υγεία

Οδηγίες πρόληψης εγκεφαλικών

Ανάγνωση σε 1,5′

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ποσοστό 25% των εγκεφαλικών στη Βρετανία πλήττει ανθρώπους κάτω των 65 ετών, με τις επιπτώσεις να κυμαίνονται από απειροελάχιστες παρενέργειες μέχρι και την απώλεια της ικανότητας ομιλίας, την πάρεση και την παραπληγία. Αν και σχεδόν ένα στα πέντε εγκεφαλικά είναι θανατηφόρο, η άμεση διάγνωση σημαίνει συνήθως μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης του περιστατικού. Ιδιαίτερα χρήσιμο θεωρείται το «τεστ προσώπου». Μπορείτε να χαμογελάσετε; Εχει μείνει γκριμάτσα στο πρόσωπό σας; Μπορείτε να σηκώσετε τα χέρια ψηλά και να τα κρατήσετε εκεί; Η ομιλία σας είναι καθαρή; Αν διαπιστώσετε κάποιο από τα τρία αυτά συμπτώματα, καλά θα κάνετε να καλέσετε ασθενοφόρο. Αλλα ανησυχητικά συμπτώματα είναι η ξαφνική απώλεια δύναμης ή το μούδιασμα σε μία πλευρά του σώματος, η δυσχέρεια στην όραση, το ξαφνικό αίσθημα σύγχυσης, οι πτώσεις και οι πολύ ισχυροί πονοκέφαλοι.

Η συστηματικά υψηλή αρτηριακή πίεση είναι σοβαρός –και εύκολα ελεγχόμενος– προειδοποιητικός παράγοντας εγκεφαλικού, όπως εξηγεί σε άρθρο της η εφημερίδα Guardian. Την ίδια στιγμή, οι συχνές καρδιακές αρρυθμίες ενισχύουν και αυτές τον κίνδυνο εγκεφαλικών, καθώς η καρδιά μπορεί να εκτοξεύσει μικρά «θραύσματα» ασβεστίου κατά τη διάρκεια επεισοδίου αρρυθμίας. Τα θραύσματα αυτά είναι ικανά να μετακινηθούν μέχρι τον εγκέφαλο, προκαλώντας φραγή σε αρτηρία. Ιδιαίτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί. Ποσοστό 12% των Βρετανών πάσχει από διαβήτη χωρίς να το γνωρίζει. Ο διαβήτης, σε ασθενείς που αγνοούν την πάθησή τους, αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι πιθανότητες διάγνωσης διαβήτη αυξάνονται σημαντικά σε όσους είναι υπέρβαροι. Οι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν φθηνό τεστ για διαβήτη στα φαρμακεία. Αν κάποιος διαγνωσθεί ότι πάσχει από διαβήτη, η πιθανότητά του να πληγεί από εγκεφαλικό μειώνεται εφόσον υιοθετήσει αυστηρή και προσεκτική διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

shutterstock_7261099151

Οι καπνιστές

Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν οι καπνιστές. Οσοι επιλέξουν, όμως, να εγκαταλείψουν την επικίνδυνη αυτή συνήθεια, θα έχουν απαλλαγεί από τις δεινές επιπτώσεις της συσσώρευσης νικοτίνης στον οργανισμό εντός πέντε ετών. Παρότι η χρήση συσκευής ατμού (ηλεκτρονικό τσιγάρο) θεωρείται καλύτερη από το κάπνισμα, η εναπόθεση νικοτίνης στις αρτηρίες ενδέχεται να ενισχύει τη στένωση αρτηριών, αυξάνοντας τις πιθανότητες εγκεφαλικών και καρδιοπάθειας.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα είναι και αυτά ικανά να οδηγήσουν σε απόφραξη αρτηριών. Η χοληστερίνη μπορεί να περιοριστεί σε υγιή επίπεδα χάρη στην απώλεια βάρους, με τη συστηματική σωματική άσκηση, την αποφυγή λιπαρών τροφών και τη λήψη φαρμάκων, όπως είναι οι στατίνες.

Σημαντικό σήμα κινδύνου αποτελούν επίσης τα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια, με συμπτώματα παραπλήσια με εκείνα των εγκεφαλικών. Ποσοστό 40% των ανθρώπων που υπέστησαν ισχαιμικό επεισόδιο υφίσταται αργότερα και εγκεφαλικό, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σημαντικά για όσους είναι άνω των 70 ετών.

Καθημερινή

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.