Ψυχολογία

Ποιές δεξιότητες οξύνουμε μέσω του διαλογισμού

Η πρακτική του διαλογισμού παρέχει την δυνατότητα ανάπτυξης της δεξιότητας να κρίνουμε με αντικειμενικότητα τα γεγονότα που μας περιβάλλουν. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αποκτούμε την ευκαιρία να διαλέγουμε πως ακριβώς θέλουμε να συμπεριφερθούμε, αποφεύγοντας τις σπασμωδικές αντιδράσεις. Για παράδειγμα, όταν επικρατεί ένταση σε μια συζήτηση, η ηρεμία και η διαλλακτικότητα που έχει καλλιεργήσει μέσα μας ο διαλογισμός θα μας υπαγορεύσει να ακούσουμε την ουσία των λεγομένων της άλλης πλευράς. Έτσι, θα εντοπίσουμε τι πραγματικά αιτείται από εμάς. Η ικανότητα να λειτουργούμε σε παρόντα χρόνο και να αντιλαμβανόμαστε σωστά το περιβάλλον μας, είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε κάθε είδους διαπροσωπική σχέση.

Το μυαλό μας είναι κατασκευασμένο για να επεξεργάζεται χιλιάδες σκέψεις σε εικοσιτετράωρη βάση. Στην πλειοψηφία τους, οι σκέψεις που μας κατακλύζουν είναι επαναλαμβανόμενα μοτίβα, έμμονες ιδέες δηλαδή, που περιστρέφονται ασταμάτητα, εμποδίζοντας τις φρέσκες ιδέες και την έμπνευση να διεκδικήσουν τον χώρο τους. Ο διαλογισμός συμβάλλει στην καταπολέμηση των «λιμναζόντων νερών» του εγκεφάλου μας, με την ανάπτυξη μιας μορφής διευρυμένης συνείδησης. Η κατάκτηση αυτού του εγκεφαλικού status, είναι η αφετηρία κάθε δημιουργικότητας. Το μυαλό ανοίγει, γίνεται δεκτικό σε νέες καταστάσεις, λειτουργεί με διορατικότητα και ανακαλύπτει νέες προοπτικές.

Ο διαλογισμός είναι επίσης πολύ δημοφιλής για την ικανότητά του να κατευνάζει το άγχος, την αϋπνία και την κατάθλιψη. Η ηρεμία που κατακτούμε μέσα από τις συνεδρίες του διαλογισμού, ενεργοποιεί την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένων της ντοπαμίνης, της σεροτονίνης, της οξυτοκίνης και των ενδορφινών. Κάθε μία από αυτές τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου μας, συνδέεται με κάποια διαφορετική πτυχή της ευτυχίας.

  • Ντοπαμίνη: Ενισχύει την απόλαυση των εμπειριών και την εστίαση στην ουσία των πραγμάτων.
  • Σεροτονίνη: Κατευνάζει την ένταση, μειώνει το άγχος και αυξάνει την συγκέντρωση.
  • Ωκυτοκίνη: Δημιουργεί αισθήματα ηρεμίας, ικανοποίησης και ασφάλειας. Αντιμετωπίζει τις φοβίες και το άγχος.
  • Ενδορφίνες: Σχετίζονται με την ευεξία, περιορίζουν τα συναισθήματα του πόνου και τις παρενέργειες του άγχους.

Σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, βρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε εντατικό πρόγραμμα διαλογισμού, φάνηκε ότι επέβαλαν άμεσα τα καταθλιπτικά συμπτώματα και την ανησυχία. Ένα πολύ εντυπωσιακό συμπέρασμα είναι ότι ξεκίνησαν  να δείχνουν μεγαλύτερη συμπόνια και ευαισθητοποίηση για τα συναισθήματα των άλλων.

Βέβαια, το μεγαλύτερο δώρο του διαλογισμού είναι η επικράτηση της ειρήνης και της γαλήνης στο μυαλό μας. Στα σιωπηλά σημεία του εγκεφάλου μας, φωλιάζουν η έμπνευση, η πρόθεση για προσφορά, η αγάπη και η ενσυναίσθηση. Όλα αυτά τα υπέροχα λεπτά συναισθήματα επισκιάζονται συνήθως από τις θορυβώδεις σκέψεις που κυριαρχούν στο μυαλό μας. Όμως, η δύναμη του διαλογισμού μάς συστήνει ολότελα καινούργιες ικανότητες του εγκεφάλου μας και τα αποτελέσματά της είναι η καλλιέργεια βαθύτερης αυτοεκτίμησης, ουσιαστικής επίγνωσης και ποιοτικότερης ύπαρξης και συνύπαρξης.

About the author

MyCare

Leave a Comment