Δίαιτα Διατροφή

Τα προϊόντα με τεχνητά γλυκαντικά παχαίνουν περισσότερο. Να πώς

Ανάγνωση σε 1,5′

Κάτι που έχει γλυκιά γεύση αλλά περιέχει μηδενικές θερμίδες μπορεί να ακούγεται σαν την τέλεια λύση για τον εθισμό μας στη ζάχαρη. Αλλά δεν είναι, και να γιατί:

Κανονικά, όταν τρώμε ή πίνουμε κάτι γλυκό, συνοδεύεται από πολλές θερμίδες. Όχι όμως όταν καταναλώνουμε τεχνητά γλυκαντικά. Αυτό μπερδεύει τον εγκέφαλό μας. Αισθάνεται ότι η γεύση της ζάχαρης χωρίς τις θερμίδες από τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη που θα έπρεπε να τη συνοδεύουν είναι λάθος και προσπαθεί να διορθώσει την ανισορροπία αυξάνοντας την πείνα μας. Ως αποτέλεσμα, καταλήγουμε να τρώμε περισσότερο φαγητό, όχι λιγότερο. Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει αυτό το φαινόμενο ως τον μηχανισμό που είναι υπεύθυνος για το γεγονός ότι η μείωση θερμίδων με λάθος τρόπο – με τη χρήση τεχνητών γλυκαντικών – μπορεί να μάς κάνει πιο παχείς, όχι πιο αδύνατους. Αυτή η ανισορροπία βρέθηκε επίσης ότι προκαλεί υπερδραστηριότητα, αϋπνία και δυσανεξία στη γλυκόζη.

Έχει αποδειχθεί ακόμη ότι η κατανάλωση γιαουρτιού με την προσθήκη σακχαρίνης ή ασπαρτάμης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους, όχι την μείωση, σε σύγκριση με την κατανάλωση γιαουρτιού με κανονική ζάχαρη (1). Τα τεχνητά γλυκαντικά στην έρευνα αύξησαν την πείνα, επιβράδυναν το μεταβολισμό και αύξησαν το σωματικό λίπος κατά 14%, ενώ αύξησαν και την κατανάλωση τροφής σε μόλις δύο εβδομάδες.

Ένα μικρό κομμάτι του προβλήματος είναι ότι οι τεχνητές γλυκαντικές χημικές ουσίες μπορεί να είναι χιλιάδες φορές πιο γλυκιές από τη ζάχαρη, κάτι που οδηγεί τον εγκέφαλό μας να αναζητά πιο έντονα γλυκές γεύσεις.

Μια ομάδα επιστημόνων στο Imperial College του Λονδίνου ανέλυσε την έρευνα που έχει γίνει μέχρι στιγμής γύρω από τα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά και την παχυσαρκία και διαπίστωσε ότι τα ροφήματα αυτά είναι εξίσου μεγάλο πρόβλημα με τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη (2). Σε ένα έγγραφο που δημοσίευσαν στο PLoS Medicine το 2017, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε καμιά καλή ένδειξη ότι τα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά βοηθούσαν στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους και ότι υπήρχαν σημαντικά ερωτήματα γύρω από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στην υγεία. Στο έγγραφο επισημαίνουν επίσης ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελετών (περίπου 99%) οι οποίες βρήκαν οφέλη γύρω από την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών, χρηματοδοτήθηκαν όλες από τη βιομηχανία. Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες ήταν μικρές, κακώς οργανωμένες και γεμάτες ατέλειες, σύμφωνα με τους ερευνητές. Εξέδωσαν μία πολύ κακή αξιολόγηση για τα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά, αποκαλώντας τα ως έναν παράγοντα κινδύνου για χρόνιες παθήσεις και συμπληρώνοντας: «Δεν πρέπει τα συγκεκριμένα ροφήματα να προωθούνται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής».

Παραπομπές

Hyman, Mark MD. Από το βιβλίο ‘Food’ Copyright Hyman Enterprises, LLC 2018. Sugar & Sweeteners – ‘Artificial Sweeteners are Bad for You.’

(1) Feijo Fde M, Ballard CR, Foletto KC, et al. Saccharin and Aspartame, compared with sucrose, induce weight gain in adult Wistar rats, at similar total caloric intake levels. Appetite. 2013 Jan; 60 (1) : 203-7

(2) Borges MC, Louzada ML, de Sa TH, et al. Artificially sweetened beverages and the response to the global obesity crisis. PLoS Med. 2017 Jan 3;14(1):e1002195.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.