οικογένεια

Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας για το νέο μωρό

Ανάγνωση σε 2′

Τα αδέρφια πάντα ανταγωνίζονται το ένα το άλλο, για πολύτιμα αγαθά όπως η αγάπη και η προσοχή των γονιών. Με την έλευση ενός νέου μέλους στην οικογένεια, οι ισορροπίες αλλάζουν και ο ρόλος του κάθενός μεταβάλλεται. Αυτό όμως που πάντα μένει σταθερό είναι η αγάπη – το παιδί μας πρέπει να νιώσει ότι ό,τι και να γίνει, υπάρχει άφθονη αγάπη για όλα τα παιδιά, και για το ίδιο φυσικά. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

Δώστε του λοιπόν χώρο να εκφράσει όλα τα συναισθήματά του και τις σκέψεις του για την άφιξη του νέου μωρού και αν προσέξετε σημάδια παλινδρόμησης, ότι το παιδί επιδεικνύει ξαφνικά μία μωρουδιακή συμπεριφορά, αφήστε την να εκφραστεί και αγκαλιάστε την. Είναι ο τρόπος που έχει για να επικοινωνήσει σε εσάς ότι δεν θέλει να χάσει τη θέση του και την αφοσίωσή σας όταν έρθει το αδερφάκι του.

Βοηθήστε όσο μπορείτε ώστε να δεθεί περισσότερο με τον άλλο γονιό εφόσον με την άφιξη του νέου μωρού, θα χρειαστεί να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί έτσι κι αλλιώς.

Όταν μιλάτε για το μωρό μπορείτε να λέτε «το δικό μας μωρό» ή ακόμα και «το δικό σου» μωρό. Όσο περισσότερο νιώθει το παιδί ότι το μωρό “ανήκει” και στο ίδιο, τόσο λιγότερη ζήλεια θα επιδείξει.

Αφήστε το να βοηθήσει στην προετοιμασία της οικογένειας για το νέο μέλος – όπως στη διακόσμηση του δωματίου, στην επιλογή του εξοπλισμού που μπορεί να χρειαστεί, ακόμα και στην προετοιμασία της τσάντας για το μαιευτήριο, στην οποία μπορείτε να βάλετε και μία φωτογραφία του παιδιού σας μέσα.

Πάρτε το μαζί σας στον γιατρό για να ακούσει την καρδιά του μωρού.

Διαβάστε μαζί βιβλία για τη γέννηση.

Μέχρι τώρα ήταν το μωρό, πλέον θα είναι το μεγαλύτερο αδερφάκι. Δώστε του να καταλάβει πόσο πολύτιμο σάς είναι με λόγια ευγνωμοσύνης: «με κάνεις τόσο ευτυχισμένη», ή «πόσο μου αρέσει όταν με βοηθάς με τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ». Έτσι θα ενισχύσετε την πεποίθησή του ότι είναι ακόμα ένα άξιο μέλος της οικογένειας και ότι η συνεισφορά του σε αυτή είναι ανεκτίμητη για όλους.

Δείτε μαζί φωτογραφίες από τον καιρό που ήταν εκείνο μωρό και πείτε του πόσο υπέροχο μωρό ήταν και πόσο έχει «ανθίσει» μεγαλώνοντας και έχει γίνει ένα καταπληκτικό παιδί.

Εξηγήστε του ότι τα μωρά δεν μπορούν να παίξουν μόλις βγουν από την κοιλιά και ότι θα πάρει καιρό μέχρι να μπορεί να το κάνει αυτό. Μέχρι τότε, θα πρέπει να κάνετε μαζί υπομονή και να το βοηθάτε όσο μπορείτε.

Αν αυτό είναι εφικτό, προσπαθήστε να μην συμπέσουν σημαντικά στάδια της ζωής του παιδιού σας με τη γέννηση του μωρού, όπως ο απογαλακτισμός, η εκπαίδευση της τουαλέτας ή η έναρξη του σχολείου. Μπορεί το παιδί να συνδυάσει αυτές τις προκλήσεις στη ζωή του με την έλευση του μωρού και να τις αποδώσει σε αυτό.

Συζητήστε μαζί του ποιος θα είναι στο σπίτι όταν εσείς είστε στο μαιευτήριο. Είναι πολύ χρήσιμο να ξέρει τί να περιμένει ακόμα και αν του είναι δύσκολο.

Κανονίστε το παιδί σας να είναι το πρώτο που θα σάς επισκεφτεί στο μαιευτήριο αμέσως μόλις μπορέσετε. Πείτε του πόσο χαίρεστε που το βλέπετε και αφήστε το να κρατήσει το μωρό με προσοχή. Να θυμάστε ότι όσο περισσότερο το αφήνετε να το κάνει, τόσο καλύτερη θα είναι πιθανότατα και η σχέση τους.

Σε φίλους και γνωστούς επικοινωνήστε διακριτικά ότι αν φέρουν δώρα, θα θέλατε αυτά να είναι όχι για το νέο μωρό μόνο, αλλά και για τα δύο (τρία, τέσσερα..) παιδιά.

Ας ανακεφαλαιώσουμε!

 • Αφήστε το παιδί σας να εκφράσει όλα τα συναισθήματά του και τις σκέψεις του για την άφιξη του νέου μωρού. Η παλινδρόμηση είναι φυσιολογική.
 • Βοηθήστε το να δεθεί με τον άλλο γονιό.
 • Αναφέρετε το μωρό ως “το δικό μας μωρό”
 • Αφήστε το να βοηθήσει στην προετοιμασία για την άφιξη του μωρού.
 • Πάρτε το μαζί σας στον γιατρό.
 • Διαβάστε βιβλία για τη γέννηση.
 • Δώστε του να καταλάβει πόσο πολύτιμο είναι για εσάς με λόγια ευγνωμοσύνης.
 • Δείτε φωτογραφίες από τον καιρό που ήταν μωρό.
 • Εξηγήστε του ότι τα μωρά δεν παίζουν αμέσως μόλις γεννηθούν.
 • Προσπαθήστε να μην συμπέσουν σημαντικά στάδια του παιδιού σας με τη γέννηση του μωρού.
 • Συζητήστε μαζί του ποιός θα είναι στο σπίτι όταν είστε στο μαιευτήριο.
 • Αφήστε το να σάς επισκεφτεί πρώτο.
 • Σε φίλους και γνωστούς πείτε διακριτικά να φέρουν δώρα και για τα δύο (τρία, τέσσερα..) παιδιά.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.