Διατροφή

Το αρσενικό στο ρύζι (και πώς να το αποφύγουμε)

Ανάγνωση σε 5′

Η αποτοξίνωση από τα βαρέα μέταλλα είναι ένας καλός τρόπος για να μειώσουμε τα βαρέα μέταλλα στο σώμα μας, αλλά η αποτροπή τους στο να εισβάλλουν στο σώμα μας είναι μία ακόμα καλύτερη στρατηγική. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να γνωρίζουμε τους διάφορους τρόπους που εισέρχονται στο σώμα οι τοξίνες. Για παράδειγμα, το αρσενικό μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα από ένα φαινομενικά αβλαβές φαγητό – το ρύζι! Το αρσενικό στο ρύζι αποτελεί ανησυχία, δεδομένου ότι μία καταναλωτική έρευνα που έγινε το 2012 βρήκε υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων σε διάφορα είδη και μάρκες ρυζιού.

shutterstock_583079848

 

Δεδομένου ότι το ρύζι είναι ένα από τα δημητριακά που καταναλώνουμε από καιρό σε καιρό, είναι σημαντικό να ξέρουμε πόσο διαδεδομένο είναι αυτό το πρόβλημα και πώς θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε.

Το πρόβλημα με το αρσενικό

Το αρσενικό είναι περισσότερο γνωστό ως το δηλητήριο επιλογής στα χρόνια του Μεσαίωνα, αλλά αυτό βαρύ μέταλλο εξακολουθεί να προκαλεί σήμερα προβλήματα υγείας. Είναι στην πραγματικότητα μια φυσική ουσία που υπάρχει στον φλοιό της γης και βρίσκεται επομένως στο έδαφος και στο νερό. Δεν είναι όμως όλες οι φυσικές ουσίες ασφαλείς για το ανθρώπινο σώμα και φυσικά, εξαρτάται πάντα και από την ποσότητα στην οποία θα εκτεθούμε.

Επειδή βρίσκεται στο περιβάλλον γύρω μας, είναι αναπόφευκτο και φυσιολογικό το να φτάσει κάποια ποσότητα αρσενικού στο φαγητό μας. Ορισμένες περιοχές όμως είναι περισσότερο μολυσμένες από αυτό το φυσικό αρσενικό σε σχέση με άλλες (όπως περιοχές όπου γίνονται εξορύξεις) και μπορεί να συμβάλουν στην έκθεσή μας στο αρσενικό.

Υπάρχουν δύο είδη αρσενικού:

  • Το φυσικό βιολογικό αρσενικό
  • Το ανόργανο αρσενικό (το αρσενικό που δεν είναι συνδεδεμένο με άνθρακα) το οποίο είναι συχνά αυτό που προκύπτει στην ατμοσφαιρική ρύπανση, στις κατασκευές κ.ά.

Το ανόργανο αρσενικό θεωρείται καρκινογόνο και αυξάνει τους κινδύνους για καρκίνο της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα και του δέρματος καθώς και στον αποχρωματισμού του δέρματος, τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το βιολογικό αρσενικό, αν και δεν θεωρείται καρκινογόνο, εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την υγεία και μπορεί να γίνει τοξικό για το σώμα. Όταν συσσωρεύονται βαρέα μέταλλα στο σώμα, αυτά είναι ικανά να διακόψουν τις φυσιολογικές κυτταρικές διεργασίες και να αντικαταστήσουν μέταλλα που υπάρχουν φυσιολογικά στο κύτταρο. Αυτό επηρεάζει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων (τα εργοστάσια ενέργειας των κυττάρων).

Σημάδια τοξικότητας σε αρσενικό αποτελούν:

  • Γαστρεντερικές ενδείξεις – έμετος (συχνά αιματηρός) και σοβαρή διάρροια τύπου χολέρας
  • Καρδιαγγειακά ή καρδιακά προβλήματα
  • Επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό σύστημα – επιληπτικές κρίσεις, κώμα, εγκεφαλοπάθεια (εγκεφαλική βλάβη) και εγκεφαλικό οίδημα (υγρό στον εγκέφαλο)

Και δεν είναι μόνο οι ανήσυχες μαμάδες που τις απασχολεί το θέμα του αρσενικού στο ρύζι. Το FDA έχει εκδώσει αρκετές μελέτες για το θέμα.

Αρσενικό στο ρύζι

Τίποτα από τα παραπάνω δεν εξηγεί γιατί ειδκά το ρύζι περιέχει τόσο αρσενικό. Να γιατί:

  • Το ρύζι είναι ιδιαίτερα καλό στην απορρόφηση του αρσενικού.
  • Είναι πιο πιθανό να καλλιεργηθεί σε πλημμυρισμένες περιοχές που βοηθούν το ρύζι να απορροφήσει το υδατοδιαλυτό αρσενικό.
  • Το ρύζι καλλιεργείται συχνά σε περιοχές που κάποτε χρησιμοποιούνταν για βαμβάκι. Το βαμβάκι καλλιεργούνταν με κάποιες γεωργικές χημικές ουσίες που περιέχουν αρσενικό. Όταν το ρύζι αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στις περιοχές αυτές, συχνά δεν επιβίωσε εξαιτίας του αρσενικού (μια ασθένεια που ονομάζεται straighthead). Νέες ποικιλίες ρυζιού έχουν αναπτυχθεί για να είναι ανθεκτικές σε αυτή την ασθένεια. Αυτές οι ποικιλίες εξακολουθούν να απορροφούν πολύ περισσότερο αρσενικό από ό,τι άλλα δημητριακά.

Επίσης, σε γη όπου χρησιμοποιείται κοπριά από κοτόπουλα ως λίπασμα, υπάρχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα αρσενικού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αρσενικό προστέθηκε στη συμβατική τροφή κοτόπουλου για να παχαίνει τα κοτόπουλα γρηγορότερα.

Ένας άλλος τρόπος που το αρσενικό μπορεί να εισέλθει στο περιβάλλον (και στη συνέχεια στο ρύζι) είναι από τη βιομηχανική ρύπανση. Ορισμένες βιομηχανίες (όπως αυτές που συνδέονται με την εξόρυξη, τον άνθρακα, τη συντήρηση ξύλου και τα παρασιτοκτόνα) μολύνουν το περιβάλλον με ανόργανο αρσενικό. Το ανόργανο αρσενικό είναι η πιο προβληματική μορφή, καθώς δεν συνδέεται με άνθρακα όπως το φυσικό αρσενικό. Μπορεί ακόμη και να παραμείνει στο περιβάλλον για πάνω από 45 χρόνια! Έτσι, παρόλο που πολλά από τα φυτοφάρμακα που περιέχουν αρσενικό απαγορεύονται, η ανόργανη μόλυνση με αρσενικό παραμένει.

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί εύκολοι τρόποι για να μειώσουμε τον κίνδυνο κατανάλωσης αρσενικού από το ρύζι.

Ρύζι χωρίς αρσενικό; Πώς να αποφύγετε το αρσενικό στο ρύζι

Όταν πρόκειται για το αρσενικό στο ρύζι, μια βιολογική ετικέτα δεν πρόκειται να μας εξασφαλίσει ότι είμαστε ασφαλείς. Ακόμη και το βιολογικό ρύζι έχει αρσενικό (και μερικές φορές περισσότερο από τα συμβατικά εμπορικά σήματα!). Δείτε πώς μπορείτε να βρείτε ασφαλές ρύζι για εσάς και την οικογένειά σας.

Επιλέξτε Λευκό Ρύζι

Μεγάλο μέρος του αρσενικού που απορροφάται στο ρύζι παραμένει στον φλοιό του σπόρου. Ο φλοιός απογυμνώνεται ώστε το ρύζι να γίνει λευκό, και έτσι το λευκό ρύζι έχει χαμηλότερα επίπεδα αρσενικού.

shutterstock_299601776

 

Το λευκό ρύζι είναι και γενικότερα μία υγιεινότερη επιλογή από το καστανό ρύζι. Πολλοί πιστεύουν ότι το καστανό ρύζι είναι προτιμότερο επειδή περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά (πράγμα που ισχύει), αλλά τα θρεπτικά συστατικά δεν είναι τόσο βιοδιαθέσιμα όσο είναι στο λευκό ρύζι. Οι κόκκοι του καστανού ρυζιού περιέχουν κάποια ποσότητα αντι-θρεπτικών συστατικών (ενώσεις που εμποδίζουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών). Ο φλοιός του ρυζιού που αφαιρείται όταν το καστανό αλέθεται σε λευκό ρύζι περιέχει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αντι-θρεπτικών συστατικών.

shutterstock_552922426

 

Μουλιάστε το Ρύζι

Οι μελέτες δείχνουν ότι όταν μουλιάζουμε το ρύζι κατά τη διάρκεια της νύχτας, μειώνονται τα επίπεδα του αρσενικού κατά 80%. Ούτως η άλλως το μούλιασμα των δημητριακών κάνει την πέψη τους ευκολότερη, αλλά στην περίπτωση του ρυζιού έχουμε και το όφελος της απομάκρυνσης του αρσενικού. Μουλιάστε το ρύζι για μια νύχτα σε 6 μέρη νερού προς 1 μέρος ρύζι. Στραγγίξτε το νερό και ξεπλύνετε το ρύζι προτού μαγειρέψετε. Αυτό θα σάς εξασφαλίσει ότι οποιοδήποτε αρσενικό υπάρχει στο ρύζι θα είναι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

shutterstock_1061478503

 

Μαγειρέψτε το σωστά

Εάν δεν έχετε χρόνο να μουλιάσετε το ρύζι σας (ή το ξεχάσετε) μπορείτε ακόμα να αφαιρέσετε το περισσότερο αρσενικό με το σωστό μαγείρεμα. Το μαγείρεμα του ρυζιού με τον τρόπο που μαγειρεύουμε ζυμαρικά (το μαγείρεμα σε περίσσεια νερού και η αποστράγγιση του νερού) μπορεί να αφαιρέσει κάποιο από το αρσενικό. Το FDA συνιστά 6 έως 10 μέρη νερού σε 1 μέρος ρύζι.

shutterstock_639379246

 

Επιλέξτε μια αξιόπιστη μάρκα ρυζιού

Προτιμήστε το συσκευασμένο ρύζι σε σχέση με το χύμα και επιλέξτε μία μάρκα που εμπιστεύεστε.

Τρώτε λιγότερο ρύζι

Εάν δεν μπορείτε πάντα να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες για ασφαλέστερο ρύζι προσπαθήστε να καταναλώνετε ρύζι περίπου 1 φορά την εβδομάδα (ειδικά για τα παιδιά) και αποφύγετε να δώσετε ρύζι σε μωρά. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να είναι προσεκτικές για το πόσο ρύζι τρώνε, ακόμα και όταν προετοιμάζεται σωστά. Επίσης, θυμηθείτε ότι αυτό περιλαμβάνει όλα τα προϊόντα ρυζιού όπως ζυμαρικά από ρύζι, σιρόπι από καστανό ρύζι, γάλα από ρύζι, ρυζογκοφρέτες, ρυζάλευρα για μωρά κλπ. Η ποικιλία στη διατροφή μας πάντα προέχει, οπότε αν καταναλώνετε δημητριακά, προσπαθήστε να τα διαφοροποιείτε ή να τα αντικαταστάτε με λαχανικά (τα οποία έχουν και περισσότερες θρεπτικές ουσίες).

Τί ισχύει για το άγριο ρύζι;

Ορισμένοι πιστεύουν ότι το άγριο ρύζι είναι η καλύτερη επιλογή για την αποφυγή του αρσενικού, αλλά δεν είναι κατ ‘ανάγκην καλύτερο από τις λευκές ή άλλες ποικιλίες ρυζιού. Το άγριο ρύζι εξακολουθεί να παίρνει πολύ αρσενικό από το περιβάλλον. Η καλλιέργειά του σε περιοχή που έχει μολυνθεί από αρσενικό συνεπάγεται υψηλά επίπεδα αρσενικού. Το καλύτερο στοίχημα είναι να επιλέξετε βιολογικό ρύζι από μια αξιόπιστη εταιρεία που είναι ειλικρινής σχετικά με τις καλλιεργητικές πρακτικές της και ανοιχτή σε δοκιμές για αρσενικό.

Αρσενικό στο ρύζι: Το συμπέρασμα

Αν και η ύπαρξη αρσενικού στο ρύζι και η έκθεσή μας σε αρσενικό αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, δεν είναι απαραίτητα ένας λόγος για να αποφύγουμε εντελώς το ρύζι. Το ρύζι μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια όταν επιλέγουμε το σωστό ρύζι, το προετοιμάζουμε σωστά και το τρώμε περιστασιακά.

Παραπομπές

Katie, Wellnessmama.com – ‘Arsenic in Rice (& How to Avoid It).’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.