υγεία

Προσοχή στα αντιβηχικά

Ανάγνωση σε 2′

Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αντιβηχικά σιρόπια όταν κρυολογήσουν. Ο βήχας είναι ο φυσικός τρόπος που ο οργανισμός μας μάς προστατεύει από εξωτερικούς παράγοντες,  μια αντανακλαστική απάντηση σε κάθε ερεθισμό στον λαιμό μας. Βήχουμε στην προσπάθειά μας να απομακρύνουμε από τους αεραγωγούς οποιονδήποτε ερεθιστικό παράγοντα δεν πρέπει να καταφέρει να φτάσει στους πνεύμονες. Αλλά επειδή ο βήχας είναι τόσο ενοχλητικός, ειδικά όταν προσπαθούμε να κοιμηθούμε τη νύχτα, προτιμούμε να τον ξεφορτωθούμε. Εξού και η αγάπη μας για τα σιρόπια για το βήχα. Λειτουργούν όμως πραγματικά ή απλώς σπαταλάμε τα χρήματά μας;

Σκευάσματα για τον βήχα

Ένας βήχας μπορεί να παραμείνει για δύο εβδομάδες, ίσως και παραπάνω, επειδή οι ανώτεροι αεραγωγοί φλεγμαίνουν, πχ. από κάποιον ιό που μάς έχει προσβάλει. Τα σιρόπια του βήχα προσπαθούν είτε να καταστείλουν τον βήχα είτε να σας βοηθήσουν να αποβάλετε το φλέγμα.

Τα κατασταλτικά του βήχα περιέχουν κάποιες ουσίες που στέλνουν το μήνυμα στον εγκέφαλο να σταματήσει το αντανακλαστικό του βήχα. Μπορούν να σας προκαλέσουν ζάλη και υπνηλία, κάτι που είναι καλό αν μένετε στο κρεβάτι, αλλά δεν είναι τόσο καλό αν οδηγείτε. Επιπλέον, η καταστολή του βήχα μπλοκάρει την προσπάθεια του οργανισμού σας να καθαρίσει τους αεραγωγούς και να αυτο-θεραπευτεί.

Τα σιρόπια που βοηθούν στην αποβολή του φλέγματος μπορούν να σας καταβάλουν, να σας προκαλέσουν υπνηλία και πονοκέφαλο. Λειτουργούν διασπώντας τη βλέννα και κάνοντάς την πιο λεπτόρρευστη ώστε να μπορεί να αποβληθεί πιο εύκολα. Ο οργανισμός μας παράγει βλέννα για να παγιδεύονται σε αυτή σκόνη, ερεθιστικοί παράγοντες, ιοί και μικρόβια που δεν πρέπει να φτάσουν μέχρι τους πνεύμονες και να προκαλέσουν δυνητικά σοβαρά προβλήματα (πχ. πνευμονία). Όσο πιο παχύρρευστη είναι η βλέννα, τόσο πιο αποτελεσματική. Επομένως, με τα φάρμακα που λεπταίνουν τη βλέννα μειώνουμε σε έναν βαθμό την άμυνα του οργανισμού μας.

Ορισμένα φάρμακα για το βήχα περιέχουν αντιισταμινικά, τα οποία μειώνοντας τη φλεγμονή αποσκοπούν στην αποδυνάμωση των συμπτωμάτων αλλεργίας που συνήθως συνοδεύουν ένα κρυολόγημα, σταματώντας την καταρροή στα μάτια και στη μύτη. Ωστόσο, μπορούν επίσης να σας προκαλέσουν υπνηλία, παραισθήσεις και αίσθημα παλμών. Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι και η φλεγμονή έχει τον ρόλο της. Γίνεται με σκοπό να συγκεντρωθούν στο ανάλογο σημείο αμυντικοί παράγοντες και κύτταρα άμυνας για να καταπολεμήσουν τον επιθετικό παράγοντα.

Ακόμα κι αν είστε πρόθυμοι να διακινδυνεύσετε όλες αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα σιρόπια για το βήχα θα σας απαλλάξουν από το βήχα. Οι έρευνες λένε ότι δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για το ότι τα σιρόπια για τον βήχα λειτουργούν ή δεν λειτουργούν.

Το 2009, η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Φάρμακα, Commission on Human Medicines (CHM), δήλωσε ότι τα αντιβηχικά με αυτούς τους τύπους των συστατικών δεν πρέπει να χορηγούνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών, επειδή οι κίνδυνοι αντισταθμίζουν τα οφέλη.

 

Τρόποι ανακούφισης από τον βήχα

Όσο και αν ο βήχας είναι ενοχλητικός, με βάση τα παραπάνω ίσως να είναι καλύτερο απλώς να αφήσετε τον βήχα να κάνει τον κύκλο του. Ο βήχας κρατάει για κάποιο καιρό γιατί ο καθαρισμός του αναπνευστικού είναι μία εντατική δουλειά που γίνεται αργά και σταδιακά. Επίσης, είναι μία μορφή γενικού καθαρισμού του οργανισμού ο οποίος θα είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση μετά τον βήχα απ’ό,τι ήταν πριν ξεκινήσει ο βήχας. Κάντε υπομονή και προσπαθήστε:

  • Να διατηρείτε τον θώρακα και την πλάτη σας ζεστά,
  • Να μην αναπνέετε κρύο αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον (όσο αυτό είναι δυνατό: μπορείτε όταν είστε έξω να κρατάτε ένα κασκόλ ή ένα φουλάρι μπροστά από το στόμα και τη μύτη για να ζεσταίνουν τον αέρα της εισπνοής).
  • Να αποβάλλετε τα φλέγματα όσο το δυνατόν περισσότερο
  • Να κάνετε ζεστά ντους για να εισπνέετε ατμό που βοηθάει στην απόχρεμψη
  • Να τρέφεστε σωστά και να κοιμάστε
  • Κάποια συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του κρυολογήματος όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη E κ.ά. Ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί πολλαπλάσιες ποσότητες από κάποιες βιταμίνες όταν λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Ο ευκάλυπτος σε μορφή τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στη ανακούφιση των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα. Ίσως και λίγο μέλι να βοηθήσει.
  • Να σκέφτεστε ότι όταν περάσει ο βήχας θα είστε πιο υγιείς απ’ό,τι είσασταν πριν κρυολογήσετε!

Τέλος, είναι σημαντικό οι λοιμώξεις του αναπνευστικού να γιατρεύονται 100% ώστε να μην αφήνουν υπολείμματα που μπορεί να αποτελέσουν βάση για μία κατάσταση χρόνιας φλεγμονής , η οποία οδηγεί με το πέρασμα των χρόνων σε μόνιμες βλάβες στο ανανπνευστικό (πχ. χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ΧΑΠ).

Παραπομπές

  1. Dillner, Luisa, The Guardian –  ‘Should I use cough syrup’ Web.
  2. Health24.com – ‘How do expectorants work to treat a cough?’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.