Συνταγές

Πως θα ψήσετε την τέλεια μπριζόλα στο σπίτι

Ανάγνωση σε 3′

Η κλασική μέθοδος προετοιμασίας μιας μπριζόλας περιλαμβάνει το ψήσιμό της για περίπου δύο λεπτά για κάθε πλευρά επάνω σε ένα τηγάνι που ήδη καίει, και έπειτα η τοποθέτηση του ίδιου τηγανιού σε έναν καυτό φούρνο προκειμένου να συνεχίσει να σιγοψήνεται. Η μέθοδος αυτή φαίνεται να δουλεύει αρκετά ικανοποιητικά, ωστόσο όταν έχετε να κάνετε με περισσότερο παχιά κομμάτια κρέατος, εκείνα τείνουν να ψήνονται ανομοιόμορφα μένοντας στεγνά στις άκρες και ωμά στο κέντρο. Προκειμένου να διορθώσετε αυτό το φαινόμενο, είναι καιρός να επαναπροσδιορίσετε την τεχνική σας.

shutterstock_230478271

 

Η παρακάτω μέθοδος ξεκινά στον φούρνο και τελειώνει στο τηγάνι. Το αργό ψήσιμο της μπριζόλας, αρχικά επιτρέπει στην θερμότητα να διαπεράσει ομοιόμορφα μέσα στο κρέας, δίνοντας στο εσωτερικό της μπριζόλας τη δυνατότητα να ψηθεί σωστά χωρίς να παραψηθεί η επιφάνειά της. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την μπριζόλα σας να είναι τοποθετημένη σε μια σχάρα περίπου στη μέση του φούρνου, έτσι ώστε να είναι όλες οι πλευρές της εκτεθειμένες στον θερμό αέρα. Αυτό βοηθά στο να στεγνώσει η επιφάνειά της ως μέρος της προετοιμασίας της για να συνεχίσει το ψήσιμό της στο τηγάνι, βήμα το οποίο θα οδηγήσει στην δημιουργία μιας πεντανόστιμης κρούστας. Δοκιμάστε αυτή τη μέθοδο και θα δείτε πως θα την λατρέψετε. Ποιος ξέρει; Ίσως το επόμενο καλοκαίρι να μην μπείτε καν στον κόπο να κουβαλήσετε έξω το barbecue!

Τέλεια μπριζόλα χωρις την χρήση του grill

Προετοιμασία: 10 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 35 λεπτά

Συστατικά

2 x 280-300 γραμμάρια  strip loin steaks, πάχους περίπου 1.3 εκατοστών
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι kosher
φρέσκο πιπέρι

Οδηγίες

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 120 βαθμούς Κελσίου. Τοποθετήστε τις μπριζόλες σε μια σχάρα επάνω από μια λαδόκολλα. Αλείψτε με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ρίξτε το αλατοπίπερο. Ψήστε τις μπριζόλες στο κέντρο του φούρνου για περίπου 20 λεπτά εάν επιθυμείτε ένα μέτριο ψήσιμο. Βγάλτε τις από τον φούρνο.
  2. Θερμάνετε το ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας ένα μέτριο σε μέγεθος σκεύος σε υψηλή φωτιά. Προσθέστε τις μπριζόλες και τσιγαρίστε 3 λεπτά σε κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν σκούρο καφέ χρώμα και να αποκτήσουν τραγανιστή υφή. Κρατήστε την μπριζόλα κατάλληλα ώστε να ακουμπούν μόνο οι άκρες της και ψήστε τις για ένα λεπτό σε κάθε πλευρά. Απομακρύνετέ τις από την φωτιά και αφήστε τις να κρυώσουν για περίπου 10 λεπτά. Απολαύστε τις.

Το σωστό τσιγάρισμα

Όλο αυτό, φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα του σωστού τσιγαρίσματος που πρέπει να ακολουθηθεί για το σωστό ψήσιμο του κρέατος. Ο σκοπός του έντονου ψησίματος στο κρέας είναι να δημιουργήσει γεύση και άρωμα. Είτε τσιγαρίζετε μια μπριζόλα είτε κιμά από μοσχάρι, μέσα από αυτό το καραμέλωμα έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε γεύση. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τα βασικά του σωστού τσιγαρίσματος:

Προθερμάνετε το τηγάνι: εάν δεν ακούσετε το χαρακτηριστικό «τςςςςς» τη στιγμή που θα τοποθετήσετε το κρέας σας, τότε το τηγάνι δεν ήταν ακόμα αρκετά καυτό. Αφαιρέστε το κρέας και επανατοποθετήστε το αργότερα που το τηγάνι θα έχει «κάψει» καλύτερα.

shutterstock_692696347

 

Αποφύγετε να βάλετε παγωμένο κρέας από το ψυγείο ή την κατάψυξη, κατευθείαν σε ένα καυτό τηγάνι. Δεν διαθέτουμε πάντα την άνεση και το χρόνο προκειμένου να φέρουμε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να το βγάλουμε για τουλάχιστον 15 λεπτά εκτός ψυγείου προτού το ψήσουμε. Εάν το κέντρο του κρέατός σας είναι ακόμα παγωμένο, αυτό σημαίνει πως θα ψηθεί ανεπαρκώς όταν ψηθεί επαρκώς η επιφάνειά του.

Στεγνώστε το κρέας σας: Το ελαιόλαδο και το νερό είναι δύο συστατικά που δεν συμπαθούν το ένα το άλλο. Όταν το κρέας σας είναι βρεγμένο με νερό και μπαίνει σε ένα καυτό τηγάνι γεμάτο λάδι, δημιουργείται μια στρώση νερού ανάμεσα στο τηγάνι και το κρέας η οποία εμποδίζει τον κατάλληλο χρωματισμό του. Στεγνώστε το κρέας σας όσο το δυνατόν καλύτερα πριν να το μαρινάρετε και το τοποθετήσετε στο τηγάνι.

Μαρινάδα, μαρινάδα και πάλι μαρινάδα: Το αλάτι εξυπηρετεί δύο λειτουργίες όσον αφορά το τσιγάρισμα του κρέατος. Πρώτον, το αλάτι έχει τη δυνατότητα να αναδεικνύει τη γεύση του κρέατος. Δεύτερον, το αλάτι βοηθά στο να καραμελώσει το κρέας, σχηματίζει εκείνη την τραγανιστή κρούστα που όλοι απολαμβάνουμε. Στεγνώστε λοιπόν το κρέας σας όσο καλύτερα μπορείτε και έπειτα αλείψτε το με λάδι προκειμένου να σχηματίσετε μια μορφή σφραγίσματος. Μαρινάρετε καλά χρησιμοποιώντας αλατοπίπερο και έπειτα τοποθετήστε στο τηγάνι.

Χρησιμοποιήστε δυνατή φωτιά: Συχνά διστάζουμε να χρησιμοποιήσουμε την υψηλότερη σκάλα στην ηλεκτρική μας κουζίνα παρά μόνο εάν θέλουμε να βράσουμε νερό. Αυτή είναι μια ακόμα στιγμή κατά την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε δυνατή φωτιά, καθώς χρειαζόμαστε ένα πραγματικά καυτό τηγάνι για να τσιγαρίσουμε σωστά το κρέας μας. Όσο πιο καυτό το τηγάνι, τόσο πιο έντονο το καραμέλωμα και το χρώμα που θα πάρει το κρέας μας.

shutterstock_589330448

 

Παραπομπές

Eppich, Kristen. Chatelaine.com – ‘How to cook a perfect steak indoors.’ Web.

Σημείωση MyCare:

  1. Για μέγιστα θρεπτικά οφέλη επιλέγουμε βιολογικά τρόφιμα. Όσον αφορά στο κρέας, η απουσία χημικών ουσιών που στο συμβατικό κρέας προκύπτουν ως αποτέλεσμα των βιομηχανικών μεθόδων εκτροφής των ζώων, είναι καθοριστική για τη χρησιμότητά του στον ανθρώπινο οργανισμό.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.