Διατροφή

Πώς να ξεχωρίσουμε το ποιοτικό κρέας με μια ματιά

Ανάγνωση σε 1,5′

Κάπου ανάμεσα στους χορτοφάγους και στους κρεατοφάγους εμφανίζεται μια τρίτη κατηγορία ανθρώπων που εκπροσωπούν αυτοί που επιλέγουν να καταναλώνουν κρέας σε μικρότερες ποσότητες αλλά με πιο υπεύθυνο τρόπο, επιλέγοντας κτηνοτρόφους που σέβονται τα ζώα τους και προστατεύουν το περιβάλλον, με φυσικό επακόλουθο της διατήρησης της δημόσιας υγείας.

Πώς πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα της αγοράς κρέατος λοιπόν; Πρώτον, πρέπει να αποφασίσουμε αν θα πάμε σε ένα κρεοπωλείο ή σε ένα σούπερ μάρκετ για τις αγορές μας, αλλά και σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι η ποιότητα των ζωοτροφών είναι πιστοποιημένη και ότι το κρέας δεν περιέχει πρόσθετα, ορμόνες, τοξικά κατάλοιπα ή φάρμακα.

shutterstock_118409545

 

Τουλάχιστον θεωρητικά, το ιδανικό κρέας θα υπήρχε αν μπορούσαμε να μάθουμε τι έφαγε το ζώο κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων γενεών. Παρόλα αυτά, έχουμε το δικαίωμα να απαιτήσουμε διαφάνεια από τον κρεοπώλη μας, και να ζητήσουμε κάποιες πληροφορίες που θα μάς βοηθήσουν να επιλέξουμε σωστά.

Όμως, ό,τι πληροφορία και να αντλήσουμε από εξωτερικές πηγές όπως ο κρεοπώλης μας ή στην περίπτωση των συσκευασμένων κρεάτων από τις ταμπέλες που συχνά γράφουν ‘βιολογικό’ ή ‘από ζώα που τρέφονται με φυτικές τροφές’ κ.ά., ο πιο ασφαλής τρόπος να ξεχωρίσουμε το ποιοτικό κρέας είναι να κρίνουμε από την εμφάνισή του και μόνο.

Ποιοι παράγοντες θα μάς οδηγήσουν λοιπόν στο πραγματικά καθαρό, ποιοτικό κρέας;

Η όψη και η αίσθηση του ποιοτικού κρέατος

Στο ποιοτικό κρέας:

  • Το λίπος μπορεί να έχει κίτρινη χροιά. Από την άλλη, το βόειο κρέας από ζώα που έχουν τραφεί με σιτηρά θα έχει ένα παχύ λευκό στρώμα λίπους.
  • Το κρέας είναι πιο σκληρό. Το βιομηχανικό κρέας έχει μαλακότερη, βουτυρώδη υφή. Αυτό δεν είναι όμως απόλυτο γιατί η υφή του εξαρτάται και από την περίοδο που έχει ματουράρει. Όσο πιο μακριά είναι αυτή, τόσο πιο μαλακό το κρέας. Μία μέση περίοδος ωρίμανσης είναι 7 μέρες.
  • Έχει ισχυρότερη γεύση, πιο πλούσια.
  • Υπάρχουν λιγότερες ίνες λίπους μέσα στο κρέας. Παρόλο που το ποιοτικό κρέας μπορεί να έχει και αυτό ίνες λίπους, δεν είναι τόσο σύνηθες όσο στο βόειο κρέας από ζώα που ζουν σε βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις.
  • Συχνά, είναι πιο σκούρο (πχ. πουλερικά, κυνήγι).
  • Διακρίνονται καθαρά ο συνδετικός ιστός, οι τένοντες, οι χόνδροι και άλλα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το ποιοτικό κρέας.

shutterstock_558263212

 

Παραπομπές

Schira Roberta. Finedininglovers.com – ‘Tips to Buy the Best Red Meat.’

Yonson, Meg. Iquitsugar.com – ‘Our butcher explains: 4 ways to know your beef is grass-fed.’

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.