υγεία

Πώς το λεμφικό σύστημα αποτοξινώνει και καθαρίζει τον οργανισμό μας

Ανάγνωση σε 1′

Το λεμφικό ή ανοσοποιητικό σύστημα διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην αποτοξίνωση και άμυνα του οργανισμού μας. Περίπου 2-3 λίτρα λεμφικού υγρού, κυκλοφορούν στα λεμφαγγεία τα οποία καλύπτουν όλο τον οργανισμό από την κορυφή ως τα νύχια.

Αυτά τα 2 λίτρα προκύπτουν συνεχώς από το μεσοκυττάριο υγρό, που περιβάλλει κάθε κύτταρο του οργανισμού μας.

Αυτό το υγρό, η λέμφος όπως ονομάζεται, εισχωρεί στα λεμφαγγεία και μεταφέρει άχρηστες ουσίες και απόβλητα που με αυτό τον τρόπο απομακρύνονται από τα κύτταρα.

Τα τριχοειδή αγγεία του λεμφικού συστήματος και τα τριχοειδή της κυκλοφορίας του αίματος συνεργάζονται με αυτό τον τρόπο, και το ένα συμπληρώνει τις αδυναμίες του άλλου.

Το δίκτυο των λεμφικών τριχοειδών αγγείων, οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερα λεμφικά αγγεία, και τελικά καταλήγει στα δύο μεγαλύτερα λεμφικά αγγεία του σώματος, τον μείζονα και τον ελάσσονα θωρακικό πόρο.

shutterstock_265783448

Λεμφαγγεία και Λεμφαδένες (οι κουκίδες, εκεί που αναστομώνονται τα λεμφαγγεία)

 

Στα σημεία που τα αγγεία αναστομώνονται, υπάρχουν οι λεγόμενοι λεμφαδένες που είναι σημεία όπου η λέμφος φιλτράρεται αλλά και σημεία όπου παράγονται άφθονα λεμφοκύτταρα (είδος λευκών αιμοσφαιρίων) που λειτουργούν αμυντικά σε εξωτερικούς εισβολείς (μικρόβια, ιούς κτλ).

Κάποια άλλα σημεία στα οποία παράγονται λεμφοκύτταρα είναι ο σπλήνας, ο θύμος αδένας κτλ. Αν κάποιο μολυσματικό στοιχείο εισχωρήσει στον οργανισμό, η παραγωγή των λεμφοκυττάρων αυξάνεται πολύ γρήγορα και το ποσοστό αύξησης εξαρτάται από το είδος της επίθεσης. Οι λεμφαδένες είναι τα πρώτα σημεία όπου φαίνεται η δράση αυτή, καθώς πρήζονται, θερμαίνονται και πονάνε.

Αν η παραγωγή λεμφοκυττάρων είναι μειωμένη, τότε η άμυνα του οργανισμού έναντι των εισβολέων, του καρκίνου και άλλων ασθενειών είναι αναποτελεσματική.

Αν το λεμφικό σύστημα υπολειτουργεί, το φιλτράρισμα, η διαλογή, η αποδόμηση και η μεταφορά των άχρηστων ουσιών θα παρεμποδιστεί και το περιβάλλον του οργανισμού θα κατακλύζεται όλο και περισσότερο από τοξίνες και βλαβερές ουσίες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι πολύ σημαντικό να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε το λεμφικό μας σύστημα να υποστηρίζεται στο μέγιστο βαθμό.

Παραπομπές

Issels, Ilse Marie. Issels.com – ‘Information on Detoxification.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.