Ανάγνωση σε 1,5′
Καθώς η πανδημία της νόσου COVID – 19 εξελίσσεται διεθνώς, η επιστημονική κοινότητα μαθαίνει όλο και περισσότερα πράγματα για το πώς συμπεριφέρεται ο συγκεκριμένος ιός ( SARS-CoV-2 ) που την προκαλεί, και που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστα.
Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά του ιού που θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι προκειμένου να είμαστε σε θέση να προστατευτούμε καλύτερα.
Πώς μεταδίδεται ο ιός;
Με σταγονίδια από κάποιο άτομο που νοσεί όταν βρισκόμαστε σε κοντινή απόσταση μαζί του. Τα μεγαλύτερα σταγονίδια πέφτουν στο έδαφος, τα μικρότερα μπορούν να αιωρούνται στον αέρα για κάποια ώρα. Όταν αυτά τα σταγονίδια βρεθούν στα μάτια, τη μύτη ή στόμα μας, μπορούμε να μολυνθούμε με τον ιό.
Επίσης, η μετάδοση μπορεί να γίνει από μολυσμένες επιφάνειες, αν τύχει και έρθουμε σε επαφή με αυτές και στη συνέχεια ακουμπήσουμε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας, γι’αυτό και το πλύσιμο των χεριών είναι πολύ σημαντικό.
Ακόμα και κάποιος χωρίς συμπτώματα μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Συνήθως, ένα μολυσμένο άτομο είναι μεταδοτικό μερικές μέρες πριν αρχίσει να μην νιώθει καλά και εμφανίσει συμπτώματα.
Πού γίνεται ευκολότερα η μετάδοση;
Η μετάδοση γίνεται συνήθως σε μέρη όπου υπάρχει συνωστισμός και τα άτομα παραμένουν για αρκετή ώρα χωρίς να υπάρχει επαρκής αερισμός.
Τί συμβαίνει μόλις κολλήσουμε;
Μόλις κολλήσουμε τον ιό ξεκινάει μία ανοσολογική αντίδραση και αναπτύσσονται αντισώματα, μία διαδικασία που μπορεί να πάρει 1 με 2 εβδομάδες ή και περισσότερο. Δεν ξέρουμε ακόμα πόσο ισχυρή είναι αυτή η ανοσολογική αντίδραση ή για πόσο καιρό κρατάει και άρα δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό μπορεί να μάς προστατέψει από επαναλοίμωξη.
Μπορούμε να ξανακολλήσουμε τον ιό καθώς τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.
Μεταλλάξεις γίνονται σε όλους τους ιούς, έτσι και στον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID – 19. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα συνεργάζεται στενά για να παρακολουθεί τις εξελίξεις στις αλλαγές του ιού και προσπαθεί να εντοπίσει τις αλλαγές αυτές που έχουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα για την ανθρώπινη υγεία.
World Health Organization – Vismita Gupta-Smith, WHO COMMUNICATIONS / Science in 5′