υγεία

Ποιά είναι τα πιο ισχυρά φυσικά αντιβιοτικά;

Ανάγνωση σε 4′

Η φύση μάς έχει προμηθεύσει με χιλιάδες φυσικά αντιβιοτικά, και φυσικά φάρμακα ανά τους αιώνες. Ο περισσότερος κόσμος μπορεί να μην το γνωρίζει, αλλά τα περισσότερα φάρμακα προέρχονται από τα φυτά.

Κάποια από αυτά, αφού αποδείχθηκαν αποτελεσματικά στην θεραπεία διάφορων παθήσεων, χρησιμοποιήθηκαν από τη φαρμακοβιομηχανία για την κατασκευή συνθετικών φαρμάκων τα οποία μπορούσαν να πατενταριστούν. Με αυτό τον τρόπο, οι φαρμακευτικές εταιρίες μπορούσαν να έχουν αποκλειστικά έσοδα από τις πατέντες τους για το διάστημα που αυτές παρέμεναν σε ισχύ.

Ουσιαστικά, όλα τα φάρμακα που υπάρχουν προήλθαν από κάποιο βότανο, κάποιο μπαχαρικό, κάποιο φύλλο δέντρου, κάποιον βολβό, σπόρο ή φρούτο. Ευτυχώς, πολλά από αυτά τα φαρμακευτικά φυτά λειτουργούν ως πολύ αποτελεσματικά αντιβιοτικά. Ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σωστά, τότε αυτά τα ισχυρά φυσικά φάρμακα, μπορούν να επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς όμως τις παρενέργειες που έχουν τα συνθετικά αντιβιοτικά.

shutterstock_102029467

 

Τα συνθετικά βιομηχανικά αντιβιοτικά έχουν μια πολύ σημαντική θέση στην σημερινή κοινωνία. Αλλά η βαριά χρήση τους, ο πολλαπλασιασμός των μικροβίων και η ανθεκτικότητα που έχουν αποκτήσει κάποια από αυτά, έχει επιφέρει την δημιουργία πιο δυνατών και περισσότερο σύνθετων φαρμάκων.

Το κύριο μειονέκτημα όλων αυτών, είναι ότι μπορούν να αφήσουν πολλά επιβαρυντικά κατάλειπα στον ανθρώπινο οργανισμό, που απαιτούν ειδική διαδικασία για να αποβληθούν από το σώμα και να αποτοξινωθούν.

Μια Φυσική Προσέγγιση μπορεί να μας δώσει την λύση

Υπάρχουν πολλές ασθένειες και νοσήματα που μπορούν να ανταποκριθούν σε θεραπεία με φυσικά αντιβιοτικά. Το κλειδί σε αυτό είναι να γνωρίζει κανείς ποιο φάρμακο είναι κατάλληλο για ποια πάθηση, όπως και ποιοί συνδυασμοί είναι οι καλύτεροι.

Φυσικά, όσο νωρίτερα πάρει κάποιος ένα φυσικό φάρμακο, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι και η αντιμετώπιση της μόλυνσης ή της φλεγμονής.

Υπάρχουν αρκετά είδη που πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να λειτουργούν ως φυσικά αντιβιοτικά ευρέως φάσματος.

Μερικά από αυτά καλό είναι να λαμβάνονται με το φαγητό καθώς η δράση τους ενεργεί με κάθε γεύμα που καταναλώνεται, τη στιγμή που καταναλώνεται. Τα φυσικά αντιβιοτικά που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι:

 • το σκόρδο
 • το κρεμμύδι
 • ο κουρκουμάς
 • το κάρι
 • η  κανέλα
 • το κάρδαμο
 • το τζίντζερ

Επίσης, το λάδι ρίγανης, το λάδι θυμαριού, και το λάδι βασιλικού έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά φυσικά αντιβιοτικά, καθώς και το λάδι λεβάντας.

shutterstock_221708923

 

Συγκεκριμένα το λάδι ρίγανης, έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό σε λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος και θεωρείται πολύ αποτελεσματικό ως αντιβιοτικό ευρείας χρήσης. Επειδή είναι αρκετά δυνατό, πρέπει να το παίρνουμε με την επίγνωση ότι συνοδεύεται από ήπια συμπτώματα εξ’αιτίας των μεγάλων ποσοστών μικροβίων που σκοτώνονται.

Το μέλι, επίσης, χρησιμοποείται για πάρα πολλά χρόνια ως μέσο θεραπείας του δέρματος και των βλεννογόνων του πεπτικού συστήματος. Το μέλι Manuka συγκεκριμένα, φαίνεται να έχει πολλές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Εδώ, ορίζονται αναλυτικά τα οφέλη του μελιού:

“….κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι Manuka, είναι αποτελεσματικό απέναντι σε πάνω από 250 είδη βακτηρίων συμπεριλαμβανομένων:

 • MRSA (methicillin-resistant Staphylococcus aureus)
 • MSSA (methicillin-sensitive Staphylococcus aureus)
 • VRE (vancomycin-resistant enterococci)
 • Helicobacter Pylori (που μπορεί να προκαλέσει έλκος στομάχου)

Ένας έμπειρος μάγειρας ξέρει πως να ενσωματώσει στα καθημερινά του γεύματα το σκόρδο και τον κουρκουμά. Παρομοίως, το τζίντζερ και το μέλι μπορούν εύκολα να βρούν τον δρόμο τους στην καθημερινή μας διατροφή, όταν πλέον έχουμε κατανοήσει πλήρως τα πλεονεκτήματά τους στην υγεία μας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το μέλι δεν πρέπει ποτέ να μαγειρευτεί και να εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες γιατί έτσι παράγονται τοξίνες.

Επίσης, μεγάλες ποσότητες τζίντζερ μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα σε κάποιους, οπότε πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο. Παρόλα αυτά, πολλοί λαοί της Ανατολής μαγειρεύουν σχεδόν τα πάντα με τζίντζερ, λόγω της ισχυρής του ικανότητας  να καταπολεμάει τις ασθένειες.

Ποιά είναι μερικά ακόμα φυσικά αντιβιοτικά;

Το τσάι Pau d’Arco, είναι ένα ακόμα αντιβιοτικό ευρέως φάσματος, με ισχυρή αντιμυκητιακή δράση. Μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της υπερανάπτυξης του μύκητα Candida στον γαστρεντερικό σωλήνα. Το συγκεκριμένο τσάι, προέρχεται από έναν θάμνο στα δάση της  Νότιας Αφρικής, και ψηλά στις Άνδεις, και φαίνεται να ήταν εντυπωσιακά ανθεκτικό σε ασθένειες που επικρατούσαν σε αυτές τις περιοχές.

 

Το εκχύλισμα του φύλλου ελιάς είναι ένα ακόμα αντιβιοτικό ευρείας χρήσης. Όπως ξέρουμε:

“Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το συστατικό ελευρωπαίνη απομονώθηκε από το εκχύλισμα των φύλλων ελιάς, καθώς πίστευαν ότι με αυτό το συστατικό διατηρούσε η ελιά την αντίστασή της στις ασθένειες. Ερευνητές από την Ολλανδία αργότερα ανακάλυψαν πως το ελενολικό οξύ, που περιέχεται μέσα στην ελευρωπαίνη, λειτουργούσε ως ευρέου φάσματος αντιβιοτικό, που όχι μόνο απέτρεπε την εισχώρηση βακτηρίων και μικροβίων, αλλά και μυκήτων και ιών.

Επίσης, το εκχύλισμα των κουκουτσιών του grapefruit (grapefruit seed extract) είναι ένα πολύ διάσημο αντιμικροβιακό φυσικό φάρμακο, που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την υπερανάπτυξη της Candida, αλλά και για πολλές βακτηριακές μολύνσεις. Πολύς κόσμος το χρησιμοποιεί επίσης αποτελεσματικά με ασφάλεια για να απολυμάνει οπωροκηπευτικά και άλλα τρόφιμα.

shutterstock_153125360

 

Επιπλέον, πολλοί έχουν χρησιμοποιήσει την πολύ γνωστή πλέον εχινάκεια για πολλές δεκαετίες ως θεραπευτικό μέσο για τις ιώσεις και για την γρίπη, για τον πονόλαιμο και για άλλα προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού.

Τέλος, το κολλοειδές ασήμι (Colloidal Silver) έχει ιδιαίτερη θέση στο φυσικό φαρμακείο:

“Την δεκαετία του ’70, ο Dr. Robert O. Becker, στο  Syracuse Medical University, άρχισε να εξερευνά εξ’επιτούτου το κολλοειδές ασήμι. Ανακάλυψε πως το ασήμι, όχι μόνο σκοτώνει τα βακτήρια, αλλά σκοτώνει και βακτήρια που είναι ανθεκτικά σε κάθε είδους αντιβίωση, χωρίς καμία από τις γνωστές και ανεπιθύμητες παρενέργειες.”

Τέλος, το κολλοειδές ασήμι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά ή να καταναλωθεί. Όμως, η μακροχρόνια χρήση του δεν συνιστάται, γιατί η κατανάλωση του ασημιού είναι επιβλαβής για την ευαίσθητη μικροχλωρίδα του εντέρου, επειδή μαζί με τα ανεπιθύμητα σκοτώνει και ευεργετικά βακτήρια, όχι όμως τόσο όσο τα συνθετικά αντιβιοτικά.

Η πλήρης λίστα με τα 14 Φυσικά Αντιβιοτικά

•    Σκόρδο
•    Κρεμμύδι
•    Κουρκουμάς
•    Κάρι
•    Τζίντζερ
•    Κανέλα
•    Κάρδαμο
•    Διάφορα λάδια ρίγανης, θυμαριού, βασιλικού, λεβάντας κ.α.
•    Μέλι
•    Τσάι Pau D’ Arco
•    Εκχύλισμα φύλλου ελιάς
•    Εκχύλισμα κουκουτσιών grapefruit (Grapefruit Seed Extract)
•    Εχινάκεια
•    Κολλοειδές ασήμι (Colloidal Silver)

Η ορθή χρήση των φυσικών αντιβιοτικών

Υπάρχουν αρκετά εξαιρετικά φυσικά αντιβιοτικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους αλλά και από άτομα που είναι αλλεργικά στα συνθετικά χημικά φάρμακα.

Επίσης, μπορούν να λειτουργήσουν ως η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια σε όλες αυτές τις επoχικές παθήσεις που απαιτούν ένα πολύ δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Υπάρχουν πολλά είδη μολύνσεων. Μεταξύ άλλων είναι οι βακτηριακές, οι ιογενείς, οι παρασιτικές, οι μυκητιάσεις, και άλλες. Για αυτό το λόγο, είναι πάντα συνετό να ζητάμε την συμβουλή κάποιου ειδικού, όπως κάποιου επαγγελματία υγείας, προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα για κάποια πολύ σοβαρή μόλυνση που απαιτεί δραστική αντιμετώπιση.

Για περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από φυσικούς τρόπους άμυνας μπορούμε να συμβουλευτούμε έναν βοτανολόγο, έναν φυσικό θεραπευτή, έναν ολιστικό γιατρό, κ.ά., που θα μάς κατευθύνουν για το ποιές είναι οι καλύτερες επιλογές που ταιριάζουν στην κάθε περίπτωση, και πώς θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν.

Παραπομπές

Harrington, Robert. NaturalSociety.com – ‘ What Are the Most Effective Natural Antibiotics? And how are they best used?’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.