Διατροφή

Tips για να διαλέξουμε τα πιο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στο σούπερ μάρκετ

Ανάγνωση σε 1,5′

Υπάρχουν αρκετά πράγματα για να σκεφτείτε και να υπολογίσετε πριν να επιλέξετε τα κατάλληλα φρέσκα ψάρια. Αρχικά, είναι σημαντικό να ψωνίζετε από αξιόπιστους εμπόρους που έχετε ξαναεμπιστευτεί στο παρελθόν.

Όπως ισχύει για όλες τις τροφές, έτσι και το ψάρι πρέπει να τρώγεται στην εποχή του. Ως κατάλληλη εποχή ορίζεται εκείνο το διάστημα που η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί, η τροφή του στο βυθό αφθονεί, τα θαλάσσια ρεύματα είναι ευνοϊκά, υπάρχει επάρκεια οξυγόνου και δεν είναι περίοδος ωοτοκίας.

Όπως λέει ο σοφός λαός, ‘το ψάρι βρομάει απ’ το κεφάλι’ και ο καλύτερος τρόπος για να αναγνωρίσετε αν ένα ψάρι είναι φρέσκο είναι όντως από το κεφάλι. Τα μάτια του ψαριού πρέπει να είναι «ζωηρά» και όχι άσπρα γιατί αυτό σημαίνει ότι ήταν κατεψυγμένο και το αποψύξανε για να το παρουσιάσουν σαν φρέσκο. Επίσης, αν παρατηρήσετε τα βράγχια του, πρέπει να έχουν το κόκκινο χρώμα του αίματος για να είστε σίγουροι ότι είναι φρέσκο.

Η σάρκα του ψαριού πρέπει να είναι συμπαγής ώστε αν την πατήσετε με το δάκτυλό σας να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση χωρίς να μείνει το αποτύπωμά σας πάνω του. Επίσης, πρέπει να είναι γυαλιστερό και όχι αφυδατωμένο, και να μυρίζει ιώδιο. Ακόμη, δείτε αν το ψάρι έχει στην επιφάνειά του υπερβολική ποσότητα βλέννας, γιατί αυτό αποδεικνύει ότι την παρήγαγε με σκοπό να προστατευτεί από το μολυσμένο περιβάλλον στο οποίο ζούσε. Τέλος, όσον αφορά το καθάρισμα, το φρέσκο ψάρι αν και έχει λέπια με μεταλλική λάμψη που κολλάνε στο δέρμα, καθαρίζεται πιο εύκολα και τα εντόσθια όπως και το κόκκαλό του βγαίνουν εύκολα και ολόκληρα χωρίς να σπάσουν.

Γενικά, είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε το φρέσκο ψάρι χωρίς να έχουμε κάποιες γνώσεις για το τί να προσέξουμε. Όμως, με οδηγό τα παραπάνω στοιχεία μπορούμε να κινηθούμε με ασφάλεια και να απολαύσουμε αυτή την υπέροχη τροφή που μάς προσφέρει εκτός από καθαρή πρωτεΐνη και δεκάδες θρεπτικά συστατικά, και μία κορυφαία γαστρονομική απόλαυση!

Η αγορά ψαριών από το σούπερ μάρκετ μπορεί να είναι η ασφαλέστερή μας επιλογή, γιατί τα προϊόντα περνούν από πολλαπλούς ποιοτικούς ελέγχους και έτσι διασφαλίζεται μία βασική ποιότητα που μπορούμε να εμπιστευτούμε σε μόνιμη βάση.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.