Διατροφή κηπουρική

Πώς να καλλιεργήσουμε αρωματικά φυτά στο σπίτι

Ανάγνωση σε 2′

Τα αρωματικά βότανα προσαρμόζονται πολύ καλά σε όλα τα είδη εδαφών και περιβάλλοντος, επομένως είναι μία καλή ιδέα να τα καλλιεργήσουμε στο σπίτι. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε αρωματικά βότανα στην κουζίνα, καθιστώντας τα πιάτα μας πιο πλούσια και πιο νόστιμα, αλλά και να τα χρησιμοποιούμε ως φυσικές θεραπείες για κάθε είδους ασθένεια ή πόνο. Επιπλέον, θα μπορούμε να απολαύσουμε το άρωμά τους!

Πώς να καλλιεργήσουμε δεντρολίβανο στο σπίτι

Το δεντρολίβανο είναι ένα αρωματικό βότανο που έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Είναι ένα πολύ αγαπητό συστατικό στην κουζίνα που ενισχύσει τα ψητά και τα μαγειρευτά φαγητά, και χρησιμοποιείται επίσης ως απωθητικό για τα κουνούπια αλλά και σαν αρωματικό που δίνει ένα ευχάριστο άρωμα σε ντουλάπια και συρτάρια.

Αυτό το αρωματικό φυτό είναι εύκολο να το καλλιεργήσουμε στο σπίτι σε γλάστρα ή στον κήπο μας. Χρειάζεται λίγη φροντίδα και προσαρμόζεται σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες και περιβάλλοντα, αν και είναι αλήθεια ότι το δεντρολίβανο προτιμά ξηρές και ζεστές θερμοκρασίες.

 

Πώς να καλλιεργήσουμε θυμάρι στο σπίτι

Το θυμάρι είναι ένα πολύ δημοφιλές φυσικό φάρμακο. Αυτό το υπέροχο φυτό χρησιμοποιείται από τους αρχαίους χρόνους για να δώσει γεύση, άρωμα αλλά και για να διευκολύνει τον ύπνο. Το θυμάρι μεγαλώνει καλύτερα σε ηλιόλουστο και ξηρό έδαφος, όπως για παράδειγμα στη Μεσόγειο. Μπορούμε εύκολα να το καλλιεργήσουμε και στο σπίτι, σε γλάστρα ή απευθείας στο έδαφος του κήπου μας – δεν απαιτεί μεγάλη φροντίδα και μεγαλώνει πολύ γρήγορα.

 

Πώς να καλλιεργήσουμε ρίγανη στο σπίτι

Η ρίγανη είναι ένα απίστευτα δημοφιλές καρύκευμα για πολλά είδη πιάτων, από ζυμαρικά και σαλάτες έως ψάρια και κρέας. Μπορεί εύκολα να βρεθεί στα περισσότερα σούπερ μάρκετ και σε τοπικά καταστήματα, ήδη αποξηραμένη, θρυμματισμένη και έτοιμη για χρήση. Ωστόσο, θα είναι πιο γευστική εάν την έχουμε φρέσκια στο σπίτι.

Η ρίγανη είναι ένα πολύ ανθεκτικό αρωματικό βότανο και η καλλιέργειά της στο σπίτι δεν είναι καθόλου περίπλοκη – είναι σίγουρο ότι θα πετύχει.

 

Πώς να καλλιεργήσουμε άλλα αρωματικά βότανα σε εσωτερικούς χώρους

Ενώ το θυμάρι, το δεντρολίβανο και η ρίγανη μπορούν να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς χώρους, κάποια αρωματικά βότανα αναπτύσσονται καλύτερα μέσα από ό,τι άλλα. Ακολουθούν κάποια από τα καλύτερα αρωματικά φυτά εσωτερικού χώρου. Αυτά είναι:

  • Βασιλικός: Αυτό το αρωματικό βότανο είναι η βάση του πέστο, ένα πολύ δημοφιλές καρύκευμα για ζυμαρικά και σαλάτες. Απαιτεί άμεση ηλιακή ακτινοβολία και συχνό πότισμα και πρέπει να αναφυτεύεται κάθε χρόνο.
  • Μαϊντανός: Ένα άλλο πολύ αγαπητό συστατικό, είναι στα καλύτερά του όταν είναι φρεσκοκομμένο. Απαιτεί μόνο μια μικρή γλάστρα, συχνό πότισμα και καλές δόσεις ηλιακού φωτός.
  • Μέντα: Όχι μόνο κάνει τα επιδόρπια και το τσάι νόστιμα, χρησιμοποιείται επίσης σε φυσικές θεραπείες και διατηρεί μακριά τα μυρμήγκια και άλλα κοινά φυτικά παράσιτα. Μπορεί να φυτευτεί οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.
  • Δυόσμος: Πολύ παρόμοιος με την μέντα, ο δυόσμος χρησιμοποιείται στα τσάγια με βότανα και στα κοκτέιλς – είναι το κύριο συστατικό του κλασικού Mojito. Προσαρμόζεται καλά σε όλα τα κλίματα, απαιτώντας φως και πολλή υγρασία.
  • Λεβάντα: Ένα άλλο δημοφιλές μεσογειακό φυτό, η λεβάντα είναι ανθεκτική και προσαρμόσιμη. Χρησιμοποιείται για πολλά πράγματα, ώς αρωματικό ή ώς καρύκευμα, αλλά χρησιμοποιείται ειδικά για τον αρωματισμό συρταριών, ντουλαπιών και στο σαπούνι. Επιπλέον, το λουλούδι λεβάντας – σε αποχρώσεις μοβ και μπλε – είναι αρκετά όμορφο σαν διακοσμητικό.

Όπως μπορείτε να δείτε, η γνώση για το πώς να καλλιεργείτε αρωματικά βότανα στο σπίτι θα εμπλουτίσει την κουζίνα σας, θα σάς χρησιμεύσει για διάφορες φυσικές θεραπείες αλλά και στη διακόσμηση. Τα αρωματικά φυτά είναι μια μεγάλη προσθήκη σε κάθε αστικό περιβάλλον.

Παραπομπές

Bertin, Jane. Onehowto.com – ‘How to Grow Aromatic Herbs at Home.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.