υγεία

Πώς το κρυολόγημα μπορεί να ενισχύσει την υγεία μας

Ανάγνωση σε 2′

Όλοι θέλουμε να αποφύγουμε τη γρίπη και τα κρυολογήματα, αλλά αν δεν το καταφέρουμε, αυτό είναι κακό;

Ο βήχας, τα συμπώματα και η ταλαιπωρία είναι πάντα δυσάρεστα και δοκιμάζουν τις δυνάμεις μας. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουμε ότι το κρυολόγημα δεν είναι πάντα κακό. Στην πραγματικότητα, είναι μια ευκαιρία για ολόκληρο το σώμα μας να αναζωογονηθεί απορρίπτοντας τις αποθηκευμένες τοξίνες και απομακρύνοντάς τις από τον οργανισμό μας με τη μορφή εκκρίσεων, αποβολής υγρών κ.ά. Δεδομένου ότι δεν θα καταστείλουμε καμία από τις προσπάθειες του σώματος να εξαλείψει τις τοξίνες και τα περιττά στοιχεία με την χρήση φαρμάκων, στο τέλος θα αισθανόμαστε πολύ πιο ενεργοί και γεμάτοι ζωή. Με το να καταπιέζουμε τις φυσικές διαδικασίες του οργανισμού μας με φάρμακα όπως η παρακεταμόλη, πετυχαίνουμε το αντίθετο από αυτό που θέλει να κάνει το σώμα μας.

Η εκδήλωση ενός κρυολογήματος είναι μια απόπειρα του σώματός μας να επαναφέρει την ισορροπία και την αρμονία στο σύνολο του συστήματος, και μάλιστα, χρησιμοποιεί ιούς ή βακτήρια για να βοηθηθεί ώστε να επιστρατεύσει την ενέργεια που χρειάζεται για να ξεκαθαρίσει τα ανεπιθύμητα ‘σκουπίδια.’ Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συχνά είμαστε ζεστοί όταν είμαστε άρρωστοι καθώς παράγεται θερμότητα για να επιτρέψει την κίνηση και την εξάλειψη των τοξινών, αλλά και τον αφανισμό των παθογόνων μικροοργανισμών (πυρετός).

Χρονιότητα, ο πραγματικός εχθρός της υγείας μας

Δεν είναι ευρέως γνωστό, ούτε απόλυτο, αλλά σε γενικές γραμμές, όταν ένα σύμπτωμα καταστέλλεται τρεις φορές ή παραπάνω, τότε η κατάσταση που το προκάλεσε οδηγείται βαθύτερα στο σώμα για να επιστρέψει σε μια πιο χρόνια μορφή. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει μια δερματική πάθηση και την αντιμετωπίζει με αντιβιοτικά για αρκετά χρόνια μπορεί να φαίνεται ότι έχει θεραπευτεί. Σε μεταγενέστερη ημερομηνία όμως, θα προκύψει μια νέα και φαινομενικά διαφορετική ασθένεια, πιο βαριά συνήθως. Αυτή θεωρεί ο ασθενής ότι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και την αντιμετωπίζει ανάλογα με άλλο φάρμακο ή θεραπεία.

Αυτοί όμως που αντιμετωπίζουν το σώμα ολιστικά, γνωρίζουν ότι οι δύο ασθένειες σχετίζονται και η δεύτερη εκδήλωση είναι πιο χρόνια ή βαθιά εγκαθιδρυμένη από την πρώτη, καθώς το επίπεδο ασθένειας τώρα γίνεται όλο και μεγαλύτερο.

Στηρίζοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά για να στηρίξουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να προστατευόμαστε από επαναλαμβανόμενα κρυολογήματα:

  • Να επιτρέπουμε στο σώμα μας να γιατρευτεί από ακίνδυνες καταστάσεις όπως το κρυολόγημα αλλά και άλλα (να πιστέψουμε ότι μπορεί μόνο του να μάς βγάλει από τη δυσάρεστη κατάσταση)
  • Να ακολουθούμε μία υγιεινή διατροφή. Τα σκόρδα και τα κρεμμύδια είναι μία καλή καθημερινή προσθήκη στη διατροφή μας.
  • Να αποφύγουμε τη ζάχαρη, εξαντλεί το ανοσοποιητικό σύστημα και μάς κάνει πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις και ιούς.
  • Να αυξήσουμε τα αντιοξειδωτικά με την κατανάλωση αντιοξειδωτικών τροφών.
  • Να πάρουμε ένα προβιοτικό ή να καταναλώνουμε φυσικά προβιοτικά (ξινολάχανο, πίκλες, umeboshi plums κ.ά.), καθώς οι έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθούν στη συνολική ανοσία.
  • Να τρώμε πολλά λαχανικά και ειδικά τα πράσινα φυλλώδη, και άλλα που έχουν έντονα χρώματα.
  • Να ξεκουραζόμαστε επαρκώς, σωματικά και ψυχολογικά από τις καταστάσεις της ζωής μας που μάς προκαλούν άγχος.

Αν έχετε κάποιο κρυολόγημα, φροντίστε να πίνετε άφθονα υγρά, νερό και ζεστά ροφήματα, ξεκουραστείτε και κοιμηθείτε. Όταν περάσει θα αισθανθείτε πολύ αναζοωγονημένοι αργότερα, ειδικά αν δεν έχετε καταστείλει τη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού με φαρμακευτικά σκευάσματα. 

shutterstock_726710071

 

Παραπομπές

Detox-international.com – ‘Why getting flu can boost your health!’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.