Δίαιτα Διατροφή

Πόσο αποτελεσματική και πόσο ασφαλής είναι η κρυολιπόλυση;

Ανάγνωση σε 5′

Πόσο καλή λύση αποτελεί η κρυολιπόλυση; Παρόλο που η τοποθέτηση μιας μεγάλης «σκούπας» πάνω στο σώμα μας δεν μοιάζει να είναι ό,τι πιο συνηθισμένο, η κρυολιπόλυση έχει χαρακτηριστεί ως μια μη-επεμβατική εναλλακτική λύση έναντι της κλασικής λιποαναρρόφησης.

Κατά πόσο όμως αυτή η μέθοδος είναι ασφαλής και αποτελεσματική; Μπορεί η κρυολιπόλυση να αντικαταστήσει την λιποαναρρόφηση;

shutterstock_517850545

 

Οποιοσδήποτε έχει υπάρξει μάρτυρας της διαδικασίας της λιποαναρρόφησης, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει πως δεν μιλάμε για μια ήπιας μορφής διαδικασία.

Η λιποαναρρόφηση, στην πιο κοινή της μορφή, περιλαμβάνει τη χορήγηση ενέσιμου υγρού που περιέχει αλατόνερο, λιδοκαΐνη για την μείωση της αίσθησης του πόνου και επινεφρίνη που βοηθά στην συστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Έπειτα, ο χειρούργος τοποθετεί μέσα από τομές που κάνει στο δέρμα, ειδικούς λεπτούς σωλήνες μέσα από τους οποίους στην κυριολεξία «ρουφάει» το λίπος βγάζοντάς το έξω από τα επιθυμητά σημεία.

Για να υποβοηθήσουν την διάλυση του λίπους προκειμένου να εξαχθεί ευκολότερα, μερικοί χειρούργοι χρησιμοποιούν μια ειδική μεταλλική βέργα που εισάγουν μέσα στο δέρμα δημιουργώντας υπέρηχους που είναι δυνατό να βοηθήσουν στη διάλυση του λίπους σε μικρότερα μόρια.

Μια ακόμη επιλογή λιποαναρρόφησης είναι εκείνη κατά την οποία ο σωλήνας εξαγωγής τους λίπους πάλλεται μηχανικά εμπρός και πίσω με γρήγορο ρυθμό.

Τέλος, υπάρχουν και εφαρμογές λιποαναρρόφησης που πραγματοποιούνται μέσω laser.

O πόνος, οι μελανιές, το μούδιασμα και το πρήξιμο (το οποίο τυπικά διαρκεί έως και μερικές εβδομάδες) που συνοδεύουν τη μετεγχειρητική φάση της λιποαναρρόφησης, είναι σίγουρα καταστάσεις όχι και τόσο ευχάριστες.

Στις παρενέργειες μεγαλύτερης επικινδυνότητας περιλαμβάνονται καταστάσεις κατά τις οποίες μέρος του λίπους ή θρόμβοι στο αίμα, μπορεί να ταξιδέψουν μέσα από την κυκλοφορία του αίματος σε σημεία όπως ο εγκέφαλος, προκαλώντας ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επίσης, εάν ο χειρούργος δεν είναι αρκετά προσεκτικός, θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά σε κάποιο όργανο που βρίσκεται κάτω από το λίπος ή περιβάλλεται από αυτό.

Η λιποαναρρόφηση, θα μπορούσε να κάνει επίσης μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος να φαίνεται χειρότερα. Επιπρόσθετα, η λιποαναρρόφηση όπως και άλλες επεμβατικές διαδικασίες, περιλαμβάνει ενδεχόμενους κινδύνους όπως είναι η μόλυνση, η αιμορραγία και προβλήματα που σχετίζονται με την αναισθησία.

shutterstock_263246387

 

Δεν είναι σε καμία περίπτωση η ασφαλέστερη επέμβαση στην οποία μπορούμε να προβούμε. Υπάρχουν έρευνες που έχουν συνδέσει την λιποαναρρόφηση μέχρι και με την πιθανότητα θανάτου (20 με 100 θάνατοι ανά 100.000 επεμβάσεις), η οποία μάλιστα φαίνεται να βρίσκεται σε υψηλότερο ποσοστό και από την πιθανότητα για αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι επιστήμονες μελετούν και πειραματίζονται με εναλλακτικές μεθόδους αφαίρεσης του λίπους που δεν απαιτούν τομές, χρήση laser ή άλλων μη ήπιων μεθόδων.

Παρόλα αυτά, η χρήση της λιποαναρρόφησης ως μεθόδου αφαίρεσης του τοπικού λίπους έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής ανά τον κόσμο. Υπάρχουν φήμες που αναφέρουν πως ένα μεγάλος αριθμός celebrities έχουν προβεί κάποια στιγμή στη ζωή τους σε λιποαναρρόφηση, και όπως είναι φυσικό όταν οι celebrities κάνουν κάτι, γίνεται μόδα και ο κόσμος το ακολουθεί.

Το 2011, σύμφωνα με έρευνα του International Society of Aesthetic Plastic Surgeons (ISAPS), πλαστικοί χειρούργοι, εκτέλεσαν 1.268.287 επεμβάσεις λιποαναρρόφησης  παγκοσμίως, αριθμός ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα υποτιμά την πραγματικότητα.

Πως τα γλειφιτζούρια και οι χοίροι οδήγησαν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας της κρυολιπόλυσης

To σύστημα της κρυολιπόλυσης, το οποίο κατασκευάζεται και πωλείται από την ZELTIQ Aesthetics, λειτουργεί ήδη στην Ευρώπη από το Σεπτέμβριο του 2009 και στην Αμερική από το Σεπτέμβριο του 2010.

Η θεωρία που κρύβεται πίσω από την ιδέα της κρυολιπόλυσης, βασίζεται στο γεγονός ότι τα λιποκύτταρα είναι περισσότερο ευαίσθητα σε χαμηλές θερμοκρασίες συγκριτικά με τα διαφορετικών ειδών κύτταρα που περιβάλλουν το ανθρώπινο σώμα.

Η θεωρία αυτή προήλθε από την παρατήρηση ενός ιατρικού φαινομένου το οποίο ονομάζεται popsicle panniculitis, κατά την οποία τα βρέφη και τα μικρά παιδιά παρουσιάζουν τοπική ερυθρότητα και πρήξιμο στα μάγουλά τους για διάστημα μεταξύ 6 και 72 ωρών από το πιπίλισμα ενός παγωτού-γρανίτας ή ενός κομματιού πάγου. Ωστόσο, οι ενήλικες δεν φαίνεται να παρουσιάζουν το ίδιο φαινόμενο καθώς δεν διαθέτουν τόσα λιπαρά οξέα στα μάγουλά τους όσα και τα μικρότερα παιδιά.

shutterstock_431764708

 

Χάρη σε δύο δερματολόγους του Γενικού Νοσοκομείο της Μασσαχουσέτης οι οποίοι ξεκίνησαν να πειραματίζονται εφαρμόζοντας κρυοθεραπείες σε χοίρους, οδηγηθήκαμε στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης εφαρμογής κρυολιπόλυσης.

Η κρυολιπόλυση περιλαμβάνει την τοποθέτηση μιας συσκευής σκούπας επάνω στα σημεία που υπάρχει το περιττό λίπος, και την έκθεση των τελευταίων σε ψυχρές θερμοκρασίες για χρονικό διάστημα έως και μιας ώρας.

Το ψύχος υποτίθεται πως είναι ικανό να στοχεύσει επιλεκτικά και να «σκοτώσει» τα λιποκύτταρα. Το ψύχος μπορεί να προκαλέσει την συστολή των αιμοφόρων αγγείων και να μειώσει την ροή του αίματος, αλλά η σκούπα έχει την ικανότητα να τραβήξει τη ροή του αίματος και άλλα συνοδευόμενα φλεγμονώδη κύτταρα προς τα λιπώδη στρώματα βοηθώντας έτσι στην καταστροφή του λίπους.

Στις πιο κοινές παρενέργειες της κρυολιπόλυσης περιλαμβάνονται η ερυθρότητα, το μούδιασμα και το μελάνιασμα τα οποία μπορούν να διαρκέσουν μέχρι μερικές ώρες. Μια ακόμη κοινή παρενέργεια είναι ένα ελαφρύτερο πορτοφόλι, κατά 750 με 2.000 δολάρια για την ακρίβεια.

Μερικές φορές οι παρενέργειες μπορεί να διαρκέσουν και για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το οποίο για την ώρα δεν φαίνεται να είναι σε καμία περίπτωση μεγαλύτερο του ενός μήνα.

Τυπικά, ένας ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες μέσα στην ίδια ημέρα. Η μείωση στα επίπεδα του τοπικού λίπους δεν πραγματοποιείται όμως αμέσως αλλά χρειάζονται πολλαπλές συνεδρίες που εφαρμόζονται σε ένα χρονικό διάστημα μεταξύ 2 και 4 μηνών.

Μπορεί η κρυολιπόλυση να θεωρηθεί ως μια θεραπεία απώλειας βάρους;

Είναι η κρυολιπόλυση μια θεραπεία ενάντια στην παχυσαρκία; Μπορεί να βοηθήσει με την απώλεια βάρους; Μπορεί η διαδικασία να βοηθήσει στην πρόληψη των επιπτώσεων στην υγεία που οφείλονται στην παχυσαρκία ή το υπερβολικό βάρος; Αποτελεί η κρυολιπόλυση μια εναλλακτική μέθοδο για τη βελτίωση της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας;

Όχι, όχι, όχι και όχι. Η κρυολιπόλυση είναι καθαρά μια διαδικασία καλλωπισμού η οποία δεν έχει να κάνει με το μέρος του λίπους του ανθρώπινους σώματος που επηρεάζει άμεσα την υγεία.

Η διαδικασία έχει να κάνει κυρίως με τη μείωση των επιπέδων του λίπους σε περιορισμένα τμήματα του σώματος που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το δέρμα.

Στην πραγματικότητα, η κρυολιπόλυση δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως την λιποαναρρόφηση, καθώς η τελευταία έχει τη δυνατότητα να εισχωρεί σε βαθύτερα σημεία κάτω από το δέρμα.

Εάν ψάχνετε λοιπόν τρόπους για να χάσετε βάρος, ψάξτε αλλού καθώς η κρυολιπόλυση δεν αποτελεί έναν αποδεδειγμένο τρόπο απώλειας βάρους.

Πόσο αποτελεσματική και ασφαλής είναι η κρυολιπόλυση;

Το πόσο καιρό διαρκεί η μείωση του λίπους παραμένει άγνωστο. Η μέθοδος της κρυολιπόλυσης δεν εφαρμόζεται για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να γνωρίζουμε. Η διεξαγωγή περισσότερων ερευνών είναι απαραίτητη προκειμένου να προσδιοριστεί η μονιμότητα των αποτελεσμάτων.

Πόσο ασφαλής είναι η διαδικασία; Αν υποθέσουμε πως η διαδικασία θα εκτελεστεί σωστά, μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει καμία σοβαρή παρενέργεια από την κρυολιπόλυση.

Όμως, και εδώ χρειάζεται περισσότερος χρόνος και η διεξαγωγή περισσότερων ερευνών προκειμένου να καθοριστούν με ακρίβεια οι μακροπρόθεσμες και πιο σοβαρές παρενέργειες που ενδέχεται να εμφανιστούν, και να απαντηθούν ερωτήματα όπως:

Ποιές είναι οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τη διάσπαση του λίπους και την επεξεργασία του από το συκώτι; Θα μπορούσε το διασπασμένο λίπος να ταξιδέψει σε διαφορετικά σημεία του σώματος προκαλώντας προβλήματα;

Κάτι άλλο που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι πως οι αισθητικές επεμβάσεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον ίδιο τον χειρούργο ιατρό που τις πραγματοποιεί.

Στις μελέτες ασφαλείας που οδήγησαν στην έγκριση του Αμερικάνικου FDA, έμπειροι και στενά επιτηρούμενοι ιατροί εκτέλεσαν τη διαδικασία υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Στη σύγχρονη εποχή που η διαδικασία είναι ευρέως διαδεδομένη, είναι φυσικό να παρατηρούνται περισσότερες καταχρήσεις και προβλήματα από την εφαρμογή της μεθόδου.

Η κρυολιπόλυση είναι καθαρά μια αισθητική διαδικασία, που δεν έχει να κάνει με την ουσιαστική βελτίωση της υγείας μας (εκτός κι αν αυτή η μικρή ποσότητα τοπικού λίπους μάς προκαλεί αδικαιολόγητη ψυχική αγωνία).

Λόγω του ότι η διαδικασία της κρυολιπόλυσης αποτελεί μια σχετικά καινούρια μέθοδο, υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια που προσφέρει σε βάθος χρόνου.

Παραπομπές

Lee, Bruce Y. Forbes.com – ‘Coolsculpting (Or Cryolipolysis) Getting Hotter But How Cool Is It?’ Web.

Σημείωση MyCare: Οι διάφορες επεμβατικές μέθοδοι αδυνατίσματος αποτελούν στρεσογόνες καταστάσεις για τον οργανισμό. Επειδή όμως οι περισσότεροι ενδιαφερόμαστε για αποτελέσματα και βάζουμε στην άκρη θέματα όπως η υγεία μας, αυτό που θα πρέπει να εξετάσουμε διεξοδικά πριν μπούμε σε οποιαδήποτε διαδικασία, είναι το πόσο μακροπρόθεσμα είναι τα αποτελέσματα που υπόσχεται.

Αφήνοντας στην άκρη το γεγονός ότι δεν έχουν βγει ακόμα επιστημονικά συμπεράσματα στα οποία να μπορούμε να βασιστούμε, η υποψία μας για την κρυολιπόλυση είναι ότι όπως και με τις περισσότερες μεθόδους αδυνατίσματος, δεν μπορεί να διατηρήσει τα αποτελέσματα που έχει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν εμείς συνεχίζουμε τον τρόπο ζωής που κάνουμε. Ο μόνος τρόπος να αδυνατίσουμε για τα καλά είναι να ακολουθούμε έναν εξορθολογισμένο τρόπο διατροφής και άλλες ευεργετικές συνήθειες που ευνοούν τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, από εδώ και στο εξής.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.