Διατροφή

Πώς προκύπτει το άσπρο ρύζι από το αναποφλοίωτο ρύζι

Ανάγνωση σε 1,5′

Η διαφορά μεταξύ άσπρου και αναποφλοίωτου ρυζιού, δεν είναι μόνο στο χρώμα! Ο κόκκος του αναποφλοίωτου ρυζιού έχει πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Για να παραχθεί αυτό που αποκαλούμε αναποφλοίωτο ρύζι, αφαιρείται από τον σπόρο του ρυζιού μόνο το τελευταίο επιφανειακό επίπεδο, το κέλυφος δηλαδή.

Αυτή η διαδικασία είναι η λιγότερο επιβλαβής για τα θρεπτικά στοιχεία του ρυζιού, και αποφεύγεται με αυτό τον τρόπο η άσκοπη απώλειά τους, που προκύπτει από τις υπόλοιπες διαδικασίες επεξεργασίας.

Μετατρέποντας το αναποφλοίωτο ρύζι σε άσπρο ρύζι

Αν το ρύζι χωρίς κέλυφος επεξεργαστεί περαιτέρω, και αφαιρεθεί το πίτουρο και οι στρώσεις από φύτρες, τότε το αποτέλεσμα θα είναι να είναι ένα ρύζι πιο άσπρο, αλλά χωρίς πολλά από τα φυσικά του θρεπτικά συστατικά.

Σε αυτό το σημείο, το ρύζι δεν έχει ακόμα περάσει από την επεξεργασία γυαλίσματος μετά από την οποία προκύπτει το ρύζι που έχουμε συνηθίσει να τρώμε.

Η διαδικασία του γυαλίσματος έχει σαν αποτέλεσμα να χάνεται το επίπεδο της αλευρόνης, μίας πρωτεΐνης που υπάρχει φυσικά σε κοκκώδη μορφή στους σπόρους του φυτού, που είναι ένα επίπεδο που είναι γεμάτο με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την συνολική μας υγεία, και λιπαρά οξέα που είναι πολύ σημαντικά για τον οργανισμό μας.

Ειδικά όσον αφορά αυτά τα λιπαρά οξέα, όταν εκτεθούν μετά το γυάλισμα στον ατμοσφαιρικό αέρα, είναι πολύ ευάλωτα στην οξείδωση, και έτσι αφαιρούνται ολοκληρωτικά  προκειμένου το ρύζι να μπορεί να συντηρηθεί για μεγαλύτερο διάστημα.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι το άσπρο ρύζι που ξέρουμε, που είναι έντονα επεξεργασμένο, και στερημένο από πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του φυσικού ρυζιού.

shutterstock_109042064

Τί μάς προσφέρει το αναποφλοίωτο ρύζι

Το αναποφλοίωτο ρύζι είναι μία εξαιρετική πηγή μαγγανίου, μία πολύ καλή πηγή σεληνίου, φώσφορου, χαλκού, μαγνησίου και νιασίνης.

Η ολοκληρωμένη διαδικασία αλέσματος και γυαλίσματος, καταστρέφει το 67% της βιταμίνης Β3, το 80% της βιταμίνης Β1, και το 90% της βιταμίνης Β6, καθώς και την μισή ποσότητα μαγγανίου και φωσφόρου, το 60% του σιδήρου, αλλά και όλες τις φυτικές ίνες και τα πολύτιμα λιπαρά οξέα.

Σύμφωνα με το νόμο, στις ΗΠΑ, το γυαλισμένο και πλήρες αλεσμένο άσπρο ρύζι, πρέπει υποχρεωτικά να ενισχύεται με βιταμίνες Β1, Β3 και σίδηρο.

Βέβαια με την μορφή που προστίθενται αυτές οι ουσίες στο άσπρο ρύζι, δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία με την αρχική τους μορφή, και τουλάχιστον 11 από τα θρεπτικά συστατικά που χάνονται δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτή την “ενδυνάμωση”.

shutterstock_384167926

 

Παραπομπές

Whfoods.com – ‘Why Brown–But Not White–Rice is One of the World’s Healthiest Foods.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.