υγεία

Πώς δρουν τα αποσυμφορητικά για το κρυολόγημα

Ανάγνωση σε 2′

Όταν είμαστε κρυωμένοι, η άμυνα του οργανισμού μας κινητοποιεί δεκάδες διεργασίες για να μάς προστατέψει.

  1. Μία από αυτές είναι ότι αυξάνεται η καταρροή ή έκκριση υγρών από τη μύτη και τα μάτια με σκοπό οποιοσδήποτε ξένος οργανισμός προσπαθεί να μπει, να μην μπορέσει να διαπεράσει τις αναπνευστικές ή άλλες διόδους.
  2. Ένας άλλος λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι ότι ο οργανισμός μας προσπαθεί να αποβάλει οποιονδήποτε νοσογόνο παράγοντα έχει ήδη καταφέρει να μπει. Προσπαθεί δηλαδή να αποβάλει την απειλή. Έτσι, με την έκκριση υγρών, καταφέρνει και απομακρύνει τον ξένο παράγοντα.

Ακόμα όμως και να περάσει κάποιο μικρόβιο ή ιός στο ανώτερο αναπνευστικό, από τη μύτη μας μέχρι και τις κυψελίδες των πνευμόνων, υπάρχουν πάρα πολλοί μηχανισμοί που λειτουργούν συνδυαστικά ώστε το ξένο σώμα να μην προχωρήσει παρακάτω και να αποβληθεί, ή να εξολοθρευτεί στην πορεία.

Όσο πιο χαμηλά κατέβει ένας μικροοργανισμός, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστεί. Μία απλή ρινίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε φαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα και τελικά πνευμονία.

Η αίσθηση του μπουκώματος είναι πολύ δυσάρεστη γιατί δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε, και αυτό μάς ταλαιπωρεί.

Συχνά, καταφεύγουμε στην εύκολη λύση της χρήσης ενός αποσυμφορητικού για να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε και πάλι ελεύθερα.

Όμως, η δράση των αποσυμφοφητικών, παρόλο που μπορεί να μάς ανακουφίσει προσωρινά, εμποδίζει την παραπάνω διαδικασία, με αποτέλεσμα να μειώνεται η φυσική άμυνα του οργανισμού μας και να αυξάνεται ο κίνδυνος το μικρόβιο ή ο ιός να προχωρήσουν πιο κάτω.

shutterstock_215557747

 

Πώς δρουν τα αποσυμφορητικά σκευάσματα

Όταν το σώμα μας δέχεται μία επίθεση, προκειμένου να κινητοποιηθεί η άμυνα, στο σημείο της προσβολής, διαστέλλονται τα αγγεία που φτάνουν στην περιοχή προκειμένου να πάει περισσότερο αίμα, το οποίο περιέχει τα βασικά κύτταρα άμυνας, τα λευκά αιμοσφαίρια.

Τα περισσότερα αποσυμφορητικά, δρουν κάνοντας αγγειοσύσπαση, αποτρέπουν δηλαδή αυτή την διόγκωση των αγγείων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί το αίμα να φτάσει στην περιοχή στην ποσότητα που χρειάζεται για να αμυνθούμε αποτελεσματικά απέναντι στον ξένο παράγοντα.

Έτσι, εκθέτουμε το σώμα μας σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τί μπορούμε να κάνουμε εναλλακτικά

Υπάρχουν φορές που ένα απλό κρυολόγημα είναι ικανό να σταθεί εμπόδιο σε σημαντικές καθημερινές δραστηριότητες, στη δουλειά μας ή σε άλλες υποχρεώσεις που μπορεί να μην μπορούν να αναβληθούν. Προκειμένου να το αντιμετωπίσουμε όσο πιο φυσικά γίνεται, μπορούμε:

  • Αν το επιτρέπει το πρόγραμμά μας, να προσπαθήσουμε να ξεκουραστούμε για μία μέρα ή για λίγες ώρες τη στιγμή που το κρυολόγημα θα είναι στο peak του.
  • Να κάνουμε ένα-δύο ντους την ημέρα με ζεστό νερό και ατμό ώστε με την εισπνοή του ατμού να ενυδατώνεται όλη η αναπνευστική οδός και να μειώνεται η καταρροή.
  • Να πίνουμε πολύ νερό για να διευκολύνουμε την αποβολή των μικροοργανισμών και άλλων περιττών στοιχείων.
  • Να προσέχουμε τη διατροφή μας, να αποφεύγουμε τη ζάχαρη που μειώνει την άμυνά μας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Να ξεκουραζόμαστε και να κοιμόμαστε με κάθε ευκαιρία που μάς δίνεται. Ο λόγος που νιώθουμε ότι δεν έχουμε ενέργεια όταν είμαστε άρρωστοι είναι επειδή το σώμα μας μάς προτρέπει να εξοικονομήσουμε ενέργεια προκειμένου αυτή να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για άμυνα και να αναρρώσουμε πιο γρήγορα.

shutterstock_355923947

 

Όσο πιεσμένο και να είναι το πρόγραμμά μας, είναι σημαντικό να δίνουμε τον χρόνο σε μία λοίμωξη να κάνει τον κύκλο της, πρώτον για να αναρρώσουμε πιο γρήγορα και δεύτερον για να μην μάς αφήσει κατάλοιπα.

Αν η άμυνα δεν γίνει σωστά, μία απλή λοίμωξη μπορεί να μετατραπεί σε χρόνια και μετά είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά.

Παραπομπές

Patients.info. ‘Decongestants.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.