Διατροφή

Ποιά η διαφορά του θαλασσινού αλατιού από το επιτραπέζιο;

Ανάγνωση σε 1′

Οι κυριότερες διαφορές μεταξύ του θαλασσινού αλατιού και του επιτραπέζιου αλατιού είναι η γεύση, η υφή και η επεξεργασία τους.

Το θαλασσινό αλάτι παράγεται μέσω της εξάτμισης του θαλασσινού νερού από τους ωκεανούς ή από λίμνες αλμυρού νερού, συνήθως με μικρή επεξεργασία. Ανάλογα με την πηγή του νερού, αυτό αποκτά ορισμένα ιχνοστοιχεία και άλλα συστατικά που είναι ευεργετικά για την υγεία μας. Τα στοιχεία αυτά προσθέτουν γεύση και χρώμα στο θαλασσινό αλάτι, το οποίο επίσης έρχεται σε μια ποικιλία μεγεθών κόκκου.

Το επιτραπέζιο αλάτι συνήθως εξορύσσεται από υπόγεια αποθέματα αλάτων. Το επιτραπέζιο αλάτι είναι πιο επεξεργασμένο για την εξάλειψη ορυκτών και συνήθως περιέχει ένα πρόσθετο που του επιτρέπει να ρέει πιο εύκολα. Το επιτραπέζιο αλάτι στην πλειοψηφία του εμπλουτίζεται με ιώδιο, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς θυρεοειδούς και το οποίο υπάρχει φυσικά στο θαλασσινό αλάτι.

shutterstock_195967049

Το θαλασσινό αλάτι και το επιτραπέζιο αλάτι έχουν την ίδια βασική θρεπτική αξία, παρά το γεγονός ότι το θαλασσινό αλάτι συχνά προωθείται ως πιο υγιεινό. Πρόσφατα έχουν γίνει αναφορές για υπολείμματα μικροπλαστικών στο θαλασσινό αλάτι, κάτι που θα μπορούσε να αναστρέψει τα δεδομένα ακόμα όμως λίγα είναι γνωστά. Το θαλασσινό αλάτι και το επιτραπέζιο περιέχουν συγκρίσιμες ποσότητες νατρίου κατά βάρος.

Όποιο είδος αλατιού και να απολαμβάνετε, κάντε το με μέτρο. Οι ειδικοί συστήνουν να περιορίζεται το νάτριο σε λιγότερο από 2,300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

Παραπομπές

Zeratsky, Katherine R.D., L.D., MayoClinic.org – ‘What’s the difference between sea salt and table salt?’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.