υγεία

Tα συμπτώματα και οι απαραίτητες εξετάσεις μετά την εισπνοή καπνού

Ανάγνωση σε 4′

Η πρώτη αιτία θανάτου που σχετίζεται με τις πυρκαγιές είναι η εισπνοή καπνού.

Όταν λέμε εισπνοή καπνού εννοούμε την εισπνοή προϊόντων καύσης κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς. Ο καπνός είναι ένα μίγμα θερμαινόμενων σωματιδίων και αερίων. Είναι αδύνατο να προβλεφθεί η ακριβής σύνθεση του καπνού που παράγεται από τη φωτιά. Το είδος των προϊόντων που καίγονται, η θερμοκρασία της φωτιάς και η ποσότητα οξυγόνου που διατίθεται στην πυρκαγιά όλα παίζουν ρόλο στον τύπο του καπνού που παράγεται.

Τα κυριότερα συμπτώματα

Τα συμπτώματα από την εισπνοή καπνού μπορεί να περιλαμβάνουν βήχα, δύσπνοια, βραχνάδα, κεφαλαλγία, ακόμα και οξεία αλλαγή της νοητικής μας κατάστασης.

Σημάδια όπως αιθάλη/καπνιά στις διόδους των αεραγωγών ή οι αλλαγές στο χρώμα του δέρματος μπορεί να είναι χρήσιμες για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας του τραυματισμού.

 1. Βήχας: Όταν οι βλεννώδεις μεμβράνες της αναπνευστικής οδού ερεθίζονται, εκκρίνουν περισσότερη βλέννη. Ο βρογχόσπασμος και η αυξημένη βλέννη οδηγούν σε αντανακλαστικό βήχα. Η βλέννη μπορεί να είναι είτε διαυγής είτε μαύρη ανάλογα με το βαθμό των καμένων σωματιδίων που εναποτίθενται στους πνεύμονες και στην τραχεία.
 2. Δύσπνοια: Αυτό μπορεί να οφείλεται σε άμεσο τραυματισμό της αναπνευστικής οδού που οδηγεί σε μείωση του οξυγόνου στο αίμα. Το ίδιο το αίμα μπορεί να έχει μειωμένη ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου. Αυτό θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα χημικών ουσιών στον καπνό ή η αδυναμία των κυττάρων να χρησιμοποιούν οξυγόνο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βεβιασμένη, γρήγορη αναπνοή που προκύπτει από την προσπάθεια του σώματος να αντισταθμίσει αυτούς τους τραυματισμούς.
 3. Ακανόνιστη ή θορυβώδης αναπνοή: Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι υγρά μαζεύονται στο ανώτερο αναπνευστικό όπου μπορεί να προκαλέσουν παρεμπόδιση. Επίσης, οι χημικές ουσίες μπορεί να ερεθίσουν τις φωνητικές χορδές, προκαλώντας σπασμούς, οίδημα και στένωση των ανώτερων αεραγωγών.
 4. Μάτια: Τα μάτια μπορεί να γίνουν κόκκινα και να ερεθιστούν από τον καπνό. Οι κερατοειδείς χιτώνες μπορεί επίσης να έχουν εγκαύματα πάνω τους.
 5. Χρώμα δέρματος: Το χρώμα του δέρματος μπορεί να κυμαίνεται από ανοιχτό έως γαλαζοπράσινο έως κόκκινο κερασιού.
 6. Αιθάλη: Αιθάλη στα ρουθούνια ή το λαιμό μπορεί να δώσουν μία ένδειξη ως προς τον βαθμό εισπνοής καπνού. Η εισπνοή μπορεί να οδηγήσει στη διόγκωση των ρουθουνιών και των ρινικών διόδων.
 7. Κεφαλαλγία: Σε όλες τις πυρκαγιές, οι άνθρωποι εκτίθενται σε διάφορες ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα. Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν αναπνευστικά προβλήματα μετά την εισπνοή καπνού, μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να έχει εισπνευστεί. Η κεφαλαλγία, η ναυτία και ο εμετός είναι όλα συμπτώματα δηλητηρίασης από το μονοξείδιο του άνθρακα.
 8. Μεταβολές στην ψυχική κατάσταση: Τα ασφυκτικά χημικά (asphyxiants) και τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές της πνευματικής μας κατάστασης. Η σύγχυση, η λιποθυμία, οι επιληπτικές κρίσεις και το κώμα είναι όλα πιθανές επιπλοκές μετά από την εισπνοή καπνού.

Όλοι όσοι έχουν υποστεί εισπνοή καπνού πρέπει να ελεγθούν για τη σωστή λειτουργία των αεραγωγών, της αναπνοής και της κυκλοφορίας. Καλέστε το γιατρό σας ή επισκεφθείτε το τοπικό τμήμα έκτακτης ανάγκης για συμβουλές. Εάν δεν έχετε σημάδια ή συμπτώματα, μπορεί να συνιστάται η παρατήρηση στο σπίτι.

Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό εάν αντιμετωπίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα μετά την εισπνοή καπνού:

 • Βραχνή φωνή
 • Δυσκολία αναπνοής
 • Παρατεταμένο βήχα
 • Ψυχική σύγχυση

Η υγεία κάποιου που έχει υποστεί εισπνοή καπνού μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα. 

Οι απαραίτητες εξετάσεις για ενδελεχή έλεγχο

Μπορούν να γίνουν διάφορες εξετάσεις μετά την εισπνοή καπνού. Ο τύπος και το είδος των εξετάσεων εξαρτώνται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Ακτινογραφία θώρακα: Διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος, όπως επίμονος βήχας και δύσπνοια, υποδηλώνουν την ανάγκη για ακτινογραφία θώρακα. Η αρχική ακτινογραφία μπορεί να είναι φυσιολογική παρά τα πιθανώς εμφανή συμπτώματα. Μια επαναληπτική ακτινογραφία μπορεί να χρειαστεί κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει καθυστέρηση στον τραυματισμό των πνευμόνων.

Παλμική οξυμετρία: Ένας ανιχνευτής συνδέεται τυπικά με ένα δάχτυλο ή το λοβό του αυτιού για να καθορίσει το βαθμό οξυγόνου στο αίμα του ατόμου. Η παλμική οξυμετρία έχει περιορισμούς. Η χαμηλή πίεση του αίματος, για παράδειγμα, μπορεί να καταστήσει το αποτέλεσμα ανακριβές εάν δεν φτάνει αρκετό αίμα στα μέρη του σώματος όπου είναι συνδεδεμένος ο ανιχνευτής.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

Γενική αίματος: Η εξέταση αυτή καθορίζει εάν υπάρχουν αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για τη μεταφορά οξυγόνου, αρκετά λευκά αιμοσφαίρια για την καταπολέμηση λοιμώξεων και αρκετά αιμοπετάλια για να εξασφαλιστεί η πήξη του αίματος.

Βασικό μεταβολικό προφίλ (ΒΜΠ): Αυτή η εξέταση αποκαλύπτει την αλλαγή του pΗ στο αίμα. Μπορούν να ελεγχθούν και ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο, το κάλιο και το χλώριο. Επίσης παρακολουθούνται οι δείκτες της ορθής νεφρικής λειτουργίας (άζωτο ουρίας αίματος και κρεατινίνη).

Περιεκτικότητα οξυγόνου στο αρτηριακό αίμα: Για άτομα με σημαντική αναπνευστική δυσχέρεια, οξεία μεταβολή της νοητικής κατάστασης ή σοκ, μπορεί να γίνει ένας έλεγχος στο αρτηριακό αίμα. Αυτή η εξέταση βοηθάει τον γιατρό να καταλάβει τον βαθμό έλλειψης οξυγόνου.

Επίπεδα καρβοξυαιμοσφαιρίνης και μεθαιμοσφαιρίνης: Αυτές οι εξετάσεις θα πρέπει να γίνονται σε όλα τα θύματα εισπνοής καπνού με αναπνευστική δυσχέρεια, αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση, χαμηλή αρτηριακή πίεση, επιληπτικές κρίσεις, λιποθυμία και αλλαγές στο pH του αίματος. Συνήθως γίνεται στο νοσοκομείο κάθε φορά που αξιολογείται το οξυγόνο του αρτηριακού αίματος.

Επόμενα βήματα

Μετά τη νοσηλεία (αν έχει προκύψει) χρειάζεται στενή παρακολούθηση. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί ή δεν βελτιωθεί στον βαθμό που αναμένεται, το άτομο πρέπει να επιστρέψει αμέσως στο τμήμα έκτακτης ανάγκης.

Μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα όπως διάφοροι εισπνευστήρες και αναλγητικά φάρμακα. Μπορεί για κάποιο καιρό να συνεχίσει να υπάρχει δύσπνοια ακόμα και με ελάχιστη προσπάθεια. Ενδέχεται να χρειαστεί χρόνος για να θεραπευτούν πλήρως οι πνεύμονες και μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν δυσκολία στην αναπνοή για το υπόλοιπο της ζωής τους. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να προστατεύονται από ερεθιστικούς παράγοντες όπως ο καπνός του τσιγάρου κ.ά.

Παραπομπές

WebMD – ‘Lung Disease & Respiratory Health / Smoke Inhalation.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.