Ανάγνωση σε 2,5′
Οι περισσότεροι γονείς έχουν φωνάξει για να πειθαρχήσουν τα παιδιά τους, αλλά νέες έρευνες υποδηλώνουν ότι κάτι τέτοιο -ιδίως αν περιλαμβάνει φωνή, κακία ή χρήση προσβολών- μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό και τελικά να κάνει το παιδί σας πιο ανυπάκουο.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 έφηβοι 13 ετών και οι γονείς τους, διαπίστωσε ακόμη ότι οι συνέπειες της σκληρής λεκτικής τιμωρίας μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβείς για τα παιδιά όσο και η σωματική βία.
Αυτές οι οικογένειες δεν ήταν «υψηλού κινδύνου»
Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα ευρήματά τους πιθανόν να ισχύουν για πολλές μέσες αμερικανικές οικογένειες, όπου οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους, νοιάζονται γι ‘αυτά και θέλουν να αποφύγουν τις προβληματικές συμπεριφορές. Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης δήλωσε:
“Δεν υπήρχε τίποτα ακραίο ή προβληματικό σε αυτά τα σπίτια, ήταν οικογένειες που δεν ήταν« υψηλού κινδύνου », έτσι, μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπάρχουν πολλές οικογένειες όπως αυτές…”
Με λίγα λόγια, η μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι γονείς χρησιμοποίησαν σκληρή λεκτική πειθαρχία παρατηρούνταν αύξηση των προβλημάτων συμπεριφοράς και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στο παιδί ηλικίας 13 έως 14 ετών. Επιπλέον, τα παιδιά ήταν πιο πιθανό να συνεχίσουν την κακή συμπεριφορά τους και να επιδείξουν συμπεριφορικά προβλήματα όπως ο βανδαλισμός ή αντικοινωνική και επιθετική συμπεριφορά.
Οι επιζήμιες συνέπειες ήταν παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν σε περιπτώσεις όπου χρησιμοποιήθηκε φυσική βία και συνεχίστηκαν ακόμα και αν οι γονείς φώναζαν «από αγάπη» και έδειχναν επίσης ζεστασιά και συναισθηματική υποστήριξη. Με άλλα λόγια, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δήλωσε:
“Ακόμη κι αν υποστηρίζετε το παιδί σας, αν παρεκτραπείτε και φωνάξετε, αυτό είναι και πάλι κακό.
… Τα ευρήματά μας προσφέρουν μια εικόνα για το γιατί κάποιοι γονείς θεωρούν ότι ανεξάρτητα από το πόσο δυνατά φωνάζουν, οι έφηβοί τους δεν ακούνε … Πράγματι, η σκληρή λεκτική πειθαρχία όχι μόνο φαίνεται να είναι αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς στη νεολαία, φαίνεται να ενισχύει τέτοιες συμπεριφορές . “
Η κριτική και οι προσβολές γυρίζουν boomerang
Οι ειδικοί συστήνουν στους γονείς να επικοινωνούν με τα παιδιά τους σαν ίσο προς ίσο και να εξηγούν τους λόγους για τις συνέπειες ή τις ανησυχίες τους για την συμπεριφορά τους ήρεμα.
Ως τιμωρία, μπορεί να έχετε περισσότερη επιτυχία αν πχ. απομακρύνετε τα βιντεοπαιχνίδια τους από ό,τι αν φωνάζετε δυνατά για να τα κλείσουν, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε προσβολές ή ογκώδεις λέξεις.
Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να είστε σε θέση να καθορίσετε σταθερά όρια και να δημιουργήσετε ανοιχτή επικοινωνία με το παιδί σας χωρίς να χρειάζεται να καταφύγετε σε φωνές και προσβολές. Φυσικά, εάν έχετε ανεβάσει τη φωνή σας στο παιδί σας μερικές φορές, δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεστε ένοχοι ή να ανησυχείτε για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Η μελέτη αναφέρεται περισσότερο σε σκληρή λεκτική πειθαρχία από ό,τι στην απλή αύξηση της φωνής σας.
Ο Rahil Briggs, διευθυντής των υπηρεσιών παιδιατρικής συμπεριφοράς στο ιατρικό κέντρο Montefiore, δήλωσε στο WebMD:
“… είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι δεν μιλάμε μόνο για φωνή που προκαλεί την απογοήτευση, την οποία όλοι μπορεί να έχουμε υψώσει μερικές φορές. Το να φωνάξουμε στο παιδί μας είναι ένα πράγμα, και συμβαίνει. Αλλά είναι ένα άλλο πράγμα το να πούμε στον στον έφηβό μας” είσαι χαζός ή τεμπέλης ή να εκφράσουμε χυδαιότητες.
Το ζήτημα είναι ότι οι γονείς πρέπει να είναι στο πλευρό των παιδιών τους, στην ίδια ομάδα. Αλλά εδώ μιλάμε για λεκτικό εκφοβισμό και ταπείνωση, τα οποία είναι κατά πολλούς τρόπους η πιο επιζήμια μέθοδος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τα παιδιά μας, τα οποία προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους στη ζωή. “
Παραπομπές
Mercola, Dr. Mercola.com – ‘Screaming at Your Misbehaving Teen May Backfire.’ Web.