Διακόσμηση

Οι 10 βασικοί κανόνες Feng Shui για το σαλόνι μας

Σύμφωνα με τον ορισμό του Feng Shui, η βασική πρόκληση που περιλαμβάνει η διακόσμηση ενός χώρου μέσα στο σπίτι σας όπως το σαλόνι, είναι στην ουσία η δημιουργία ενός χώρου που όχι μόνο θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την πρακτικότητα και την ομορφιά του ίδιου του χώρου, αλλά και να του προσδώσει μια δυνατή, φρέσκια, καθαρή και χαρούμενη ενέργεια. Η διαμόρφωση ενός σαλονιού που θα είναι ταυτόχρονα καλαίσθητο και πρακτικό, συνήθως χρειάζεται επιμονή αλλά και κατάλληλο προγραμματισμό (μαζί με μπόλικη επιθυμία για διακόσμηση, φυσικά).

Γιατί το καλό Feng Shui είναι σημαντικό στη διακόσμηση του σαλονιού σας; Πως μπορείτε να δημιουργήσετε ένα καλό Feng Shui στο σαλόνι σας; Αφήστε μας να μοιραστούμε μαζί σας 10 απλά Feng Shui tips για να το διακοσμήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 1. Αποφύγετε την ακαταστασία και υιοθετήστε την οργάνωση

Living-room-GettyImages-520460560-587e0ebe3df78c17b623d707

 

Ένα καθαρό και τακτοποιημένο σαλόνι, είναι η μόνη βάση επάνω στην οποία μπορείτε να χτίσετε το feng shui σας. Ναι, το γνωρίζουμε πως ίσως το έχετε ξανακούσει αρκετές φορές, αλλά αποτελεί ένα ουσιώδες πρώτο βήμα στο οποίο πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη έμφαση. Είναι αδύνατον να υπάρξει μια σταθερή ροή από καλή ενέργεια feng shui, σε έναν χώρο που είναι «μολυσμένος» από την ακαταστασία. Τα δύο στοιχεία, απλά, δεν μπορούν να συνυπάρξουν, είναι ή το ένα ή το άλλο.

 1. «Ευάρεο» και «ευήλιο»

main.original.585x0-56a2e3d63df78cf7727afa3f

 

Το επόμενο βήμα για ένα καλό feng shui στο σαλόνι σας, είναι να σιγουρευτείτε πως ο χώρος φωτίζεται από όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως, και διαθέτει καλή ποιότητα αέρα. Η καλή ποιότητα σε αέρα και φωτισμού δημιουργεί τις βάσεις για την επίτευξη ενός καλού ενεργειακού feng shui στο χώρο σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε μόνο λίγα και μικρά παράθυρα στο σαλόνι σας, θα μπορούσατε να το διακοσμήσετε με καθρέφτες προκειμένου να δημιουργήσετε περισσότερο φυσικό φως αλλά και να «στρώσετε» τον εσωτερικό φωτισμό σας.

Τι εννοούμε όμως με τον όρο να «στρώσετε» τον φωτισμό σας; Σε πολύ απλά λόγια, εννοούμε πως συνήθως σε έναν χώρο υπάρχουν αρκετά διαφορετικά επίπεδα φωτισμού. Για παράδειγμα, εκτός από τα φωτιστικά οροφής, είναι αρκετά πιθανό πως θα διαθέτετε επίσης κάποιο φωτιστικό δαπέδου ή γραφείου. Ωστόσο, εάν δοκιμάζατε να περιορίσετε το φωτισμό του σαλονιού σας σε μια μόνο πηγή φωτισμού (ένα φωτιστικό οροφής ή ένα φωτιστικό δαπέδου), το αποτέλεσμα θα ήταν να δημιουργηθεί ένα λυπηρό και πιθανώς καταθλιπτικό ενεργειακό feng shui στο χώρο σας.

Τι συμβαίνει όμως με τον καθαρό αέρα; Τα πλεονεκτήματα του καθαρού αέρα  για την υγεία σας είναι αρκετά προφανή, οπότε εκτός από τον τακτικό αερισμό του χώρου ανοίγοντας συχνά τα παράθυρα για να μπει φρέσκος αέρας, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να προμηθευτείτε και έναν ποιοτικό διαχυτή αρωματοθεραπείας (quality aromatherapy diffuser) , προκειμένου να επωφεληθείτε από τις θεραπευτικές ιδιότητες των αγνών αιθέριων ελαίων. Τόσο ο ξηρός αέρας όσο και ο ελλιπής φωτισμός, αποτελούν μεγάλους εχθρούς ενάντια στο καλό feng shui. Συνεπώς, φροντίστε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα του αέρα και του φωτός που κυκλοφορεί στο σαλόνι σας,  εάν θέλετε να έχετε ένα πραγματικά καλό feng shui σε αυτό τον τόσο σημαντικό χώρο.

 1. Πρακτική ομορφιά

Family-in-living-room-GettyImages-565975083-587e10205f9b584db39e4a2b

 

H δημιουργία ενός φιλόξενου, χαλαρωτικού και όμορφου χώρου για να περνούν το χρόνο τους, τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες, μπορεί να αποτελεί πρόκληση μερικές φορές. Ας βάλουμε και τα κατοικίδια στην εξίσωση. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως έχετε την ικανότητα να δημιουργήσετε έναν όμορφο χώρο στο σαλόνι σας. Ωστόσο, εάν αυτό δεν πρόκειται να δουλέψει σε πρακτικό επίπεδο και συνεχώς ανησυχείτε μήπως τα παιδιά σας «χαλάσουν» την προσπάθειά σας, ή δεν θέλετε τα κατοικίδιά σας να βρίσκονται εκεί, πλέον μια τέτοια κατάσταση δεν αποτελεί καλό feng shui, όσο όμορφα και να έχει διαμορφωθεί ο χώρος σας.

Ιδανικά, ένας χώρος με καλό feng shui, είναι ένας χώρος που κάνει την δουλειά για την οποία έχει σχεδιαστεί με τον καλύτερο τρόπο, και η ομορφιά σε βάρος της πρακτικότητας απλά δεν είναι καλό feng shui.

Αντίθετα με την κοινή γνώμη, τα παιδιά μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το σαλόνι σας καθαρό. Είναι καθαρά θέμα οργάνωσης και επικοινωνίας. Εάν κάθε αντικείμενο στο σαλόνι σας κατείχε την δική του ξεκάθαρη θέση, τότε η πιθανότητα δημιουργίας ακαταστασίας στο χώρο θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα όλοι να είναι χαρούμενοι και να απολαμβάνουν την ενέργεια ενός καλού feng shui.

 1. H επιλογή χρωματικής παλέτας για το σαλόνι σας

Modern-living-room-GettyImages-568518507-587e13fc3df78c17b62f3679

 

Ωραία, τώρα που τελειώσαμε με τις βασικές αρχές για ένα καλό feng shui (αποφυγή ακαταστασίας, καλή ποιότητα αέρα – φυσικού φωτός και πρακτική ομορφιά), μπορούμε να συνεχίσουμε στα περισσότερο εξειδικευμένα tips διακόσμησης για ένα καλύτερο feng shui στο σαλόνι σας.

Φυσικά, θα ξεκινήσουμε με την επιλογή χρωματικής παλέτας, μιας και το χρώμα αποτελεί από μόνο του μια ξεχωριστή μορφή έκφρασης του ίδιου του φωτός, και είναι αυτό που θα επιφέρει τη μεγαλύτερη επίδραση στη διάθεσή μας. Η επιλογή της κατάλληλης χρωματικής παλέτας αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προς τη διαμόρφωση ενός καλού feng shui στο χώρο σας, διότι η κάθε διαφορετική χρωματική απόχρωση εκφράζει και ένα διαφορετικό στοιχείο για το ίδιο το feng shui.

Η επιλογή ενός καλού διακοσμητικού θέματος feng shui για το σαλόνι σας, συνήθως απαιτεί λίγη δουλειά. Είναι καλύτερο αρχικά να ξεκινήσετε από την βαθύτερη κατανόηση για το feng shui bagua, ή τον ενεργειακό χάρτη του σπιτιού σας, το οποίο είναι και το επόμενο βήμα μας.

 1. Προσδιορίστε και χρησιμοποιείστε το Bagua

bagua-56a2e20b5f9b58b7d0cf7f46

 

Με τον όρο Bagua, αναφερόμαστε ουσιαστικά στον ενεργειακό χάρτη του feng shui που περιγράφει το χώρο σας. Προκειμένου να διαμορφώσετε το καλύτερο δυνατό ενεργειακό feng shui για το σαλόνι σας, είναι καλύτερο να προσδιορίσετε πρώτα το bagua του σπιτιού σας. Από τη στιγμή που θα ανακαλύψετε την περιοχή του feng shui μέσα στο σαλόνι σας, θα έχετε τη δυνατότητα επιλογής, με μεγαλύτερη σαφήνεια, τόσο των κατάλληλων χρωμάτων, όσο σχημάτων και υλικών, με βάση το στοιχείο feng shui που χρειάζεται υποστήριξη στη συγκεκριμένη περιοχή.

Για παράδειγμα, εάν το σαλόνι σας βρίσκεται στη Νότια περιοχή του feng shui bagua, τότε θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή να το διακοσμήσετε επιλέγοντας χρώματα από τα στοιχεία feng shui της φωτιάς και του ξύλου. Οπότε, χρώματα μεταξύ του κόκκινου, του πορτοκαλί, του κίτρινου και του μωβ, συνδυασμένα με χρώματα όπως το πράσινο και το βαθύ καφέ, θα ήταν όλα ιδανικά για να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικό ενεργειακό feng shui για το «Νότιο» σαλόνι σας.

Σύμφωνα με την ίδια λογική, χρωματικές αποχρώσεις όπως εκείνες του μαύρου ή του μπλε δεν προτείνονται για τη διακόσμηση ενός σαλονιού που κοιτάζει στο Νότο. Η υιοθέτηση των παραπάνω χρωμάτων θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα αδύναμο ενεργειακό feng shui, λόγω της σύγκρουσης των ίδιων των στοιχείων του (το μπλέ και το μαύρο αποτελούν εκφράφεις του στοιχείου του νερού στο feng shui, στοιχείο το οποίο τείνει να «σβήνει» το στοιχείο της φωτιάς που χρειάζεται μια Νότια περιοχή).

 1. Υλικά και σχήματα

Colorful-living-room-GettyImages-663758889-587e1c2c3df78c17b64284fd

 

Ακριβώς όπως υπάρχουν συγκεκριμένα χρώματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα καλό ενεργειακό feng shui για το σαλόνι σας, έτσι υπάρχουν και διακοσμητικά σχήματα που μπορούν να ενδυναμώσουν την επιθυμητή ευημερία και την ευχάριστη ενέργεια του feng shui στον ίδιο χώρο.

Κάθε σχήμα εκφράζει, επίσης, ένα συγκεκριμένο στοιχείο του feng shui, οπότε και εδώ έχετε να διαλέξετε μεταξύ των καλύτερων διαθέσιμων σχημάτων βάσει της περιοχής bagua μέσα στο σαλόνι σας. Για παράδειγμα, εάν το σαλόνι σας κοιτάζει τον Βορρά, τότε τα σχήματα με κυματισμούς, που αντιπροσωπεύουν την ροή του νερού, είναι ικανά να δημιουργήσουν μια υπέροχη ενέργεια.

Η ίδια αρχή, εφαρμόζεται και σε μια πληθώρα από υλικά διακόσμησης. Συνεχίζοντας το παράδειγμα που ξεκινήσαμε λίγο παραπάνω (για το σαλόνι που κοιτάζει τον Βορρά), μεταξύ των καλύτερων διακοσμητικών υλικών για ένα καλύτερο feng shui στο συγκεκριμένο χώρο, περιλαμβάνονται κυρίως το μέταλλο, το γυαλί και οι επιφάνειες που δημιουργούν αντανακλάσεις όπως εκείνες ενός καθρέφτη. Όσο για τα υλικά που θα έπρεπε να αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε (εκτεταμένα) σε ένα σαλόνι που κοιτάζει τον Βορρά, μεταξύ τους βρίσκονται τα ξύλινα έπιπλα ή αντικέιμενα διακόσμησης, όπως επίσης και πολλά πήλινα σκεύη. Επίσης, λόγω του ότι τα φυτά ανήκουν στο στοιχείο του ξύλου όσον αφορά το feng shui, η υπερβολική χρήση φυτών για τη διακόσμηση του Βόρειου σαλονιού σας, θα μπορούσε να αποδυναμώσει το συνολικό ενεργειακό feng shui του, οπότε, διαλέξτε προσεκτικά.

 1. Δώστε προσοχή στην ισορροπία

colourful-country-living-room-ideal-home-housetohome.co.uk-56a2e3d85f9b58b7d0cf8d98

 

Παρόλο που είναι σημαντικό να δωθεί έμφαση στα χρώματα και τα σχήματα που κρίνονται περισσότερο αναγκαία για ένα καλό ενεργειακό feng shui στο σαλόνι σας, θα ήταν λάθος εάν αποφεύγατε εξ’ ολοκλήρου τη χρήση των υπόλοιπων χρωμάτων και σχημάτων. Η αποκλειστική χρήση του ροζ για την περιοχή της αγάπης, ή η αποκλειστική χρήση του μπλε για την περιοχή της καριέρας μέσα στο σαλόνι σας, δεν αποτελεί ένα πραγματικά καλό feng shui.

Το feng shui έχει να κάνει με την υγεία, την ισορροπία και την αρμονία, και χρειαζόμαστε και τα 5 στοιχεία του feng shui στο περιβάλλον μας προκειμένου να νιώσουμε ευτυχισμένοι και χαρούμενοι. Οπότε, το καλό feng shui στο σαλόνι μας, βασίζεται ουσιαστικά σε ένα λεπτεπίλεπτο χορό μεταξύ όλων των χρωμάτων και σχημάτων, με δύο ή τρία από αυτά να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της σκηνής ανάλογα με τις απαιτήσεις που ορίζει το feng shui bagua.

Για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε έναν καθρέφτη (στοιχείο νερού στο feng shui) στη Νότια περιοχή του Bagua στο σπίτι σας (που κυριαρχείται από το στοιχείο της φωτιάς), αρκεί να φροντίσετε να το κάνετε με τον κατάλληλο τρόπο. Τι εννοούμε; Μπορείτε για παράδειγμα να διαλέξετε έναν καθρέφτη που θα διαθέτει κορνίζα με φλογερό σχήμα (όπως για παράδειγμα ένας καθρέφτης σε σχήμα ήλιου) ή που θα είναι κατασκευασμένος από υλικά που θα ανήκουν στο στοιχείο της φωτιάς του feng shui (το χρυσό φινίρισμα αποτελεί μια καλή έκφραση αυτού του στοιχείου).

 1. Καλύτερη διαρρύθμιση του σαλονιού σας

grey-living-room-with-yellow-fireplace-ideal-home-housetohome.co.uk-56a2e3d83df78cf7727afa52

 

Οκ, τελειώσαμε με το πολύπλοκο (και πολύ σημαντικό) αντικείμενο που αφορά την επιλογή των καλύτερων στοιχείων διακόσμησης, για την ανάδειξη του καλού feng shui σύμφωνα με την τοποθεσία που βρίσκεται η περιοχή bagua στο σαλόνι σας. Σε αυτό το βήμα, μπορούμε επιτέλους να επικεντρωθούμε στην καλύτερη δυνατή διαρρύθμιση των επίπλων που θα κοσμήσουν το σαλόνι σας, ένα βήμα το οποίο, δυστυχώς, είναι συνήθως εκείνο με το οποίο ξεκινά ο περισσότερος κόσμος.

Η καλύτερη διαρρύθμιση ενός σαλονιού σύμφωνα με το feng shui, είναι η διαρρύθμιση κατά την οποία όλα τα μέλη της οικογένειας (συμπεριλαμβανομένου των επισκεπτών) νιώθουν βολικά και ήρεμα. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη επαρκούς χώρου προκειμένου να μπορούν όλοι να «αναπνεύσουν», και προκειμένου να επιτευχθεί αυτό πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι βασικές αρχές του σχεδιασμού.

Η διακόσμηση που γίνεται με βάση την κλίμακα και την αναλογία, το σωστό «ταίριασμα» μεταξύ των επίπλων και η δημιουργία ευχάριστων χώρων κατάλληλων για συζητήσεις, αποτελούν όλα γνωστές αρχές σχετικά με τη διασκόσμηση που πιθανόν θα έχετε ήδη ακούσει (και μπορείτε εύκολα να βρείτε πολλές πηγές online που θα σας βοηθήσουν). To feng shui συμφωνεί με κάθε τέτοια αρχή για τη διακόσμηση και αναγνωρίζει τη σημαντικότητά τους, αλλά υπό έναν όρο: πρέπει να υπάρχει μια καλή ροή Chi στο χώρο.

 1. Δημιουργήστε μια ροή και αφήστε την να σας πάρει μαζί της

stillsinteriors-56a2e3d95f9b58b7d0cf8d9d

 

Η ιδέα της ροής του Chi, αποτελεί μια από τις βασικότερες αρχές του feng shui, η οποία θα πρέπει να χαίρει του αντίστοιχου σεβασμού από κάποιον που επιδιώκει να επωφεληθεί από την καλή ενέργεια. Το Chi, ένα εναλλακτικό όνομα για τη γενική ενέργεια, θα πρέπει να ρέει ομαλά μέσα στο σαλόνι σας, «θρέφοντας» και γεμίζοντάς το ενέργεια.

Η ροή του Chi θα μπορούσε να παρομοιαστεί με τη ροή του ίδιου του νερού, οπότε, έχοντας αυτή την παρομοίωση κατά νου, σταθείτε και κοιτάξτε τη διαρρύθμιση στο σαλόνι σας και αποφασίστε εάν το «νερό» που εισέρχεται από την πόρτα του σαλονιού σας προς τον υπόλοιπο χώρο, θα μπορούσε συνεχίσει να ρέει ομαλά και χαρούμενα. Υπάρχει η πιθανότητα να «κολλήσει» σε κάποια σημεία; Μπορεί να διαφύγει γρήγορα μέσα από ένα μεγάλο παράθυρο χάνοντας την ευκαιρία να «εμπλουτίσει» τον υπόλοιπο χώρο με την απαραίτητη ενέργεια;

Παίξτε και πειραματιστείτε με αρκετές διαφορετικές εκδοχές διαρρύθμισης έως ότου να ανακαλύψετε εκείνη τη μοναδική εκδοχή που θα επιτρέψει την ευκολότερη και περισσότερο χαριτωμένη ροή του Chi / ενέργειας.

 1. Αποφύγετε το Sha Chi και διατηρήστε τις σωστές παρέες

Traditional-living-room-GettyImages-116378507-587e198e3df78c17b63cd285

 

Σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας διακόσμησης του σαλονιού σας κι αν βρίσκεστε, φροντίστε να είστε σίγουροι πως απουσιάζει κάθε ίχνος «επιθετικής» ενέργειας, για την οποία το feng shui χρησιμοποιεί τον όρο Sha Chi, ειδικά από τις περιοχές όπου εσείς και η οικογένειά σας θα περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας. Ειδικότερα, στο σαλόνι σας, το Sha Chi είναι η επιθετική ενέργεια που μπορεί να δημιουργηθεί από τις αιχμηρές γωνίες επίπλων όπως είναι για παράδειγμα τα τραπεζάκια του καφέ και οι βιβλιοθήκες. Μεταξύ άλλων παραδειγμάτων, περιλαμβάνονται αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά όπως η καμπίνα από ένα τζάκι, και τα λοιπά διακοσμητικά στοιχεία όπως τα μεγάλα κηροπήγια και οι μοντέρνες βάσεις φωτιστικών.

Προκειμένου να αποφύγετε τις επιβλαβείς επιπτώσεις του Sha Chi, τοποθετήστε τα έπιπλα και τα βασικά διακοσμητικά αντικείμενά σας, με τρόπο κατάλληλο ώστε οι γωνίες τους να μην κοιτάζουν απευθείας σε χώρους καθιστικών (ή χώρους που είναι διαμορφωμένοι για να παίζουν τα παιδιά σας).

Μια ακόμη πτυχή αρνητικής ενέργειας που σχετίζεται με το feng shui, είναι το Si Chi, το οποίο ουσιαστικά αναφέρεται στην χαμηλής ποιότητας, θλιβερή ή καταθλιπτική ενέργεια. Ας ελπίσουμε πως δεν θα χρειαστεί ποτέ να έρθετε αντιμέτωποι με αυτού του είδους την αρνητική ενέργεια. Προκειμένου να την εμποδίσετε από το να ριζώσει βαθιά μέσα στο σαλόνι σας, σιγουρευτείτε πως χρησιμοποιείτε πάντα τις βασικές τεχνικές καθαρισμού του feng shui μετά από καταστάσεις όπως ένας σοβαρός οικογενειακός καυγάς, οι δυσάρεστοι  επισκέπτες κτλ. Ακόμα καλύτερα, θα μπορούσατε να μετατρέψετε τον καθαρισμό του χώρου σας από την αρνητική ενέργεια, σε μια εύκολη και ευχάριστη συνήθεια η οποία θα σας προσφέρει πραγματική απόλαυση.

Σύνοψη

Οπότε, πλέον γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το feng shui προκειμένου να δημιουργήσετε ένα σαλόνι που θα είναι όμορφο, πρακτικό και ταυτόχρονα χαρούμενο και γεμάτο ενέργεια. Παρακάτω αναφέρουμε ξανά, επιγραμματικά, τα 10 βήματα διακόσμησης για ένα καλύτερο ενεργειακό feng shui, σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε μια μικρή επανάληψη:

 1. Αποφύγετε την ακαταστασία και υιοθετήστε την οργάνωση
 2. «Ευάρεο» και «ευήλιο»
 3. Πρακτική ομορφιά
 4. H επιλογή χρωματικής παλέτας για το σαλόνι σας
 5. Προσδιορίστε και χρησιμοποιήστε το Bagua
 6. Υλικά και σχήματα
 7. Δώστε προσοχή στην ισορροπία
 8. Καλύτερη διαρρύθμιση του σαλονιού σας
 9. Δημιουργήστε μια ροή και αφήστε την να σας πάρει μαζί της
 10. Αποφύγετε το Sha Chi και διατηρήστε τις σωστές παρέες

Παραπομπές

Tchi, Rodika. TheSpruce.com – ‘Feng Shui Your Living Room in 10 Steps.’ Web.

Φωτογραφίες από την πηγή.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.