Ψυχολογία

Πώς η τάξη και η οργάνωση στη ζωή μας επηρεάζει τη σωματική και ψυχική μας υγεία

Ανάγνωση σε 3,5′

Το να οργανώσουμε το σπίτι και το γραφείο μας, μπορεί να μας βοηθήσει να οργανώσουμε και το μυαλό μας, την ευτυχία μας, τις σχέσεις μας, και άλλους 5 καθοριστικούς παράγοντες στην ζωή μας.

Οι ατελείωτες στίβες με ρούχα και η ατελείωτη λίστα με to-dos μπορεί από μόνα τους να είναι εξουθενωτικά, αλλά μπορούν και να επηρεάσουν αρνητικά όλες τις πτυχές της ζωής μας, και όχι μόνο το καθημερινό μας πρόγραμμα. «Όταν είμαστε οργανωμένοι, σημαίνει ότι έχουμε  περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μας, και έχουμε την δυνατότητα να ζούμε μια πιο ισορροπημένη ζωή», λέει η Eva Selhub, M.D., συγγραφέας του βιβλίου “Your Health Destiny: How to Unlock Your Natural Ability to Overcome Illness, Feel Better, and Live Longer.”

Με το να είμαστε οργανωμένοι και να ξεφορτωνόμαστε περιττά πράγματα, κάνουμε πιο υγιείς επιλογές, βελτιώνουμε τις σχέσεις μας και αυξάνουμε την παραγωγικότητά μας.

Η οργάνωση μπορεί να μειώσει το στρες και την κατάθλιψη:

Οι γυναίκες που περιέγραψαν το σπίτι τους ως “χαοτικό” και το πρόγραμμά τους γεμάτο με δουλειές που εκκρεμούν, ήταν πιο κουρασμένες, καταθλιπιτικές και είχαν υψηλότερα ποσοστά της ορμόνης κορτιζόλης, από τις γυναίκες που ένιωθαν το σπίτι τους ως ένα μέρος που χαλαρώνουν και τις τονώνει, σύμφωνα με μια έρευνα του επιστημονικού περιοδικού Personality and Social Psychology.

Δεν είναι καθόλου αξιοπερίεργο αυτό, αν αναλογιστεί κανείς, ότι όταν γυρίζουμε συνέχεια σε ένα σπίτι γεμάτο ρούχα και πράγματα, και ένα σωρό εργασίες που πρέπει να γίνουν, τότε η ορμόνη κορτιζόλη που μειώνεται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της μέρας, παραμένει στα ίδια επίπεδα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στο πως κοιμόμαστε, στην διάθεσή μας, στην υγεία μας και σε πολλά ακόμα.

Το να αφιερώσουμε χρόνο για να τακτοποιήσουμε τα άπλυτά μας, να ξεκαθαρίσουμε όλα τα χαρτιά που έχουμε και να καθαρίσουμε τον χώρο μας, δεν θα αλλάξει μόνο την φυσική μας κατάσταση, αλλά θα μας κάνει να νιώσουμε αμέσως πιο χαλαροί και ευδιάθετοι.

shutterstock_557692024

 

Μπορεί να μας βοηθήσει να τρώμε πιο σωστά:

Τα άτομα που δούλευαν σε καθαρό και τακτοποιημένο χώρο για 10 λεπτά, ήταν πιο πιθανό να διαλέξουν να φάνε ένα μήλο αντί για μια μπάρα σοκολάτας, σε σχέση με αυτούς που δούλευαν σε ένα ακατάστατο και χαοτικό γραφείο, σύμφωνα με αποτελέσματα της έρευνας.

Το χάος είναι αγχωτικό για το μυαλό, για αυτό το πιο πιθανό είναι να αναζητήσουμε λύση σε μηχανισμούς άμυνας, όπως το να επιλέξουμε τρόφιμα ‘παρηγοριάς’ (comfort foods), ή με το να τρώμε πολύ παραπάνω, σε σύγκριση με αυτούς που δουλεύουν σε ένα τακτοποιημένο περιβάλλον.

shutterstock_387507343

 

Μπορεί να μάς βοηθήσει να τηρούμε ένα πρόγραμμα γυμναστικής

Τα άτομα που θέτουν βραχυπρόθεσμους στόχους, κάνουν σχέδια, και καταγράφουν την πρόοδό τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιμείνουν στο πρόγραμμα άσκησης που έχουν επιλέξει σε σύγκριση με αυτούς που δεν το κάνουν, αναφέρει μια έρευνα στο περιοδικό Journal Of Obesity.

O λόγος;

Το να χρησιμοποιούμε στόχους και σχέδια για να είμαστε πιο οργανωμένοι σχετικά με την άσκησή μας, μάς κάνει πιο ενήμερους για την πρόοδό μας, κάτι το οποίο μας δίνει κίνητρο για να συνεχίζουμε ακόμα και όταν δεν έχουμε μεγάλη όρεξη.

Μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις μας:

Οι ευτυχισμένες σχέσεις με τους συντρόφους και τους φίλους μας, είναι το κλειδί για μία ευτυχισμένη ζωή, αλλά μια αποδιοργανωμένη ζωή, μπορεί να έχει επιπτώσεις σε αυτές τις σχέσεις. Για τα ζευγάρια, το χάος, μπορεί να δημιουργήσει ένταση και τσακωμούς. Ένα ακατάστατο σπίτι, μπορεί επίσης να μας αποτρέπει από το να θέλουμε να καλέσουμε κόσμο για μία επίσκεψη.

shutterstock_364917668

 

Αυξάνει την παραγωγικότητά μας

Το χάος μπορεί να αποσπάσει την προσοχή μας, σύμφωνα με έρευνες, και μπορεί ουσιαστικά να επηρεάσει την δυνατότητά μας να συγκεντρωθούμε: Το να κοιτάμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, μπορεί να υπερφορτώσει τον οπτικό μας φλοιό και παρεμβαίνει με την ικανότητα του εγκεφάλου σας να επεξεργάζεται πληροφορίες, σύμφωνα με το περιοδικό Journal of Neuroscience.

Το να βάλουμε σε τάξη το γραφείο μας, μπορεί να μας επιφέρει σημαντικό κέρδος στην δουλειά, αλλά τα πλεονεκτήματα δεν σταματούν εκεί.

Πολλές φορές το μεγαλύτερο εμπόδιο στην υιοθέτηση υγιών συνηθειών είναι η έλλειψη χρόνου. Όταν είμαστε οργανωμένοι στην δουλειά μας, είμαστε περισσότερο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μπορούμε να τελειώσουμε σε μια λογική ώρα, και να πάμε σπίτι μας.

Αυτό θα μάς δώσει το περιθώριο για να έχουμε χρόνο να γυμναστούμε, να ετοιμάσουμε ένα υγιεινό γεύμα, να χαλαρώσουμε, και να κοιμηθούμε.

shutterstock_491830096

 

Μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος:

«Η οργάνωση μπορεί να μας κάνει να είμαστε πιο προσκεκτικοί με αυτά που καταναλώνουμε.

Όταν είμαστε οργανωμένοι, είναι πιο πιθανό να ετοιμάσουμε τα γεύματά μας για την εβδομάδα, να επιλέξουμε περισσότερα υγιεινά φαγητά και να προτιμήσουμε πράγματα όπως φρούτα, λαχανικά, κ.ά.

Αλλιώς, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να φάμε κάτι που είναι ήδη έτοιμο και άμεσα διαθέσιμο, όπως τα έτοιμα και πρόχειρα φαγητά που οδηγούν στην παχυσαρκία.

shutterstock_305407889

 

Μάς βοηθάει να κοιμόμαστε καλύτερα:

Το λιγότερο χάος οδηγεί και στο λιγότερο στρες, το οποίο πολύ φυσικά καταλήγει σε καλύτερο ύπνο.

Αλλά το να κρατάμε το υπνοδωμάτιό μας καθαρό, μπορεί να ευεργετήσει τον τρόπο που κοιμόμαστε και με άλλους τρόπους:

Οι άνθρωποι που στρώνουν το κρεβάτι τους κάθε πρωί, έχουν 19% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν πως κοιμήθηκαν καλά κάθε βράδυ, και 75% ανέφεραν πως κοιμούνταν καλύτερα τις βραδιές που είχαν ξαπλώσει σε καθαρά σεντόνια, γιατί ένιωθαν πιο άνετα και βολικά, σύμφωνα με μια έρευνα  του National Sleep Foundation.

Επιπλέον, εκτός από την τάξη στον χώρο μας, αν δεν υπάρχει τάξη στη μέρα μας και στο πρόγραμμά μας, το χάος που θα δημιουργηθεί από εργασίες της τελευταίας στιγμής που πρέπει να γίνουν, όπως το να πληρώσουμε κάποιο λογαριασμό ή να γράψουμε κάποιο e-mail, μπορεί να μεταφερθεί στην κρεβατοκάμαρα.

Αυτό μπορεί να μάς κρατήσει ξύπνιους για περισσότερη ώρα και να δυσκολευόμαστε να αποφορτιστούμε. Μια πιο οργανωμένη ζωή, μπορεί να μάς προσφέρει την απαραίτητη χαλάρωση και ξεκούραση που τόσο χρειαζόμαστε.

shutterstock_290242253

 

Παραπομπές

Fowler, Paige. Shape.com – ‘How Cleaning and Organizing Can Improve Your Physical and Mental Health.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.