Ψυχολογία

Πώς να αποφορτίσουμε αποτελεσματικά την καθημερινότητά μας

Ανάγνωση σε 2′

Το “τρέχω” έχει γίνει το νέο “καλά.” Όπως όταν κάποιος μάς ρωτάει τί κάνουμε και εμείς αντί να πούμε “καλά,” του λέμε πόσο απασχολημένοι είμαστε.

Το να είμαστε υπερβολικά απασχολημένοι είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο για πάρα πολλούς από εμάς.

Αλλά το να είμαστε τόσο απασχολημένοι είναι τελικά κάτι καλό; Σίγουρα όχι. Οι στατιστικές δείχνουν ότι το 75% των γονέων είναι πολύ απασχολημένοι για να διαβάζουν στα παιδιά τους τη νύχτα. Ο αριθμός των παιδιών που είναι σε εξωσχολικές δραστηριότητες σχεδόν για όλο τον ελεύθερό τους χρόνο αυξάνεται ολοένα. Δύσκολα βρίσκουμε χρόνο για δικοπές, ζούμε με έντονο στρες καθημερινά και χάνουμε τον ύπνο μας τη νύχτα λόγω άγχους. Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Έχουμε παραγίνει απασχολημένοι.

Δεν είναι όμως απαραίτητο αυτό. Το να είμαστε πελαγωμένοι με δραστηριότητες και εκκρεμότητες δεν είναι εντελώς αναπόφευκτο.

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να πάρει εκ προθέσεως μέτρα για να αποφορτίσει την καθημερινή ζωή του.

Πώς να κατεβάσετε ταχύτητα στην καθημερινή σας ζωή

1. Συνειδητοποιήστε ότι το να είστε υπερβολικά απασχολημένοι είναι επιλογή. Είναι μια συνειδητή απόφαση. Δεν μάς εξαναγκάζει κανείς σε έναν τέτοιο τρόπο ζωής. Το πρώτο και πιο σημαντικό, βήμα για να αποφορτιστούμε, είναι να συνειδητοποιήσουμε απλά ότι το πρόγραμμά μας καθορίζεται από εμάς. Έχουμε επιλογή. Δεν είναι απαραίτητο να είμαστε πολυάσχολοι.

2. Σταματήστε να εξυμνείτε το φαινόμενο. Το να είμαστε πολυάσχολοι από μόνο του δεν είναι ένα έμβλημα τιμής. Στην πραγματικότητα, αν η τάση αυτή μάς οδηγεί σε λάθος επιδιώξεις, μπορεί να είναι ένας περιοριστικός παράγοντας για να φτάσουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Είναι οκ να μην είμαστε υπερβολικά απασχολημένοι.

3. Εκτιμήστε και βάλτε στο πρόγραμμα την ξεκούραση. Ένας από τους λόγους που πολλοί από εμάς ακολουθούμε υπερφορτωμένα προγράμματα είναι ότι αδυνατούμε να αναγνωρίσουμε την αξία της ανάπαυσης. Αλλά η ανάπαυση είναι ευεργετική για το σώμα μας, το μυαλό μας και την ψυχή μας. Αφιερώστε μία ημέρα την εβδομάδα για ανάπαυση και για την οικογένεια. Προγραμματίστε τη σκόπιμα και βάλτε τη στο ημερολόγιό σας. Στη συνέχεια, τηρήστε τη με κάθε κόστος.

shutterstock_397255366

 

4. Θυμηθείτε τις προτεραιότητές σας. Γίνετε πιο αυστηροί με τις προτεραιότητες και τις επιδιώξεις στη ζωή σας. Καθορίστε και πάλι ποιές είναι οι πιο σημαντικές συνεισφορές που μπορείτε να κάνετε σε αυτό τον κόσμο. Και προγραμματίσετε τον χρόνο σας πρωταρχικά γύρω από αυτές. Η υπεραπασχόληση συχνά πηγάζει από αφοσίωση σε άστοχες προτεραιότητες.

5. Ελαττώστε τα υπάρχοντά σας. Τα πράγματα που έχουμε καταλαμβάνουν πολύ περισσότερο χρόνο και ψυχική ενέργεια από ό,τι αντιλαμβανόμαστε. Θα πρέπει να καθαρίζονται, να οργανώνονται και να διατηρούνται. Όσο περισσότερα πράγματα μάς ανήκουν, τόσο περισσότερο χρόνο μάς καταναλώνουν. Ξεφορτωθείτε ό,τι δεν χρειάζεστε πραγματαικά. Και θα προκύψει άμεσα περισσότερος χρόνος για άλλα πράγματα.

6. Αποφορτίστε την καθημερινή σας ρουτίνα. Πάρτε τον χρόνο σας για το μεσημεριανό γεύμα. Βρείτε ένα διάστημα το πρωί για να καθίσετε για λίγο ήσυχα πριν ξεκινήσετε την ημέρα σας. Επενδύστε στην προσωπική σκέψη, στον διαλογισμό, ή στη γιόγκα. Βρείτε ευκαιρίες για διαλείμματα στην εργασία μεταξύ των διάφορων projects. Ξεκινήστε αμέσως να δημιουργείτε περιθώρια στην κατά τα άλλα πολυάσχολη ημέρα σας.

shutterstock_46871428

 

7. Βρείτε την αξία στη λέξη “όχι.” “Όλοι συμφωνούν ότι καμία μοναδική επιδίωξη δεν μπορεί να ακολουθηθεί με επιτυχία από έναν άνθρωπο ο οποίος είναι απασχολημένος με πολλά πράγματα.” (Seneca). Αναγνωρίστε την εγγενή αξία στη λέξη “όχι.” Μαθαίνοντας να λέτε “όχι” σε λιγότερο σημαντικές δεσμεύσεις, ανοίγετε τον δρόμο στην επιδίωξη των πραγμάτων που είναι πραγματικά σημαντικά.

Το ‘υπεραπασχολημένος/η δεν χρειάζεται να μάς ορίζει. Είναι οκ να είμαστε ευχαριστημένοι με μια ήρεμη ζωή. Δεν ακούγεται υπέροχο αυτό, ειδικά αυτή ακριβώς τη στιγμή;

Παραπομπές

Becker, Joshua. BecomingMinimalist.com – ‘A Helpful Guide to Becoming Unbusy.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.