Οι συνταγές που θα βρείτε στο MyCare περιέχουν μόνο φυσικά υλικά και συστήνονται στα πλαίσια μίας πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, υγιεινής διατροφής,
Τί καλύτερο για μία κρύα μέρα; Η σούπα με πράσο και πατάτα, ή potage parmentier, είναι μία κλασική γαλλική συνταγή.
Υλικά
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 4 μεγάλα πράσα, μόνο τα λευκά και ανοιχτά πράσινα μέρη, χοντροκομμένα (περίπου 5 φλιτζάνια)
- 3 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένρε και σπασμένες
- 900 γραμμάρια πατάτες Yukon Gold, ή άλλες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες σε τεμάχια 1,3 εκατοστών
- 1.7 λίτρα ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών (ή νερό)
- 2 φύλλα δάφνης
- 3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 240 ml κρέμα γάλακτος
- Σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
Είναι πολύ απλό να την κάνετε, αλλά πρώτα πρέπει να ασχοληθείτε με τα πράσα. Φροντίστε να τα πλύνετε πολύ καλά. Αρχίστε με το κόψιμο και απορρίψτε τα άκρα των ριζών και τα παχιά σκούρα πράσινα μέρη. Κόψτε τα πράσα στο μισό κατά μήκος και ξεπλύνετε κάθε μισό κάτω από κρύο νερό, τραβώντας προς τα έξω τα στρώματα για να αφαιρέσετε τυχόν χώμα που είναι κρυμμένο μέσα.
Μόλις τα πράσα είναι καθαρά, χοντροκόψτε τα – θα πρέπει να προκύψουν περίπου πέντε φλιτζάνια ψιλοκομμένου πράσου από τέσσερα μεγάλα πράσα.
Για να κάνετε τη σούπα, λιώνετε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε τα ψιλοκομμένα πράσα και το σκόρδο.
Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια, προσθέστε τις πατάτες, το ζωμό κοτόπουλου, τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
Φέρτε σε βρασμό.
Στη συνέχεια καλύψτε, μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε για 15 λεπτά ή έως ότου οι πατάτες είναι τρυφερές.
Αφαιρέστε τη δάφνη και το θυμάρι.
Στη συνέχεια, πολτοποιήστε με ένα χειροκίνητο μπλέντερ (ή σε κανονικό μπλέντερ) μέχρι να μαλακώσει. (Εάν χρησιμοποιείτε ένα τυπικό μπλέντερ, φροντίστε να μην γεμίσετε το δοχείο περισσότερο από το μισό · αφήστε την τρύπα στο καπάκι ανοιχτή και καλύψτε χαλαρά με μία πετσέτα για να αφήσετε τη θερμότητα να φεύγει.)
Τέλος, προσθέστε την κρέμα γάλακτος. Μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα αν θέλετε, αλλά καλό είναι να μην την παραλείψετε τελείως. Η κρέμα κάνει τη σούπα νόστιμη και μεταξένια, πλούσια και λεία – απλά προσθέστε την λίγη λίγη έως ότου η σούπα να σάς φαίνεται νόστιμη.
Φέρτε σε βρασμό και σιγοβράστε, στη συνέχεια δοκιμάστε και προσαρμόστε το αλάτι και το πιπέρι. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, γαρνιρισμένη με φρέσκο θυμάρι, σχοινόπρασο ή κάτι που σας αρέσει.
Παραπομπές
Segal, Jenn – Onceuponachef.com, ‘Potato Leek Soup.’ Web.
Φωτογραφίες από την πηγή