Ανάγνωση σε 2,5′
Πόσα γνωρίζετε για τη ζάχαρη στα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουν τα παιδιά σας;
Τα περισσότερα παιδιά καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη από ό,τι είναι υγιές. Κατά μέσο όρο, η ποσότητα αυτή είναι 19 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα, ενώ συνιστώνται 5 κουταλάκια του γλυκού ως ανώτατο όριο.
Έρευνες υποδεικνύουν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν υπερβολική ζάχαρη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, τερηδόνας και ανθυγιεινού σωματικού βάρους, μεταξύ άλλων.
Τα τρόφιμα και τα ποτά μπορούν να περιέχουν σάκχαρα φυσικής προέλευσης καθώς και πρόσθετα σάκχαρα.
Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά έχουν ποικίλες ποσότητες σακχάρων στη φύση, αλλά η κατανάλωση αυτών των τροφών έχει άλλα οφέλη για την υγεία, όπως η παροχή βιταμινών και φυτικών ινών που υπερτερούν της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη. Επίσης, τα τρόφιμα με φυσική ζάχαρη περιέχουν πολύ λιγότερη ζάχαρη σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης.
Για παράδειγμα, τα καρότα περιέχουν ζάχαρη. αλλά θα έπρεπε να φάμε περίπου 3 κιλά καρότα για να πάρουμε την ίδια ποσότητα ζάχαρης όση υπάρχει σε ένα μεσαίο μπουκάλι Coca-Cola (~600ml).
Η γλυκιά γεύση είναι η πρώτη που αναπτύσσουμε και είναι εξελικτικά φυσιολογικό να την προτιμούμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προστέθηκε σε τόσες πολλές τροφές, ώστε αυτές να αρέσουν σε πολλούς και να πουλάνε περισσότερο.
Ακόμη και τα εμπορικά παρασκευασμένα τρόφιμα για βρέφη και μικρά παιδιά (όπως δημητριακά, σνακ φρούτων, γιαούρτι και γάλα, όχι μόνο μπισκότα και επιδόρπια) περιέχουν συχνά ζάχαρη.
Γνωρίζουμε λοιπόν ότι υπάρχει πολύ ζάχαρη σε πολλά από τα τρόφιμα που δίνουμε στα παιδιά μας, ακόμα και από τη στιγμή που ξεκινούν τις στερεές τροφές. Πώς μπορούμε όμως να ξεχωρίσουμε τί είναι καλύτερο, τί είναι καλό και τί όχι τόσο καλό;
Τον Αύγουστο του 2016, η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση (American Heart Association) δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την κατανάλωση ζάχαρης στα παιδιά, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.
Ορισμένες από αυτές τις συστάσεις έχουν ως εξής:
1-Παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 6 κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια) προστιθέμενης ζάχαρης κάθε μέρα.
Αλλά τι σημαίνει αυτό ακριβώς;
Η ποσότητα της συνολικής ζάχαρης στα τρόφιμα αναγράφεται σε διατροφικές ετικέτες σε γραμμάρια, αλλά είναι δύσκολο να καταλάβουμε από αυτό και μόνο πόση ζάχαρη περιλαμβάνεται.
Τα γραμμάρια “μεταφράζονται” εύκολα σε κουταλάκια του γλυκού, εφόσον ένα κουταλάκι ισοδυναμεί με 4 γραμμάρια, αλλά ακόμα και αυτή η πιο οικεία μέτρηση δεν είναι τόσο χρήσιμη.
Οι τρέχουσες διατροφικές ετικέτες δεν καθορίζουν πόση πρόσθετη ζάχαρη υπάρχει στα τρόφιμά μας, αλλά μόνο τη συνολική ποσότητα ζάχαρης. Στις ΗΠΑ, από τον Ιούλιο του 2018, οι ετικέτες τροφίμων θα αλλάξουν ώστε να αντανακλούν τα ποσά της προστιθέμενης ζάχαρης, διευκολύνοντας τον εντοπισμό τροφίμων και ποτών που έχουν περισσότερα από αυτά που θα θέλαμε να καταναλώνει ένα παιδί.
Προς το παρόν, θα πρέπει να αναζητήσετε στην ετικέτα συστατικά όπως το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, μέλι, σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη) και φρουκτόζη, και άλλα γλυκαντικά, ειδικά στα πρώτα δύο ή τρία συστατικά. Όσο το δυνατόν περισσότερο, επιλέξτε τρόφιμα και ποτά που δεν τα περιλαμβάνουν.
2-Τα παιδιά δεν πρέπει να πίνουν περισσότερο από ένα ποτό με ζάχαρη (230ml) ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.
Αλλά τι σημαίνει ένα ποτό με ζάχαρη; Δεν εννοούμε μόνο τα αναψυκτικά. Το αρωματισμένο νερό, τα ενεργειακά ποτά, τα αρωματισμένα τσάγια, τα γάλατα (αγελάδας, σόγιας, αμυγδάλου, καρύδας) μπορεί να περιέχουν σχεδόν ή και παραπάνω ζάχαρη από ένα αναψυκτικό. Επιπλέον, στην περίπτωση της υγρής ζάχαρης, η ποσότητα σε ζάχαρη δεν είναι το μόνο που μάς απασχολεί αλλά κυρίως, το πόσο γρήγορα η ζάχαρη απορροφάται από τον οργανισμό. Η ταχύτητα απορρόφησης αποσυντονίζει πλήρως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και οδηγεί σε πολύ σημαντικές επιπλοκές στην υγεία.
3-Παιδιά κάτω των 2 ετών θα πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν πρόσθετη ζάχαρη, καθώς χρειάζονται τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά γιατί αναπτύσσουν τις γευτικές προτιμήσεις τους
Όταν το μωρό σας ξεκινάει στερεά τρόφιμα, θα πρέπει να κοιτάξετε προσεκτικά τις ετικέτες οποιουδήποτε εμπορικά παρασκευασμένου τροφίμου που του δίνετε και επίσης να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα τυχόν πρόσθετης ζάχαρης που βάζετε σε σπιτικά φαγητά (όχι μόνο την κοινή ζάχαρη, αλλά και μέλι, αγαύη, μελάσα κ.λπ.).
Παραπομπές
Doc4kids.com – ‘How much ADDED sugar is your child getting?’ Web.