Δίαιτα Διατροφή

Γιατί να προτιμήσω τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα;

Πάντα πιστεύαμε ότι ένα τρόφιμο είναι καλύτερο όταν είναι στην πιο φυσική του μορφή. Μέσα από πρόσφατες έρευνες το γεγονός αυτό, αποδεικνύεται περίτρανα.

Γιατί να προτιμήσω τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα;

  1. Γιατί μία πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition για το γαλακτοκομικό λίπος συμπέρανε ότι οι άνθρωποι που τρώνε  πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακή νόσο από αυτούς που καταναλώνουν άπαχα.
  2. Γιατί μια μελέτη του 2013 στο Scandinavian Journal of Primary Health Care συμπέρανε ότι εκείνοι που έτρωγαν πλήρη γαλακτοκομικά είχαν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας από εκείνους που απεύφευγαν τα λιπαρά στα γαλακτοκομικά.
  3. Γιατί η πεποίθηση ότι το λίπος δεν είναι κακό για την υγεία έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια.
  4. Γιατί μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν είναι όλες οι θερμίδες ίσες-ειδικά όταν πρόκειται για τον έλεγχο του βάρους μας. Ο τρόπος που ο οργανισμός μας επεξεργάζεται και χρησιμοποιεί τα τρόφιμα για τις διάφορες λειτουργίες του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
  5. Γιατί τα λιπαρά οξέα που συχνά αφαιρούνται από τα γαλακτοκομικά μπορούν να μάς βοηθήσουν να αισθανθούμε πληρότητα νωρίτερα και να μάς ‘κρατήσουν’ για περισσότερη ώρα.
  6. Γιατί οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα λιπαρά οξέα των γαλακτοκομικών μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην έκφραση των γονιδίων και στη ρύθμιση των ορμονών. Με απλά λόγια, αυτά τα οξέα μπορεί να αυξάνουν την ενέργεια που καίει ο οργανισμός μας ή να περιορίσουν την ποσότητα του λίπους που αποθηκεύει το σώμα μας.
  7. Γιατί έχουν καλύτερη γεύση και σε κάποιες περιπτώσεις, όταν πρόκειται για την αναζήτηση ωφέλιμων τροφίμων, θα πρέπει να αφήνουμε τη γεύση να μάς οδηγεί.

Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το παρακάνουμε και να τρώμε αλόγιστες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων. Στα πλαίσια μίας ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής, τα γαλακτοκομικά καταλαμβάνουν ένα μικρό μέρος. Αλλά αν είναι να αποφασίσουμε ανάμεσα σε αποβουτυρωμένο γάλα ή πλήρες, η υφιστάμενη έρευνα υποστηρίζει ότι είναι ασφαλέστερο να επιλέξουμε το πλήρες. Το ίδιο ισχύει και για το γιαούρτι, το τυρί και για άλλα συναφή προϊόντα.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο στα αγγλικά.

Σημείωση του MyCare: η περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα των διάφορων γαλακτοκομικών προϊόντων είναι μία όψη του νομίσματος. Μία άλλη, επίσης πολύ σημαντική, είναι η ποιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων, δηλαδή η προέλευση της πρώτης ύλης, η διαδικασία παρασκευής τους, η αποθήκευσή τους και η μεταφορά τους.

shutterstock_262034627Παραπομπές

Heid, Markham. Time.com. ‘Why Full-Fat Dairy May Be Healthier Than Low-Fat.’ Web.

About the author

MyCare

Leave a Comment