υγεία

Τί κίνδυνο διατρέχω από τον ιό του Δυτικού Νείλου και πώς μπορώ να προστατευτώ;

Ανάνγωση σε 3′

Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ένας ιός που συχνότερα εξαπλώνεται στους ανθρώπους από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Δεν υπάρχουν εμβόλια για την πρόληψη ή φάρμακα για τη θεραπεία του ιού σε ανθρώπους. Ευτυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν έχουν συμπτώματα. Περίπου 1 στα 5 άτομα που έχουν μολυνθεί ανέπτυξαν πυρετό και άλλα συμπτώματα. Περίπου 1 στους 150 μολυσμένους ανθρώπους αναπτύσσουν μια σοβαρή, μερικές φορές θανατηφόρα, ασθένεια. Μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου χρησιμοποιώντας απωθητικά εντόμων και φορώντας ρούχα με μακριά μανίκια και μακρύ παντελόνι για να αποτρέψουμε τα τσιμπήματα κουνουπιών. Αλλά μπορούμε να κάνουμε και κάποια πράγματα ακόμα.

Τί κίνδυνο διατρέχω αν μολυνθώ;

 1. Δεν υπάρχουν συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους. Οι περισσότεροι άνθρωποι (8 στους 10) που έχουν μολυνθεί με τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν αναπτύσσουν συμπτώματα.
 2. Πυρετός σε μερικούς ανθρώπους. Περίπου 1 στα 5 άτομα που έχουν μολυνθεί αναπτύσσουν πυρετό με άλλα συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, πόνοι στο σώμα, πόνοι στις αρθρώσεις, έμετο, διάρροια ή εξάνθημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτόν τον τύπο ασθένειας του ιού του Δυτικού Νείλου ανακάμπτουν εντελώς, αλλά η κόπωση και η αδυναμία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες.
 3. Σοβαρά συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους. Περίπου 1 στους 150 ανθρώπους που έχουν μολυνθεί αναπτύσσουν σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή του εγκεφάλου) ή μηνιγγίτιδα (φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό).
  1. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, δυσκαμψία του αυχένα, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία, απώλεια όρασης, μούδιασμα και παράλυση.
  2. Η σοβαρή μορφή της ασθένειας μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Ωστόσο, οι άνθρωποι άνω των 60 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Τα άτομα με ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η υπέρταση, η νεφρική νόσος και τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων, διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο.
  3. Η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Κάποιες επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να είναι μόνιμες.
  4. Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους που αναπτύσσουν σοβαρά συμπτώματα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα πεθαίνουν.

Θεραπεία

 • Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο ή συγκεκριμένες αντιιικές θεραπείες για λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
 • Τα κοινά αναλγητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του πυρετού και την ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων.
 • Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι ασθενείς πρέπει συχνά να νοσηλεύονται για να λάβουν υποστηρικτική θεραπεία, όπως ενδοφλέβια υγρά, φάρμακα για τον πόνο και νοσηλευτική φροντίδα.
 • Αν νομίζετε ότι εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ίσως έχετε ασθένεια του ιού του Δυτικού Νείλου, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Πρόληψη

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι η αποφυγή των τσιμπημάτων κουνουπιών. Τα κουνούπια τσιμπάνε κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικό, φορέστε πουκάμισα και παντελόνια με μακριά μανίκια και ακολουθήστε τα απαραίτητα βήματα για να θέσετε υπό έλεγχο τα κουνούπια σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

1.Χρησιμοποιήστε ένα αξιόπιστο απωθητικό εντόμων

Συμβουλές για μωρά και παιδιά

 • Να ακολουθείτε πάντοτε τις οδηγίες κατά την εφαρμογή απωθητικών εντόμων στα παιδιά.
 • Μην χρησιμοποιείτε το απωθητικό εντόμων σε μωρά ηλικίας μικρότερης των 2 μηνών. Αντ ‘αυτού, ντύστε το παιδί σας με ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια. Καλύψτε τα καροτσάκια με κουνουπιέρες.
 • Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν λάδι ευκάλυπτου, λεμονιού (OLE) ή παραμεθανιοδιόλη (PMD) σε παιδιά κάτω των 3 ετών.
 • Μην εφαρμόζετε το εντομοαπωθητικό στα χέρια, τα μάτια, το στόμα, τυχόν πληγούλες, ή στο ερεθισμένο δέρμα του παιδιού.
  • Ενήλικες: Ψεκάστε το εντομοαπωθητικό στα χέρια σας και στη συνέχεια εφαρμόστε στο πρόσωπο του παιδιού.

Συμβουλές για όλους

 • Ακολουθήστε πάντα τις οδηγίες της ετικέτας του προϊόντος.
 • Μην ψεκάζετε εντομοαπωθητικά στο δέρμα κάτω από τα ρούχα.
 • Αν χρησιμοποιείτε αντηλιακό, εφαρμόστε αντηλιακό πρώτα και εντομοαπωθητικό από πάνω.

2.Φορέστε πουκάμισα με μακριά μανίκια και μακρύ παντελόνι

 

3.Λάβετε μέτρα για να ελέγξετε τα κουνούπια σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

 • Χρησιμοποιήστε σίτες σε παράθυρα και πόρτες. Επισκευάστε τις οπές για να κρατήσετε τα κουνούπια έξω.
 • Χρησιμοποιήστε κλιματισμό, εάν υπάρχει.
 • Αποτρέψτε τα κουνούπια από το να τοποθετήσουν αυγά μέσα ή κοντά στο νερό.
  • Μία φορά την εβδομάδα, αδειάστε και καθαρίστε, αναποδογυρίστε, καλύψτε ή πετάξτε τα αντικείμενα που συγκρατούν νερό, όπως ελαστικά, κάδοι, γλάστρες, παιχνίδια, πισίνες, νεροτσουλήθρες, ή δοχεία απορριμμάτων.
  • Ελέγξτε για τέτοια αντικείμενα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

 

Παραπομπές

Centers for Disease Control and Prevention CDC – West Nile virus. Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.