οικογένεια

Τι είναι αυτό που κάνει τις οικογενειακές σχέσεις τόσο περίπλοκες;

Ανάγνωση σε 1,5′

Οι στιγμές που περνάμε με την οικογένειά μας είναι ανεκτίμητες, αλλά καμιά φορά, οι σχέσεις μας με τους συγγενείς μας μπορεί να μάς προκαλούν μικτά συναισθήματα. Με το πέρασμα του χρόνου τα μέλη της οικογένειας αλλάζουν και ωριμάζουν και ο καθένας έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα, τα δικά του ‘πιστεύω’ και τις δικές του φιλοδοξίες.

shutterstock_347169926

 

Τι είναι αυτό που κάνει τις σχέσεις στην οικογένεια τόσο περίπλοκες;

Οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια μπορεί να είναι περίπλοκες, επειδή  έχουμε την αίσθηση ότι κατά κάποιο τρόπο έχουμε όλοι τα ίδια χαρακτηριστικά, καθώς είμαστε μέρος της ίδιας οικογένειας. Οι απαιτήσεις που έχουμε ο ένας από τον άλλον, επειδή είμαστε συγγενείς, μπορούν να μας δυσκολέψουν στο να είμαστε ο εαυτός μας, ειδικά αν έχουμε διαφορετικές αξίες και στόχους από τα άλλα μέλη της οικογένειας.

Εξαιτίας των προεγκαθιδρυμένων ρόλων μέσα σε μια οικογένεια, με βάση το ποιοί πρέπει να είμαστε και πως θα πρέπει να λειτουργούμε (ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τους οικογενειακούς κανόνες και τα οικογενειακά τελετουργικά), η οικογένεια δεν μας δίνει πάντα τον ‘χώρο’ που θέλουμε για να είμαστε ο εαυτός μας.

Είναι πιο εύκολο μερικές φορές απλά να ακολουθήσουμε αυτό που κάνουν όλοι, και να το αποδεχτούμε όπως είναι, παρά να ταράξουμε τα νερά με οποιονδήποτε τρόπο. Οι περισσότεροι θέλουμε να νιώθουμε ότι ανήκουμε κάπου και ότι συνδεόμαστε άρρηκτα με κάποιους ανθρώπους. Αυτή η επιθυμία μπορεί να είναι τόσο έντονη, που πιέζουμε τους εαυτούς μας συναισθηματικά, σωματικά και ψυχιικά.

shutterstock_342953957

 

Δεν χρειάζεται οι σχέσεις μας με τους συγγενείς μας να είναι φορτισμένες. Οι πιο κοντινοί μας άνθρωποι παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας, στην καθημερινή μας ζωή και στην προσωπική μας εξέλιξη. Είναι σημαντικό οι συναναστροφές με μέλη της οικογένειάς μας να είναι ευχάριστες, αβίαστες και να διακατέχονται από ευγενή συναισθήματα.

Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα διατηρούνται πάντα οι ισορροπίες στην οικογένειά μας

  • Να μην ανησυχούμε για το πως θα πρέπει να είμαστε για να είμαστε αρεστοί σε όλους, αλλά να είμαστε ο εαυτός μας.
  • Να μην θεωρουμε ότι πρέπει να ενεργούμε και να σκεφτόμαστε όπως τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μας.
  • Να αποδεχτούμε ότι η διατήρηση των ισορροπιών ανάμεσα σε άτομα που είναι διαφορετικά θέλει δουλειά και υπομονή. Αυτό θα μάς βοηθήσει να είμαστε πιο δεκτικοί και άνετοι απέναντι στην οικογένειά μας.
  • Να ‘αγκαλιάσουμε’ κάθε μέλος της οικογένειας για αυτό που πραγματικά είναι.

shutterstock_153040187

 

Παραπομπές

Foston-English, Mary, MFT. Stanford.edu – ‘Surviving the family holiday.’

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.