Ανάγνωση σε 3′
Καταναλώνουμε κατά μέσο όρο τουλάχιστον 50.000 πλαστικά σωματίδια το χρόνο, σύμφωνα με μελέτη
Οι επιπτώσεις στην υγεία από την κατάποση μικροπλαστικών μέσω της τροφής, του νερού και της αναπνοής εξακολουθούν να είναι άγνωστες
Ο μέσος άνθρωπος τρώει τουλάχιστον 50.000 σωματίδια μικροπλαστικών το χρόνο και αναπνέει σε παρόμοια ποσότητα, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη για την εκτίμηση της ανθρώπινης πρόσληψης πλαστικής ρύπανσης.
Ο αληθής αριθμός είναι πιθανόν να είναι πολλές φορές υψηλότερος, καθώς μόνο ένας μικρός αριθμός τροφίμων και ποτών έχει αναλυθεί για πλαστική μόλυνση. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού αύξησε δραστικά τα σωματίδια που καταναλώθηκαν.
Οι επιπτώσεις της πρόσληψης μικροπλαστικών στην υγεία είναι άγνωστες, αλλά θα μπορούσαν να απελευθερώσουν τοξικές ουσίες. Ορισμένα κομμάτια είναι αρκετά μικρά για να διεισδύσουν στους ανθρώπινους ιστούς, όπου θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανοσολογικές αντιδράσεις.
Η μικροπλαστική ρύπανση δημιουργείται κυρίως από την αποσύνθεση πλαστικών απορριμμάτων και φαίνεται να είναι πανταχού παρούσα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι ερευνητές βρίσκουν μικροπλαστικά παντού, στον αέρα, στο έδαφος, στα ποτάμια και στους βαθύτερους ωκεανούς σε όλο τον κόσμο.
Έχουν εντοπιστεί σε νερό βρύσης και εμφιαλωμένο νερό, θαλασσινά και μπύρα. Βρέθηκαν επίσης σε δείγματα ανθρώπινων κοπράνων για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, επιβεβαιώνοντας ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν τα σωματίδια.
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science and Technology, πήρε τα δεδομένα από 26 προηγούμενες μελέτες που μετρούν τις ποσότητες των μικροπλαστικών στα ψάρια, τα οστρακοειδή, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μπύρα και το νερό, καθώς και στον αέρα στις πόλεις.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έπειτα τις κατευθυντήριες οδηγίες της αμερικανικής κυβέρνησης για να υπολογίσουν πόσα σωματίδια θα έτρωγαν σε ένα χρόνο. Οι ενήλικες καταναλώνουν περίπου 50.000 μικροπλαστικά σωματίδια ετησίως και τα παιδιά περίπου 40.000, εκτιμούν.
Οι περισσότεροι τύποι τροφίμων και ποτών δεν έχουν δοκιμαστεί, ωστόσο, πράγμα που σημαίνει ότι η μελέτη αξιολόγησε μόνο το 15% της πρόσληψης θερμίδων. “Δεν γνωρίζουμε ένα τεράστιο ποσό. Υπάρχουν μερικά σημαντικά κενά στα δεδομένα που πρέπει να καλυφθούν”, δήλωσε ο Kieran Cox, στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας στον Καναδά, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.
Άλλα τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα μεταποιημένα προϊόντα, το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα λαχανικά, μπορεί να περιέχουν επίσης πολύ πλαστικό, είπε. “Είναι πολύ πιθανό ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πλαστικών σωματιδίων σε αυτά. Θα μπορούσαμε να κατευθυνθούμε στο ότι καταναλώνουμε τελικά εκατοντάδες χιλιάδες. “
Μερικά από τα καλύτερα διαθέσιμα δεδομένα είναι για το νερό, με το εμφιαλωμένο νερό να περιέχει 22 φορές περισσότερο μικροπλαστικό από το νερό της βρύσης κατά μέσο όρο. Ένα άτομο που έπινε μόνο εμφιαλωμένο νερό θα κατανάλωνε 130.000 σωματίδια ετησίως από αυτή την πηγή μόνο, σύμφωνα με τους ερευνητές, σε σύγκριση με 4.000 από το νερό της βρύσης.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει όταν εισπνέονται τα μικροπλαστικά, αλλά η νέα μελέτη υποθέτει ότι «τα περισσότερα εισπνεόμενα σωματίδια θα απορροφηθούν» αντί να απομακρύνονται από τον οργανισμό με το φτέρνισμα ή το βήχα. Οι ερευνητές εκτιμούν επίσης ότι τα μικροπλαστικά σωματίδια που κατακάθονται σε ένα μόνο γεύμα την ημέρα θα μπορούσαν να προσθέσουν επιπλέον δεκάδες χιλιάδες στην ετήσια ποσότητα που καταναλώθηκε.
Ο Cox ήταν σαφής ότι δεν υπάρχουν ακόμη γνωστά αποτελέσματα για την υγεία, αλλά δήλωσε ότι τα απορροφηθέντα σωματίδια είναι “υψηλός κίνδυνος έκθεσης βάσει της ποσότητας που καταναλώνουμε.”
Η Stephanie Wright, στο King’s College του Λονδίνου, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε: “Αυτές οι τρέχουσες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι η έκθεση σε μικροπλαστικά είναι σχετικά χαμηλή σε σύγκριση με άλλα σωματίδια. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι η μέση δυτική διατροφή εκθέτει τους καταναλωτές σε δισεκατομμύρια μικροσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου, ένα κοινό πρόσθετο, κάθε μέρα. Ωστόσο, ακόμα και σχετικά χαμηλή έκθεση σε μικροπλαστικά είναι άγνωστο το τί επιπτώσεις έχει για την υγεία.”
Οι επικεφαλής επιστημονικοί σύμβουλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσαν σε μια έκθεση τον Απρίλιο: “Τα στοιχεία [σχετικά με τους κινδύνους για το περιβάλλον και τον τομέα της υγείας από μικροπλαστικά] δημιουργούν βάσιμες ανησυχίες και προφυλάξεις”.
Καταλήγουν στο συμπέρασμα: “Οι αυξανόμενες επιστημονικές αποδείξεις σχετικά με τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης μικροπλαστικής ρύπανσης, σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια επιμονή και μη αναστρεψιμότητα, υποδηλώνουν ότι πρέπει να ληφθούν λογικά και αναλογικά μέτρα για την αποφυγή της απελευθέρωσης μικροπλαστικών”.
Ο Cox δήλωσε ότι η έρευνά του είχε αλλάξει τη δική του συμπεριφορά. «Σίγουρα κατευθύνομαι μακριά από τις πλαστικές συσκευασίες και προσπαθώ να αποφύγω όσο το δυνατόν περισσότερο το εμφιαλωμένο νερό», είπε.
“Η αφαίρεση του πλαστικού μίας χρήσεως από τη ζωή σας και η στήριξη εταιρειών που απομακρύνονται από τις πλαστικές συσκευασίες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο”, ανέφερε ο Cox. “Τα γεγονότα είναι απλά. Παράγουμε πολλά πλαστικά και αυτά καταλήγουν στα οικοσυστήματα, των οποίων είμαστε μέρος ».
Παραπομπές
Carrington, Damian. The Guardian – ‘People eat at least 50,000 plastic particles a year, study finds.’ Web.