ομορφιά υγεία

Τί είναι τα άλατα Epsom και ποιός είναι ο σωστός τρόπος χρήσης τους;

Ανάγνωση σε 2′

Τι είναι το αλάτι Epsom;

Αποκαλείται αλάτι καθαρά λόγω της χημικής του σύστασης, δεν είναι για χρήση στην κουζίνα μας. Όσο για το Epsom μέρος της ονομασίας του, οφείλεται στην περιοχή της Αγγλίας όπου συναντώνται οι φυσικές πηγές του.

Το αλάτι Epsom χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για να απαλύνει κάθε είδος πόνου. Ένα απλό μπάνιο στη μπανιέρα, μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.

Πως λειτουργεί το αλάτι Epsom;

Πρόκειται για θειϊκό μαγνήσιο το οποίο όταν έρχεται σε επαφή με το νερό, διασπάται σε μαγνήσιο και θειϊκό άλας. Η θεωρία πίσω από το αλάτι Epsom, είναι πως όταν απολαμβάνετε ένα αφρόλουτρο στη μπανιέρα σας με 1-2 κούπες από αυτό το αλάτι, το τελευταίο έχει τη δυνατότητα να εισχωρήσει στο σώμα μέσα από το δέρμα σας. Παρόλο που ακόμη δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ακόμη και λίγα μόνο λεπτά σε ένα ζεστό αφρόλουτρο με αλάτι Epsom, μπορούν πραγματικά να ανακουφίσουν τους μύες και να χαλαρώσουν τις αρθρώσεις μας.

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία προβλημάτων όπως:

  • Πόνοι στις αρθρώσεις και πρηξίματα
  • Μελανιές και διαστρέματα
  • Στην ινομυαλγία, μια πάθηση που μπορεί να δημιουργήσει πόνους στους μύες, τους συνδέσμους και τους τένοντές σας, και να προκαλέσει αδύναμα σημεία κατά μήκος ολόκληρου του σώματός σας
  • Νύχια των ποδιών που δεν αναπτύσσονται σωστά
  • Αϋπνία
  • Ψωρίαση, μια πάθηση του δέρματος που εκδηλώνεται με ερυθρό και τραχύ δέρμα που προκαλεί φαγούρα
  • Τους αδύναμους μύες μετά από μια προπόνηση στο γυμναστήριο
  • Πόνους και ερυθρότητα που μπορούν να προκληθούν από εγκαύματα λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο
  • Κουρασμένα και πρησμένα πόδια, κ.ά.

Παρόλο που υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί ότι το αλάτι Epsom έχει την ικανότητα να θεραπεύσει μια πληθώρα από προβλήματα που σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία, δεν υπάρχουν και αντίστοιχα πολλές έρευνες που να μπορούν να στηρίξουν έμπρακτα τους ισχυρισμούς αυτούς. Ωστόσο, το να κάνετε το μπάνιο σας χρησιμοποιώντας το αλάτι Epsom είναι προφανές πως δεν μπορεί να σας βλάψει. Εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία, μπορείτε να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

shutterstock_273694637

 

Πώς να προετοιμάσετε ένα αφρόλουτρο χρησιμοποιώντας το αλάτι Epsom

Αρχικά, το νερό θα πρέπει να είναι αρκετά ζεστό αλλά όχι καυτό. Στην ουσία όσο ζεστό χρειάζεται για να παραμένει άνετο όταν αγγίζει το δέρμα σας. Προσθέστε το αλάτι Epsom όσο το νερό ακόμα τρέχει γεμίζοντας τη μπανιέρα, προκειμένου να το βοηθήσετε να διαλυθεί καλύτερα στο νερό.

Για μια μπανιέρα μέτριου μεγέθους, χρησιμοποιήστε την ποσότητα που αναγράφεται επάνω στη συσκευασία του προϊόντος, συνήθως μία με δύο κούπες, ή απλά τη δοσολογία που σας έχει προτείνει ο γιατρός σας. Προσοχή στην χρήση του αλατιού Epsom στις μπανιέρες που χρησιμοποιούν συστήματα ψεκασμού για το νερό. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις χρησιμοποιήστε το αλάτι Epsom αποκλειστικά και μόνο εάν το επιτρέπει ο κατασκευαστής.

Κρατήστε το μέρος του σώματός σας, το οποίο σας πονάει, μέσα στο νερό για τουλάχιστον 12 λεπτά. Απλά χαλαρώστε.

Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τον ακριβή χρόνο αλλά και τη συχνότητα που θα έπρεπε να κάνετε μπάνιο με το αλάτι Epsom, καθώς ναι μεν ένα μπάνιο μπορεί να είναι αρκετό για να αναζωογονήσει τα ταλαιπωρημένα πόδια σας, αλλά μπορεί να χρειάζονται αρκετά περισσότερα για σοβαρότερα ιατρικά προβλήματα όπως είναι η αρθρίτιδα.

Μπορείτε εναλλακτικά να το χρησιμοποιήσετε σε ποδόλουτρα βάζοντας τα πόδια σας σε μία λεκάνη με ζεστό νερό και έως μία κούπα αλάτι Epsom για 10-15 λεπτά.

Που μπορείτε να το βρείτε

Στα περισσότερα φαρμακεία αλλά και σε αρκετά καταστήματα μαναβικής και υγιεινής διατροφής ή καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Επίσης, ένα μεγάλο κουτί από αλάτι Epsom θα σας κοστίσει μόνο μερικά Ευρώ.

Παραπομπές

Webmd.com – ‘Why Take an Epsom Salt Bath?’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.