ομορφιά

Πώς ακριβώς λειτουργεί το σαμπουάν;

Ανάγνωση σε 3,5′

Γνωρίζετε ήδη ότι το σαμπουάν είναι εκείνο που καθαρίζει τα μαλλιά σας, γνωρίζετε όμως και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει; Παρακάτω ακολουθεί μια ματιά στην χημεία που λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό του σαμπουάν, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σαμπουάν και γιατί είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσετε αντί του απλού σαπουνιού για τα μαλλιά σας.

Τι κάνει το σαμπουάν;

Εκτός κι αν κυλιόσασταν μέσα στη λάσπη, το πιο πιθανό είναι πως τα μαλλιά σας δεν θα είναι ποτέ πραγματικά βρώμικα. Ωστόσο, μπορεί να τα νιώθετε λαδωμένα ή να δείχνουν ανιαρά. Το δέρμα σας παράγει σμήγμα, μια λιπαρή ουσία, που επικαλύτπει τα μαλλιά σας και τα προστατεύει από την τριχόπτωση.

shutterstock_530886328

 

Ειδικότερα, το σμήγμα είναι εκείνο που επικαλύπτει τόσο την επιδερμίδα της κεφαλής όσο και την κερατίνη γύρω από κάθε τρίχα, με αποτέλεσμα να της δίνει μια χαρακτηριστική λάμψη. Ωστόσο, το σμήγμα κάνει επίσης τα μαλλιά σας να φαίνονται περισσότερο βρώμικα και ανιαρά λόγω των τριχών που τείνουν να κολλάνε η μια με την άλλη. Επιπρόσθετα, τόσο η σκόνη όσο και άλλα σωματίδια, που κυκλοφορούν στον αέρα, είναι δυνατόν να προσελκύονται από το σμήγμα και να κολλάνε πάνω του. Το σμήγμα είναι επίσης υδροφοβικό και έχει την ικανότητα να αδιαβροχοποιεί το δέρμα και τα μαλλιά σας. Παρόλο που μπορείτε να ξεπλύνετε το δέρμα σας από αλάτι ή από τις νιφάδες της επιδερμίδας, δεν μπορείτε να κάνετε το ίδιο και για τα έλαια ή το σμήγμα τα οποία είναι ανεπηρέαστα από το νερό, ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε.

Πως λειτουργεί το σαμπουάν;

Το σαμπουάν αποτελείται είναι στην ουσία ένα απορρυπαντικό, ακριβώς όπως αυτό του πλυντηρίου πιάτων και ρούχων ή το αφρόλουτρο που χρησιμοποιείτε για το μπάνιο σας. Τα απορρυπαντικά λειτουργούν ως επιφανειοδραστικές ουσίες. Αυτό που κάνουν στην ουσία είναι να μειώνουν την επιφανειακή τάση του νερού, καθιστώντας το τελευταίο λιγότερο πιθανό να κολλήσει στον εαυτό του και περισσότερο ικανό να δεσμεύεται με τα έλαια και τα σωματίδια.

Τα μόρια του απορρυπαντικού, διαθέτουν επίσης ένα μέρος που είναι υδροφιλικό, το οποίο κάνει το απορρυπαντικό να φεύγει με μεγαλύτερη ευκολία κατά το ξέβγαλμα των μαλλιών σας, κουβαλώντας μαζί του το ανεπιθύμητο σμήγμα. Με απλά λόγια, το σαμπουάν κολλάει στη λιπαρή ουσία των μαλλιών και την παίρνει μαζί του.

Άλλα συστατικά που περιέχονται στο σαμπουάν

Συστατικά για την συντήρηση των μαλλιών

Τα απορρυπαντικά αφαιρούν το σμήγμα από τα μαλλιά σας, αφήνοντας την τρίχα εκτεθειμένη και απροστάτευτη. Εάν χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο απορρυπαντικό, όπως εκείνο των πιάτων στα μαλλιά σας, τότε εκείνα και πάλι θα καθαρίσουν, ωστόσο θα είναι άτονα και θα στερούνται του όγκου και της λάμψης. Εν αντιθέσει, το σαμπουάν περιέχει συστατικά τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν την προστατευτική επίστρωση των μαλλιών, αναλαμβάνοντας εκ νέου την προστασία τους. Οι σιλικόνες έχουν τη δυνατότητα να ξεχωρίζουν και να εξομαλύνουν τις τρίχες προσδίδοντάς τους παράλληλα την λάμψη που χρειάζονται. Υπάρχουν επίσης και οι λιπαρές αλκόολες που σας βοηθούν να αποφύγετε τα στατικά μαλλιά, τα μαλλιά που «πετούν» ή εκείνα που ζαρώνουν.

Το σαμπουάν, τυπικά είναι πιο όξινο από ό,τι το απλό σαπούνι, οπότε πιθανόν να περιέχει και περισσότερα συστατικά ικανά να κατεβάσουν το συνολικό pH του δέρματος.

Συστατικά για την προστασία των μαλλιών

Υπάρχουν πολλά σαμπουάν που περιέχουν επιμέρους συστατικά που προορίζονται για να προστατεύσουν τα μαλλιά σας. Το πιο συχνό από αυτά είναι το αντηλιακό. Άλλα χημικά, έχουν προστεθεί για να προστατεύσουν ενάντια στις υψηλές θερμοκρασίες από πιστολάκια για τα μαλλιά ή διάφορα προϊόντα περιποίησης ή ακόμα και τη χημική ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν οι πισίνες.

shutterstock_538634248

 

Κοσμητικά συστατικά

Τα σαμπουάν διαθέτουν επίσης καλλυντικά συστατικά τα οποία δεν αποσκοπούν στον καλύτερο καθαρισμό των μαλλιών σας, αλλά μπορούν να μετατρέψουν το σαπούνισμα των μαλλιών σας σε μια περισσότερο ευχάριστη εμπειρία, ή απλά να προστατέψουν καλύτερα την βαφή των μαλλιών σας. Μεταξύ αυτών των πρόσθετων, περιλαμβάνονται συστατικά που καθορίζουν την υφή του ίδιου σαμπουάν, τα οποία μπορούν να δώσουν μια σπίθα ενδιαφέροντος στο ίδιο το προϊόν και να χαρίσουν μια νότα λάμψης και αρώματος στα μαλλιά σας. Τα περισσότερα σαμπουάν τείνουν να ξεπλένουν τη βαφή των μαλλιών, ωστόσο υπάρχουν και άλλα τα οποία έχουν την ικανότητα να προσδίδουν λεπτές αποχρώσεις στα μαλλιά σας ή να τα κάνουν να φαίνονται περισσότερο έντονα (χρωμοσαμπουάν).

Συστατικά που σχετίζονται με την λειτουργικότητα

Υπάρχουν και κάποια επιμέρους συστατικά που προστίθενται σε ένα σαμπουάν προκειμένου να διαθέτει ενιαία και παχιά υφή για να είναι ευκολότερο στην εφαρμογή του, να αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων ή μούχλας ή απλά να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του για να διατηρείται στα ράφια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Λίγα λόγια για την σαπουνάδα

Παρόλο που τα περισσότερα σαμπουάν περιέχουν συστατικά που έχουν ως στόχο τη δημιουργία σαπουνάδας, οι φυσαλίδες δεν έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν ουσιαστικά την καθαριστική δύναμη ή την ικανότητα για φροντίδα των μαλλιών που προσφέρει ένα σαμπουάν. Τα σαμπουάν και τα σαπούνια που προκαλούν αφρό και σαπουνάδα δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για το γεγονός ότι οι καταναλωτές τα απολάμβαναν περισσότερο, και όχι επειδή αποτελούσαν ιδιότητες ενός βελτιωμένου προϊόντος.

shutterstock_636321029

 

Παραπομπές

Helmenstine, Anne Marie, Ph.D. ThoughtCo.com – ‘How Shampoo Works-The Chemistry Behind Shampoo.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.