υγεία

Πώς επιδρά το …snooze στον οργανισμό μας

Ανάγνωση σε 1,5′

Αυτά τα λίγα λεπτά επιπλέον ύπνου το πρωί μπορεί να φαίνονται δελεαστικά, αλλά πραγματικά.. δεν αξίζουν.

Για τους περισσότερους από εμάς ο ύπνος που κάνουμε δεν μάς φαίνεται ποτέ αρκετός, και έτσι μπορεί να χρησιμοποιούμε το κουμπί snooze στο ξυπνητήρι μας για να κερδίσουμε επιπλέον 10, 20, 30 λεπτά ..

Το σώμα μας έχει διάφορους μηχανισμούς για να μας προετοιμάσει να ξυπνήσουμε και να ενεργοποιηθεί ο οργανισμός μας. Ένας από αυτούς είναι η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος, που ενεργοποιεί τον οργανισμό και μειώνει την υπνηλία. Αυτό ξεκινά περίπου δύο ώρες πριν από τη στιγμή που είμαστε έτοιμοι να ξυπνήσουμε, λέει ο Rafael Pelayo, MD, ένας ειδικός του ύπνου στο Sleep Medicine Center του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Εάν δεν κοιμόμαστε αρκετά, το ξυπνητήρι μας θα χτυπήσει σε στιγμή που είμαστε ακόμα στο φάσμα του βαθύ ύπνου. Αναπόφευκτα, εκείνη τη στιγμή ο αέρας στην κρεβατοκάμαρά μας θα μοιάζει υπερβολικά κρύος και το κρεβάτι, πιο άνετο από ποτέ.

Γιατί το snooze μπορεί να μην είναι η καλύτερη λύση

Όπως είπαμε, το σώμα χρειάζεται κάποιο χρόνο για να ετοιμαστεί να ξυπνήσει. Όταν αφήνουμε τον εαυτό μας να επιστρέψει στον ύπνο, το σώμα μας μπαίνει πάλι σε φάση βαθύ ύπνου και μάλιστα βαθύτερου από πριν. Όταν το ξυπνητήρι χτυπήσει για δεύτερη φορά, το σώμα και το μυαλό μας ξαφνιάζονται εκ νέου, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή τη ‘μεθυσμένη’ αδράνεια κατά την οποία νιώθουμε σύγχυση και υπερβολική κούραση. Υπάρχει μάλιστα και επίσημος όρος για την αίσθηση αυτή:  αδράνεια ύπνου (sleep inertia).

Όσο περισσότερες φορές χτυπήσει το ξυπνητήρι τόσο πιο πολύ θα μπερδευτεί ο οργανισμός μας, με αποτέλεσμα να νιώθουμε εντελώς εκτός από τα νερά μας, παρόλο που έχουμε κερδίσει περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι (όχι όμως χρόνο ύπνου, δυστυχώς). Επιπλέον, αυτός ο τύπος αδράνειας ύπνου μπορεί να διαρκέσει έως και για δύο έως τέσσερις ώρες στη συνέχεια της μέρας μας, σύμφωνα με έρευνες.

Τι θα έπρεπε να κάνουμε αντ ‘αυτού

Οι επιστήμονες συνιστούν να σετάρουμε το ξυπνητήρι μας στην ώρα που πρέπει να ξυπνήσουμε, και όταν χτυπήσει, να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι χωρίς δεύτερες σκέψεις. Μάλιστα, το καλύτερο είναι να βάλουμε το ξυπνητήρι κάθε μέρα την ίδια ώρα. Η συνέπεια στην ώρα που πέφτουμε για ύπνο και ξυπνάμε το πρωί, θα μάς βοηθήσει να χτίσουμε ένα υγιές βιολογικό ρολόι ώστε σιγά σιγά να ξυπνάμε χωρίς να χρειάζεται καν να χτυπήσει το ξυπνητήρι.

shutterstock_525730474

 

Παραπομπές

Pikul, Corrie. The Huffington Post – ‘Why Hitting The Snooze Button Will Screw Up Your Entire Day.’

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.