη τη διάρκεια της μέρας. Είναι ένα εργαλείο που σας βοηθά να είστε πιο παραγωγικοί, ή αισθάνεστε σαν να σάς έχει υπό τον έλεγχό του; Εάν είστε γονιός, σίγουρα γνωρίζετε αυτό: Το πώς χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο έχει σίγουρα κάποια επίδραση στα παιδιά σας.

Το παιδί σας μαθαίνει λιγότερο όταν είστε απορροφημένοι στο τηλέφωνό σας

Τα παιδιά με ισχυρές γλωσσικές δεξιότητες τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο και αποκτούν αυτή την ικανότητα έχοντας συνομιλίες με ενήλικες. “Επομένως, δημιουργείται ένα πρόβλημα όταν η αλληλεπίδραση ενηλίκων και παιδιών που είναι τόσο σημαντική για την πρόωρη μάθηση διακόπτεται από έναν συνεχή έλεγχο στα emails στο κινητό ή ένα γρήγορο check στο Instagram”, γράφει η Erika Christakis για το The Atlantic, επικαλούμενη αρκετές μελέτες στις οποίες αναλύθηκαν οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ φροντιστών και παιδιών. Οι ερευνητές έχουν επανειλημμένα διαπιστώσει ότι οι λεκτικές και μη λεκτικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ ενηλίκων και παιδιών μειώνονται – όπως συμβαίνει και με τη μάθηση – όταν οι ενήλικες ασχολούνται και απορροφώνται σε ένα κινητό τηλέφωνο αντί να δίνουν προσοχή στο παιδί.

Οι μισοί γονείς που διαβάζουν αυτό το κείμενο, οδηγούν και στέλνουν μηνύματα από το κινητό με τα παιδιά τους στο αυτοκίνητο

Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας και τη Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, οι μισοί γονείς χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους ενώ οδηγούν με παιδιά στο αυτοκίνητο. Οι ερευνητές εξέτασαν 760 γονείς και φροντιστές παιδιών ηλικίας 4 έως 10 ετών σχετικά με τον τρόπο χρήσης των τηλέφωνων τους στο αυτοκίνητο στη διάρκεια ενός τριμήνου. Περίπου ένα τρίτο παραδέχτηκε την ανάγνωση μηνυμάτων κειμένου, ένας στους τέσσερις ότι αποστέλλουν μηνύματα και ένας στους επτά ότι χρησιμοποιεί ακόμα και κοινωνικά δίκτυα. Εκτός από τα προφανή ζητήματα ασφάλειας που σχετίζονται με την αποσπασματική οδήγηση, οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι αυτό το είδος συμπεριφοράς μπορεί να αποτελεί ένα αρνητικό μοντέλο το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά ως ενήλικες να ακολουθούν την ίδια συμπεριφορά στο αυτοκίνητο.

 

Οι γονείς που επιτρέπουν στα τηλέφωνα να διακόπτουν τις οικογενειακές αλληλεπιδράσεις έχουν πιο επιθετικά παιδιά

Οι ερευνητές από το Illinois State University και το Πανεπιστήμιο του Michigan Medical School εξέτασαν σχεδόν 200 οικογένειες και βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ της υπερβολικής χρήσης κινητών και της προβληματικής συμπεριφοράς στα παιδιά. Περίπου το 40 τοις εκατό των μητέρων και το 32 τοις εκατό των πατέρων έδειξαν ότι έχουν κάποιο επίπεδο τηλεφωνικής εξάρτησης, όπως ο έλεγχος των μηνυμάτων, η κατάχρηση των κλήσεων ή των μηνυμάτων κειμένου ή απλώς πιστεύουν ότι χρησιμοποιούν υπερβολικά τη συσκευή. Σχεδόν οι μισές οικογένειες ανέφεραν ότι οι αλληλεπιδράσεις τους με παιδιά συνήθως διακόπτονταν από συσκευές τουλάχιστον τρεις φορές ημερησίως, ένα φαινόμενο που οι ερευνητές ονόμαζαν “technoference”. Και, οι οικογένειες με το μεγαλύτερο μέρος έκθεσης σε αυτή την συνήθεια ανέφεραν επίσης ότι τα παιδιά τους εκδήλωσαν περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως θλίψη, κλάμα, υπερκινητικότητα και επιθετικότητα.

Παραπομπές

Desmarais, Christina – Inc.com – ‘Here’s How Your Cell Phone Use Negatively Affects Your Kids.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.