υγεία

Συνδέεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων με τον καρκίνο;

Ανάγνωση σε 1,5′

Η πιθανή σύνδεση μεταξύ των κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου είναι αμφιλεγόμενη. Ο κόπος μελετών που διεξάγονταν επί μια σειρά ετών πάνω στα κινητά τηλέφωνα και τον καρκίνο, δεν απέφερε παρά μόνο συγκρουόμενα αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια ομόφωνη απόφαση για το βαθμό στον οποίο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο (αν υπάρχει κάποιος) η χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Η κύρια ανησυχία των επιστημόνων σχετικά με τα κινητά και τον καρκίνο, φαίνεται να βρίσκεται γύρω από την πιθανότητα ανάπτυξης εγκεφαλικών όγκων που εδέχεται να συνδεθούν με τη χρήση τους. Μερικές έρευνες υποδεικνύουν μια ελαφρά αύξηση στα ποσοστά διάγνωσης περιστατικών με όγκο στον εγκέφαλο, ξεκινώντας από το 1970. Ωστόσο, το 1970 δεν υπήρχαν ακόμα κινητά τηλέφωνα. Αντιθέτως, η ελαφρά αυτή αύξηση είναι περισσότερο πιθανό να συνδέεται με άλλους παράγοντες, όπως η αυξημένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και οι τεχνολογικές βελτιώσεις σε διαγνωστικά μηχανήματα.

Τι έχουν ανακαλύψει τελικά οι ερευνητές σχετικά με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων και τον καρκίνο;

●    Σε μια έρευνα που ακολούθησε περισσότερους από 420.000 χρήστες κινητών τηλεφώνων για παραπάνω από 20 χρόνια, οι ερευνητές δεν κατόρθωσαν να βρουν καμία σύνδεση μεταξύ κινητών τηλεφώνων και εγκεφαλικών όγκων.
●    Μια διαφορετική έρευνα υπέδειξε έναν συσχετισμό μεταξύ των κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου των σιελογόνων αδένων. Ωστόσο, μόνο ένα μικρό δείγμα συμμετεχόντων είχαν αναπτύξει κακοήθη μορφή.
●    Μια ακόμη έρευνα υποδεικνύει πιθανή αύξηση κινδύνου για ανάπτυξη γλοιώματος  (μιας ειδικής μορφής εγκεφαλικού όγκου) στους συμμετέχοντες με την πιο «βαριά» χρήση τηλεφώνου, αλλά καμία αύξηση στην πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού όγκου γενικότερα.

Μετά από αξιολόγηση πολλών ερευνών σχετικά με την ενδεχόμενη σύνδεση μεταξύ των κινητών τηλεφώνων, τόσο με το γλοίωμα όσο και με το ακουστικό νεύρωμα, μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), αποφάσισαν πως υπάρχουν περιορισμένα αποδεικτικά στοιχεία που μπορούν να στηρίξουν την θεωρία πως η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων είναι καρκινογόνος. Συνεπώς, ο διεθνής οργανισμός χαρακτήρισε τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων ως πιθανώς καρκινογόνα για τους ανθρώπους.

shutterstock_492235111

 

Ακόμα κι έτσι, μια σειρά πρόσφατων επιστημονικών ερευνών δεν είναι σε θέση να μας δώσουν ολόκληρη την εικόνα μιας κατάστασης. Συνήθως χρειάζονται αρκετά χρόνια ανάμεσα στην αρχή της χρήσης ενός νέου καρκινογόνου παράγοντα (όπως το τσιγάρο), και στην παρατήρηση μιας αύξησης στα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου. Αυτή τη στιγμή, ενδέχεται να μην έχει περάσει ο απαιτούμενος χρόνος για τον εντοπισμό μιας αύξησης στα ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου, που θα συνδέεται άμεσα με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Συνοψίζοντας, για την ώρα κανείς δεν γνωρίζει εάν τα κινητά τηλέφωνα είναι ικανά να προκαλέσουν καρκίνο. Παρόλο που υπάρχουν μακροχρόνιες έρευνες που ακόμα τρέχουν, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία πειστική απόδειξη που να συνδέει τη χρήση των κινητών τηλεφώνων με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου. Ωστόσο, εάν ακόμα ανησυχείτε για την πιθανή σύνδεση αυτών των δύο, σκεφθείτε να υιοθετήσετε τρόπους μέσα από τους οποίους θα περιορίσετε τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Μπορείτε επίσης να τα απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο από το σώμα και το κεφάλι σας, χρησιμοποιώντας ένα ακουστικό ή μια συσκευή hands-free.

Παραπομπές

Moynihan, Timothy J. M.D. MayoClinic.org – ‘Is there any link between cellphones and cancer?’ Web.

Σημείωση MyCare: Το ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων ως πιθανώς καρκινογόνα για τους ανθρώπους είναι μία ένδειξη ότι χρησιμοποιούμε μία τεχνολογία που δεν ξέρουμε ακόμα πώς επιδρά στην υγεία μας. Αυτό και μόνο ίσως να αρκεί για να μάς ωθήσει να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε ο τρόπος που χρησιμοποιούμε αυτή την τεχνολογία στην καθημερινή μας ζωή, να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής.

Η εξορθολογισμένη χρήση, η συνεχής ενημέρωση γύρω από τον τρόπο που λειτουργεί η υπέροχη αυτή τεχνολογία, αλλά και η ενημέρωση των γύρω μας είναι στα πλαίσια μίας υπεύθυνης καταναλωτικής συμπεριφοράς.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.