Uncategorized ομορφιά

Tα μαλλιά μας είναι ένας δείκτης για το πόσο καλά είμαστε

Ανάγνωση σε 5′

Πέρα από τους αισθητικούς λόγους που θέλουμε όμορφα μαλλιά, τα μαλλιά μας είναι ένας δείκτης για το πόσο καλά είμαστε. Μια σωστή διατροφή και μερικές έξυπνες επιλογές, θα μας εξασφαλίσουν όχι μόνο υγιή και λαμπερά μαλλιά, αλλά πολλά περισσότερα.

Το πιθανότητερο είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πάρει τα μαλλιά μας ως δεδομένα. Με λίγο σαμπουάν, λίγο conditioner, κάποια άλλα προϊόντα καλλωπισμού ίσως, θεωρούμε ότι θα έχουμε υγιή μαλλιά τώρα και στο μέλλον. Όχι απαραίτητα.Όπως όλοι οι ιστοί στο σώμα μας, έτσι και τα μαλλιά, σχετίζονται γενικότερα με την υγεία μας, και με τα ατομικά μας φυσικά χαρακτηριστικά.

Η διάρκεια ζωής των μαλλιών ξεκινάει από την στιγμή που βγαίνουν οι πρώτοι θήλακες. Κάθε θήλακας δημιουργεί μια τρίχα, που αποτελείται από ένα είδος πρωτεΐνης που λέγεται κερατίνη, η οποία ταξινομείται σε μακριές, στενά δεμένες κλωστές. Οι νέες τρίχες που φυτρώνουν, σπρώχνουν τις παλιές προς τα έξω για να είναι όσο πιο μακριά γίνεται από το κρανίο.

Κάθε τρίχα έχει τον δικό της κύκλο ανάπτυξης: ενεργός κύκλος, ωρίμανση, και ξεκούραση. Κατά την διάρκεια της φάσης της ξεκούρασης, οι θήλακες χαλαρώνουν το σφίξιμο των τριχών, ώστε οι τρίχες να πέσουν ή να τραβηχτούν. Όλες οι τρίχες στο κεφάλι μας περνάνε αυτόν τον κύκλο της ανάπτυξης, αλλά όχι όλες μαζί.

Σε οποιαδήποτε στιγμή, το 15% των τριχών μας είναι στην φάση της ξεκούρασης και πέφτουν, και για αυτό είναι πιθανόν να αφήνουμε τρίχες στην βούρτσα μας, στο μπάνιο, στο πάτωμα. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν είναι δείγμα ότι χάνουμε τα μαλλιά μας. Αλλά αν αντιμετωπίζουμε προβλήματα σοβαρής τριχόπτωσης, ή προβλήματα με ξηρότητα, σπάσιμο τριχών, ή αν απλώς θέλουμε τα μαλλιά μας να είναι πιο όμορφα, τότε η διατροφή μας μπορεί να είναι καταλυτική σε αυτό.

shutterstock_327886370

 

Τι επηρεάζει την υγεία των μαλλιών;

Έχει υπολογιστεί ότι ο καθένας από εμάς χάνει γύρω στις 100 τρίχες την ημέρα. Ο πραγματικός αριθμός των τριχών που χάνουμε οποιαδήποτε μέρα, έχει να κάνει με το πόσο πολυάριθμοι και υγιείς είναι οι θήλακές μας, το αν ακολουθούμε κάποια φαρμακευτική θεραπεία, και πολλοί άλλοι παράγοντες κάποιοι από τους οποίους δεν είναι στον έλεγχό μας.

Όσο μεγαλώνουμε, όλο και περισσότερα από τα μαλλιά μας περνάνε στην φάση της ξεκούρασης, και αυτό σημαίνει ότι χάνουμε περισσότερες τρίχες από ό,τι συνήθως και οι καινούργιες φυτρώνουν πολύ πιο δύσκολα και αργά. Για πιο γενικά προβλήματα απώλειας, υπάρχουν αυτές οι αιτίες:

Ορμονικές διαταραχές:

Καί οι γυναικείες καί οι ανδρικές ορμόνες επηρεάζουν τα μαλλιά. Οι ανδρικές ορμόνες, γνωστές ως ανδρογόνα – σε αυτή την κατηγορία είναι και η τεστοστερόνη – δίνουν το ερέθισμα για την ανάπτυξη τριχών σε πρόσωπο και σώμα, και κάνουν πιο πυκνές και δυνατές τις τρίχες στο κεφάλι.

Στις γυναίκες οι ωοθήκες και τα επινεφρίδια παράγουν ανδρογόνα αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες. Αν μια γυναίκα ξαφνικά αρχίσει να βγάζει τρίχες στο πρόσωπο, θα πρέπει να επισκεφτεί γιατρό γιατί μπορεί να είναι ένα σημάδι ορμονικών προβλημάτων υγείας.

Για μερικούς άντρες με κληρονομική τάση για φαλάκρα, η κανονική τεστοστερόνη μετατρέπεται σε μια πιο δυνατή μορφή τεστοστερόνης που προσκολλάται σε κύτταρα στον θήλακα. Αυτή η ορμόνη αλλάζει τον κύκλο της τρίχας και στο τέλος εξουδετερώνει τον θήλακα. Πολλοί άντρες μπορεί να χάσουν τα μαλλιά τους ακόμα και όταν είναι 20 χρονών, μερικά χρόνια αφού τα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν φτάσει στο απόγειό τους.

Επειδή ακριβώς αυτός ο θήλακας μικραίνει και πεθαίνει, η φαλακρότητα αυτού του τύπου είναι μη αναστρέψιμη. Υπάρχουν μερικά φάρμακα που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την διαδικασία, αν το προλάβουμε νωρίς, αλλά θα πρέπει κανείς να κάνει αυτή την αγωγή για πάντα.

shutterstock_128144807

 

Καί στις γυναίκες καί στους άνδρες, τα επίπεδα των ανδρογόνων μειώνονται στην ηλικία των 40, και αυτό οδηγεί στην πιο αδύνατη, αργή και λιγότερη λαμπερή ανάπτυξη των τριχών. Σε αντίθεση με τα ανδρογόνα, οι γυναικείες ορμόνες που ονομάζονται οιστρογόνα, καθυστερούν την ανάπτυξη, και δημιουργούν λεπτές και αδύναμες τρίχες, και για αυτό το λόγο γενικότερα οι γυναίκες βγάζουν λιγότερες τρίχες από τους άνδρες.

Μετά την εμμηνόπαυση τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν δραματικά, και οδηγούν κάποιες γυναίκες με κληρονομική τάση στο να χάσουν ένα μεγάλο ποσοστό των μαλλιών τους.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η απώλεια στις γυναίκες είναι αρκετά παρόμοια με αυτή στους άντρες. Χωρίς την ύπαρξη ικανής ποσότητας οιστρογόνων που θα αντιστάθμιζαν την δράση των έστω και ελάχιστων ανδογόνων στον οργανισμό τους, και οι γυναίκες χάνουν μαλλιά λόγων των ανδρογόνων.

Οι αιτίες για τη φαλακρότητα μπορεί να μοιάζουν και στα δύο φύλα, αλλά η γυναικεία και η ανδρική φαλακρότητα δεν είναι ίδιες. Ενώ οι άντρες φαίνεται πως χάνουν μαλλιά σε συγκεκριμένες περιοχές, ακολουθώντας το μοτίβο της κορώνας όπως λέγεται, οι γυναίκες χάνουν μαλλιά σε όλα τα σημεία του κεφαλιού, δημιουργώντας αραιότητα, ενώ στους άντρες γυμνώνεται εντελώς το κεφάλι.

Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης είναι υψηλά, όπως κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμόνες λειτουργούν συνδυαστικά, ώστε να είναι όσες περισσότερες τρίχες γίνεται ταυτόχρονα στο στάδιο της ανάπτυξης.

Στο 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το ποσοστό τριχών που μπαίνουν σε φάση ξεκούρασης πέφτει από το 30% στο 10%. Για αυτούς τους μήνες οι γυναίκες έχουμε τα πιο δυνατά, πυκνά, μαλλιά που θα έχουμε ποτέ στην ζωή μας.

Μετά τους 3 μήνες αφού έχουμε γεννήσει, το ποσοστό ανεβαίνει στο 15%, και αφού τώρα τα μαλλιά έχουν συγχρονιστεί στην φάση της ξεκούρασης, θα φαίνεται σαν να χάνουμε όλα τα μαλλιά μαζί. Δεν πρέπει να πανικοβληθούμε! Όταν τα μαλλιά μας αρχίσουν πάλι να αναπτύσσονται, θα επανακτήσουν τον παλιό τους κύκλο.

Στρες

Το στρες είναι από τους πιο κοινούς λόγους απώλειας μαλλιών. Ατυχήματα, μεγάλες ασθένειες, σοβαρό ψυχικό άγχος, ή άλλα τραυματικά γεγονότα, μπορούν να βάλουν τους θήλακες σε φάση ξεκούρασης νωρίτερα από ό,τι πρέπει.

shutterstock_227470285

 

Περίπου 3 μήνες μετά, όταν οι τρίχες από τους θήλακες αρχίζουν πέφτουν, μπορεί να χάσουμε πολλές τρίχες μαζί, και χωρίς προφανή λόγο αφού θα έχουν περάσει 3 μήνες από το συμβάν που προκάλεσε το στρες. Και πάλι, το να το ξεπεράσουμε είναι απλώς θέμα χρόνου, να περιμένουμε δηλαδή να κάνει τον κύκλο του. Τα μαλλιά μας μετά από αυτό θα αρχίσουν να φυτρώνουν πολύ γρήγορα.

‘Ελλειψη πρωτεϊνών:

Τα μαλλιά μας είναι φτιαγμένα από πρωτεΐνη. Όλα τα βασικά θρεπτικά συστατικά μας βοηθάνε γενικότερα να είμαστε υγιείς, αλλά οι πρωτεΐνες είναι αυτές που χτίζουν τα θεμέλια, και επιτρέπουν την ανάπτυξη, ανάπλαση και επισκευή των οστών, των μαλλιών και των μυών μας.

Αν και μπορεί να θεωρούμε ότι οι πρωτεΐνες υπάρχουν μόνο σε ζωικές τροφές όπως το κρέας, το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά και άλλα, υπάρχουν επίσης και στα όσπρια (όπως οι γίγαντες και οι φακές), προϊόντα σόγιας κ.ά., και μπορούμε να πάρουμε και μικροποσότητες από προϊόντα ολικής άλεσης και λαχανικά.

shutterstock_283178141

 

Στους ανθρώπους που δεν παίρνουν αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, όπως αυτοί με νευρική ανορεξία, ή αυτοί που κάνουν σκληρές δίαιτες για γρήγορη απώλεια κιλών, η ταχύτητα ανάπτυξης των μαλλιών τους θα ελαττωθεί σημαντικά. Καθώς τα μαλλιά πέφτουν από τη φύση τους, δεν θα ξαναβγούν νέα τόσο εύκολα και γρήγορα.

Η ελλιπής διατροφή, επιπλέον, στερεί από τον οργανισμό και άλλα συστατικά που χρειάζεται, και έτσι καθυστερεί την ανάπτυξη των μαλλιών. Μακροπρόθεσμα, ο υποσιτισμός θα οδηγήσει στην μείωση της παραγωγής ορμονών, με αποτελέσμα την λέπτυνση των τριχών.

Φαρμακευτική Αγωγή και Συμπληρώματα:

Ο περισσότερος κόσμος έχει συνδυάσει την χημειοθεραπεία, και τις θεραπείες για τον καρκίνο, με την απώλεια των μαλλιών, όμως υπάρχουν και άλλες θεραπείες που την προκαλούν. Τέτοιες θεραπείες περιλαμβάνουν φάρμακα που είναι αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά, και φάρμακα για την πίεση και την αρθρίτιδα. Επιπροσθέτως, μεγαλύτερες από τις κανονικές ποσότητες βιταμίνης Α και σελήνιου είναι τοξικές και μπορεί να προκαλέσουν την απώλεια των μαλλιών. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε περίπτωση που παίρνουμε κάποιο συμπλήρωμα που τα περιέχει.

Η υγεία του θυροειδή και κάποιες ασθένειες

Οι θυροειδικές ορμόνες επηρεάζουν τον μεταβολισμό όλων των κυττάρων, όπως και αυτών στους θήλακες των τριχών. Ο υπερθυροειδισμός ο υποθυροειδισμός μπορούν να οδηγήσουν στην απόκτηση θαμπών και αδύναμων μαλλιών.

Αυτές οι επιπλοκές, καθώς και ο ανεξέλεγκτος διαβήτης, ο ερυθηματώδης λύκος και πολλές ακόμα, όπως η κοιλιόκακη, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η κολίτιδα, και η νόσος του Crohn, μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια των μαλλιών, με το να αλλάζουν την κυτταρική δομή και τον μεταβολισμό των κυττάρων.

Μόλις η υποβόσκουσα ασθένεια θεραπευτεί, η ανάπτυξη των μαλλιών θα επιστρέψει στα φυσιολογικά. Όλες οι αιτίες της ανεξήγητης απώλειας των μαλλιών θα πρέπει να εξετασθούν από γιατρό, για να αποκλειστεί η πιθανότητα μιας σοβαρής ασθένειας.

Παραπομπές

Bauer, Joy. ‘Hair Basics: How Does Food Affect Hair Health?’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.