Διακόσμηση

Σκουρόχρωμοι τοίχοι. Όσα πρέπει να προσέξεις!

Τα σκούρα χρώματα έχουν επιστρέψει δυναμικά στην παλέτα του interior design. Αν θέλεις να βάψεις έναν ή περισσότερους τοίχους του σπιτιού σου με μια βαθιά σκούρα απόχρωση, είναι η κατάλληλη στιγμή για να το τολμήσεις. Με την προϋπόθεση φυσικά ότι το χρώμα αυτό ταιριάζει με την παλέτα του υπόλοιπου σπιτιού. Επίσης, τα σκούρα χρώματα δεν είναι πολύ κολακευτικά για τους μικρούς σε εμβαδό χώρους ή για τα χαμηλοτάβανα σπίτια. Ωστόσο, πάντα υπάρχουν έξυπνα εφέ για να εφαρμόσεις ακόμα και σε αυτούς τους χώρους, προκειμένου να ταιριάξεις τα σκούρα χρώματα. Τέτοια είναι οι κατακόρυφες ρίγες ή ο συνδυασμός τοίχου και πατώματος στο ίδιο χρώμα.

Μερικά χρήσιμα tips για τους σκουρόχρωμους τοίχους:

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, οι σκούρες αποχρώσεις στους τοίχους έχουν την τάση να δημιουργούν την ψευδαίσθηση του μικρού χώρου. Το αντίδοτο σε αυτό, είναι ο επαρκής φωτισμός, από μια φυσική πηγή. Αν το δωμάτιο που θα βαφτεί σε σκούρα χρώματα δεν φωτίζεται από ένα μεγάλο παράθυρο με σωστό προσανατολισμό, κινδυνεύει να δείχνει καταθλιπτικό και μικροσκοπικό μετά το βάψιμο. Ωστόσο, ακόμα και αν αυτές οι συνθήκες φυσικού φωτισμού δεν συντρέχουν, μπορείς να ενισχύσεις την παρουσία του φωτός με την τοποθέτηση καθρεπτών στη διακόσμηση που θα ανακλούν τις φωτεινές ακτίνες.

Οι σκούροι τοίχοι είναι ιδανικοί για να αναδείξουν ή και για να καμουφλάρουν τα έπιπλα και τα αντικείμενα που τοποθετούνται μπροστά τους. Statement έπιπλα σε φωτεινές αποχρώσεις, κίτρινα ή τιρκουάζ, μπροστά από μουντούς τοίχους είναι η φετινή εμμονή της μόδας. Ωστόσο, ένας σκούρος τοίχος είναι ευκαιρία για να “κρύψετε” ογκώδη σκούρα έπιπλα, αφού με μηδενικό χρωματικό κοντράστ, τα όρια ενός τέτοιου επίπλου χάνονται.

Κάτι τελευταίο που πρέπει να θυμάστε πριν βάψετε σκούρο τον τοίχο, είναι ότι η αποκατάσταση του χρώματος και η επαναφορά σε μια πιο ανοιχτόχρωμη εκδοχή, είναι μια δύσκολη, αλλά και δαπανηρή διαδικασία. Θα χρειαστεί να περάσουν περισσότερα χέρια βαψίματος, χρήση μεγαλύτερης ποσότητας βαφής, αλλά και ένας δεξιοτέχνης ελαιοχρωματιστής για την αλλαγή του χρώματος. Οπότε μην κάνετε μια τέτοια επιλογή, αν έχετε σκοπό να την διατηρήσετε μόνο για λίγο.

About the author

MyCare