υγεία

Τί μπορώ να κάνω τώρα, για να αποφύγω τη φλεβίτιδα αργότερα

Ανάγνωση σε 1′

Υπάρχουν μερικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα να υποφέρουμε από φλεβίτιδα/κιρσούς στο μέλλον. Αυτά τα ίδια μέτρα μπορούν να βοηθήσουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην επιβράδυνση της ανάπτυξης κιρσών:

  1. Άσκηση/κίνηση. Το περπάτημα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενθαρρύνετε την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει ένα κατάλληλο επίπεδο δραστηριότητας.
  2. Παρακολουθήστε το βάρος σας και τη διατροφή σας. Η απώλεια του παραπανίσιου βάρους ανακουφίζει τις φλέβες σας από περιττή πίεση. Η διατροφή σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει. Ακολουθήστε μια δίαιτα με έλεγχο στο αλάτι για να αποφύγετε τη διόγκωση που προκαλείται από την κατακράτηση νερού.
  3. Προσέξτε τι φοράτε. Αποφύγετε τα ψηλά τακούνια. Τα χαμηλά παπούτσια γυμνάζουν τους μύες της γάμπας περισσότερο, κάτι που διευκολύνει σημαντικά την κυκλοφορία του αίματος και κάνει πολύ καλό στις φλέβες σας. Μη φοράτε σφιχτά ρούχα γύρω από τη μέση, τα πόδια ή τη βουβωνική χώρα, επειδή αυτά τα ρούχα μπορούν να μειώσουν τη ροή του αίματος.
  4. Ανυψώστε τα πόδια σας. Για να βελτιώσετε την κυκλοφορία στα πόδια σας, κάντε αρκετά σύντομα διαλείμματα καθημερινά για να σηκώσετε τα πόδια σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας. Για παράδειγμα, ξαπλώστε με τα πόδια σας να στηρίζονται σε τρία ή τέσσερα μαξιλάρια.
  5. Αποφύγετε μεγάλες περιόδους ορθοστασίας ή ακινησίας. Να θυμάστε να αλλάζετε συχνά τη θέση σας για να ενθαρρύνετε τη ροή του αίματος.
  6. Μην κάθεστε με τα πόδια σας σταυροπόδι. Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι αυτή η θέση μπορεί να αυξήσει τα προβλήματα κυκλοφορίας.

Τα παραπάνω μέτρα, όπως η άσκηση, η απώλεια βάρους, η επιλογή των σωστών ρούχων, η ανύψωση των ποδιών και η αποφυγή μακροχρόνιων περιόδων ακινησίας – μπορούν να μάς βοηθήσουν και όταν ήδη υποφέρουμε από φλεβίτιδα απαλύνοντας τον πόνο, αλλά και να αποτρέψουν την επιδείνωσή της.

Τι προκαλεί την φλεβίτιδα και πώς μπορούμε να την αποτρέψουμε;

shutterstock_123969991

 

 

Παραπομπές

Mayoclinic.org – ‘Varicose Veins.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.