οικογένεια

Πώς να απαλλαγείτε από τις οικονομικές σας ανησυχίες, φτιάχοντας έναν απλό προϋπολογισμό εξόδων

Ανάγνωση σε 2′

Από τη στιγμή που θα αρχίσετε να ξοδεύετε τα δικά σας χρήματα, είναι και η ώρα να αρχίσετε να καταγράφετε τα έξοδά σας προκειμένου να δημιουργήσετε και να ακολουθήσετε έναν προσωπικό προϋπολογισμό. Η καταγραφή των εξόδων, παρόλο που μερικές φορές μπορεί να γίνει κουραστική, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να δείτε που ακριβώς πηγαίνουν τα χρήματά σας.

Ο απλούστερος τρόπος για να καταγράψετε τα έξοδά σας, ειδικά ό,τι αφορά σε μετρητά, είναι ο παραδοσιακός τρόπος που περιλαμβάνει το μπλοκάκι και το στυλό. Παίρνοντας μαζί σας το μπλοκάκι οπουδήποτε πηγαίνετε, από έναν μικρό καφέ στο χέρι μέχρι και ολόκληρα τα ψώνια σας στο εμπορικό κέντρο, μπορείτε να καταγράψετε επακριβώς που ξοδεύετε ακόμη και το τελευταίο σας ευρώ. Εάν το επιθυμείτε, είτε σε εβδομαδιαία είτε σε μηνιαία βάση, θα μπορούσατε επίσης να μεταφέρετε τις χειρόγραφες σημειώσεις σας σε ένα φύλλο του excel στον υπολογιστή σας.

shutterstock_435712027

 

Από τη στιγμή που θα έχετε συλλέξει πληροφορίες για έναν ολόκληρο μήνα, θα διαθέτετε πλέον μια καλή βάση πληροφοριών την οποία θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε προκειμένου να δημιουργήσετε έναν προσωπικό προϋπολογισμό. Μερικές από τις κύριες κατηγορίες που θα θέλατε να συμπεριλάβετε είναι τα οικιακά, τα βοηθητικά προγράμματα, οι ασφάλειες, το φαγητό (εντός και εκτός σπιτιού), τα καύσιμα, ο ρουχισμός, η ψυχαγωγία και τα «λοιπά» έξοδα.

Χρησιμοποιώντας το Excel, μια online υπηρεσία, ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα σχετικό με την οικιακή οικονομική διαχείριση, προσθέστε όλα εκείνα τα έξοδα που καταγράφατε τόσο καιρό, και έπειτα υπολογίστε ποιος θα θέλατε να είναι ο προυπολογισμός σας για κάθε κατηγορία. Κρατήστε στο μυαλό σας, πως θα χρειαστεί να διαθέσετε μέρος του προϋπολογισμού και  για έξοδα όπως δώρα ή και ακόμα και επισκευές για το αυτοκίνητο, τα οποία μπορεί να μη συμβαίνουν κάθε μήνα αλλά κρίνονται απαραίτητα.

Μπορείτε είτε να δημιουργήσετε έναν προϋπολογισμό ξεχωριστά για κάθε μήνα, με μεταβλητές για απρόβλεπτα έξοδα (όπως για παράδειγμα έξοδα θέρμανσης τα οποία θα έιναι μεγαλύτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, επισκευές αυτοκινήτου ή δώρα), είτε έναν στάνταρ προϋπολογισμό για κάθε μήνα, ο οποίος θα περιλαμβάνει ένα επιπρόσθετο ποσό για τα απρόβλεπτα έξοδα το οποίο θα έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση.

Ο προϋπολογιμός σας θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης οικονομίες χρημάτων που θα αφορούν διάφορους επιπλέον λόγους όπως συνταξιοδοτικούς, σπουδαστικούς, περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, αποταμιευτικούς ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να αφορά τους προσωπικούς στόχους που έχετε θέσει. Μην περιμένετε να φτάσει  το τέλος του μήνα για να δείτε πόσα χρήματα σας έχουν περισσέψει προκειμένου να τα βάλετε στις οικονομίες σας.

Η δημιουργία ενός προϋπολογισμού είναι σίγουρα ένα καλό πρώτο βήμα. Ωστόσο, ένα ακόμη σημαντικότερο βήμα είναι η τήρηση του ίδιου του προϋπολογισμού που δημιουργήσατε.

shutterstock_699112366

 

Αφιερώστε χρόνο είτε σε εβδομαδιαία είτε σε μηνιαία βάση, προκειμένου να καταγράψετε τα έξοδά σας αλλά και να αρχίσετε να βλέπετε εάν πρακτικά μένετε εντός προϋπολογισμού. Το να χρησιμοποιήσετε ένα οικιακό οικονομικό πρόγραμμα ή μια online υπηρεσία, είναι πιθανόν ο ευκολότερος τρόπος για να το καταφέρετε αυτό σε βάθος χρόνου, ωστόσο μην ξεχνάτε πως θα πρέπει να καταγράφετε και τα μικρότερα έξοδά σας όπως αυτά που κάνετε χρησιμοποιώντας τα ψιλά ή τα μετρητά από το πορτοφόλι σας. Είμαστε σίγουροι πως θα εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε σε τι ποσό μπορούν να εξελιχθούν όλα εκείνα τα συχνά μικρο-ποσά που ξοδεύετε χωρίς το καταλάβετε.

Αφού διαμορφώσετε και παρακολουθήσετε τον προσωπικό σας προϋπολογισμό, ίσως παρατηρήσετε κάποιους τομείς όπου θα πρέπει να κάνετε αλλαγές. Φροντίστε να μην αυξήσετε τον προϋπολογισμό εξειδικευμένα σε εκείνους τομείς, χωρίς πρώτα να λάβετε υπόψιν σας εναλλακτικές λύσεις. Ακόμα και αν σας φαίνεται πως δεν υπάρχει άλλη λύση, εάν οι τιμές ή τα έξοδα διαβίωσης αυξάνονται, προσπαθήστε να εξοικονομήσετε τα χρήματα που σας λείπουν μέσα από την αναζήτηση προσφορών πριν να υποκύψετε στην αύξηση των εξόδων.

Παραπομπές

MoneyManagement.org – ‘Make a Personal Budget and Keep Track of Spending.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.