Διατροφή

Πώς να καθαρίσουμε έναν βραστήρα από τα άλατα με φυσικό τρόπο

Ανάγνωση σε 1,5′

Μπορεί να είναι από τις πιο ασύμφορες συσκευές από πλευράς κατανάλωσης ρεύματος, όμως ο βραστήρας μας έχει τη μαγική ικανότητα να μας βράσει μία κούπα τσάι στο λεπτό και να μειώσει το χρόνο βράσης για τα μακαρόνια μας στο μισό.

Ο βραστήρας είναι χωρίς αμφιβολία μία χρήσιμη συσκευή, έχει όμως και άλλο ένα σημαντικό ελάττωμα. Μαζεύει άλατα λόγω της γρήγορης εξάτμισης του νερού μετά τη χρήση. Για να αποφύγουμε προβλήματα που μπορεί να μας δημιουργήσουν τα άλατα, είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς να καθαρίσουμε και να συντηρήσουμε τον βραστήρα μας στην εντέλεια.

Τα άλατα είναι μια σκληρή, γαλακτώδης λευκή στρώση στον βραστήρα μας που αποκαλείται και αλλιώς ανθρακικό ασβέστιο. Μπορεί να εμφανιστεί και να φράξει διάφορα σημεία όπως:

  • Δεξαμενές ζεστού νερού
  • Παλιούς σωλήνες
  • Συστήματα κεντρικής θέρμανσης
  • Βραστήρες

Τα άλατα είναι δύσκολο να αφαιρεθούν με έναν απλό καθαρισμό, γι’αυτό και ο καθαρισμός ενός βραστήρα είναι πρόκληση. Το τρίψιμο δεν ενδείκνυται γιατί μπορεί να φθείρει την εσωτερική επιφάνεια του βραστήρα. Αλλά με το σωστό μείγμα υλικών, το ανθρακικό ασβέστιο μπορεί να διαλυθεί εύκολα.

Πώς μπορούμε να καθαρίσουμε έναν βραστήρα με φυσικό τρόπο

  • Γεμίστε το βραστήρα με ένα ίσο μέρος νερού και ξυδιού οικιακής χρήσης και αφήστε το για μια ώρα.
  • Μόλις περάσει ο χρόνος, βράστε το περιεχόμενο του βραστήρα.
  • Στη συνέχεια, αδειάστε το βραστήρα και ξεπλύνετε καλά.
  • Αν δεν έχετε αρκετό ξύδι, δοκιμάστε χυμό λεμονιού! Δεν κάνει μόνο την ίδια δουλειά με το ξύδι, αφήνει στο βραστήρα μία ευχάριστη μυρωδιά λεμονιού.
  • Ολοκληρώστε τον καθαρισμό του βραστήρα σκουπίζοντας το εξωτερικό μέρος του βραστήρα με ένα καθαριστικό γενικής χρήσης και ένα υγρό πανί.

Όπως μπορείτε να δείτε, ο καθαρισμός ενός βραστήρα είναι πραγματικά εύκολος!

Αρκεί να γίνεται τακτικά, έτσι ώστε να μην συσσωρεύονται τα άλατα. Αν η σκληρότητα του νερού στο σπίτι σας είναι αυξημένη, ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται πιο συχνά.

Παραπομπές

Cleanipedia.com – ‘How to clean a kettle.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.