Δίαιτα Διατροφή

Ο απλός λόγος που το λίπος φεύγει τόσο δύσκολα από το σώμα μας

Ανάγνωση σε 3′

Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε σε κάποιο σημείο του σώματός μας συσσωρευμένο λίπος που θα θέλαμε να μην υπάρχει, ακόμα και αν είμαστε αδύνατοι. Πολλοί έχουμε προσπαθήσει να το χάσουμε και δοκιμάζουμε τον ένα τρόπο μετά τον άλλο, αλλά δυστυχώς, χωρίς αποτέλεσμα.

Γιατί άραγε είναι τόσο δύσκολο να χάσουμε αυτό το λίπος που παραμορφώνει τη σιλουέτα μας και επιβαρύνει την υγεία μας;

Υπάρχει λόγος που το λίπος αποθηκεύεται στο σώμα και δεν αποβάλλεται

Ο λόγος που είναι τόσο δύσκολο να χάσουμε λίπος από το σώμα μας είτε είναι στην κοιλιά, στους γλουτούς ή αλλού, είναι ότι ο οργανισμός μας το έχει τοποθετήσει εκεί επίτηδες, για να το χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί στο μέλλον, σε περίπτωση που δεν έχουμε πρόσβαση σε τροφή. Αν συνέβαινε αυτό, θα μπορούσε να μάς κρατήσει στη ζωή χρησιμοποιώντας αυτό το λίπος για καύσιμο, μέχρι να τελειώσει και αυτό.

Στην εποχή που ζούμε βέβαια, είναι δύσκολο να βρεθούμε ξαφνικά χωρίς πρόσβαση σε τροφή.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσουμε λίπος είναι να τρώμε σωστά

Ένας άλλος λόγος που είναι τόσο δύσκολο να το χάσουμε, είναι πως ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να ακολουθούμε μία υγιεινή διατροφή αποφεύγοντας επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη και άλλους εξευγενισμένους υδατάνθρακες.. όχι για ένα διάστημα, αλλά από εδώ και στο εξής. Και αυτό έχει γίνει σχεδόν ακατόρθωτο με τα σύγχρονα δεδομένα της βιομηχανίας τροφίμων.

shutterstock_246091045

Πώς θα μάς φαινόταν να σταματήσουμε να τρώμε αρτοποιήματα, γλυκά και αναψυκτικά με πολλή ζάχαρη, επεξεργασμένα κρέατα, συντηρητικά, τεχνητά γλυκαντικά και πολλά άλλα πρόσθετα που υπάρχουν στην πλειοψηφία των τροφίμων που μάς είναι διαθέσιμα; Χωρίς καμία αμφιβολία.. δύσκολο! Εξαιρετικά δύσκολο. Δεν είναι όμως και ανέφικτο.*

Αν αυτά τα επιβαρυντικά τρόφιμα συγκαταλέγονται στην καθημερινή μας διατροφή, θα πρέπει να βρούμε αντίστοιχα τρόφιμα που να ικανοποιούν τις ίδιες ανάγκες, χωρίς όμως να είναι βλαβερά για την υγεία μας και να προάγουν την αποθήκευση λίπους.

Το να κάνουμε δίαιτα για ένα διάστημα – ακόμα και για πολλούς μήνες – και να επιστρέψουμε μετά στην πρότερη κατάσταση, δεν έχει νόημα, γιατί θα επανέλθει και το σώμα μας στην προηγούμενη μορφή του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληθώρα ερευνών, κινδυνεύουμε να παχύνουμε ακόμα περισσότερο απ’ό,τι πριν.

Η γυμναστική βοηθάει, αλλά μόνο κατά 20% περίπου

Ένας ακόμη λόγος που είναι δύσκολο να χάσουμε λίπος είναι ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνο με γυμναστική. Η διατροφή μας ευθύνεται περίπου κατά 80% στην προσπάθειά μας να χάσουμε το περιττό λίπος. Αν συνεχίσουμε να έχουμε τις ίδιες ακριβώς διατροφικές συνήθειες που μάς έκαναν να αποθηκεύσουμε το λίπος στο σώμα μας, δεν πρόκειται να πετύχουμε να το χάσουμε μόνο με γυμναστική. Ένας συνδυασμός προσεγμένης διατροφής και γυμναστικής, είναι η καλύτερη λύση.

Υπάρχουν αρκετοί ακόμη παράγοντες που δυσκολεύουν την απώλεια λίπους, οι οποίοι ξεφεύγουν από την εμβέλεια αυτού του άρθρου. Είναι δύσκολο όμως να τρώμε απολύτως σωστά και να έχουμε παραπανίσιο λίπος μόνο και μόνο λόγω π.χ. του καθημερινού μας άγχους ή της έλλειψης ύπνου, που συμβάλλουν στην συσσώρευση λίπους και δυσκολεύουν την απώλειά του.

*Δεν είναι όμως και ανέφικτο

Μπορεί όλα τα παραπάνω να ακούγονται απελπιστικά για όλους εμάς που έχουμε προσπαθήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να χάσουμε βάρος ή/και λίπος από το σώμα μας και δεν τα έχουμε καταφέρει. Ίσως να μοιάζει δύσκολη μία ολοκληρωτική στροφή στη διατροφή μας. Αν όμως το πάρουμε απόφαση και αντικαταστήσουμε τα ακατάλληλα τρόφιμα με άλλα, όλα τα σενάρια που έχουμε ονειρευτεί θα επακολουθήσουν: ο μεταβολισμός μας θα λειτουργήσει καλύτερα, δεν θα έχουμε κρίσεις πείνας, θα νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, θα καίμε περισσότερες θερμίδες, θα αποβάλουμε πιο γρήγορα τις τοξίνες από το σώμα μας, και θα είμαστε συνολικά πιο υγιείς. Με λίγα λόγια, η σωστή διατροφή θα μάς βοηθήσει να παραμείνουμε πιστοί σε αυτή, χωρίς τεράστιες θυσίες.

Η σωστή πληροφόρηση στην προσπάθειά μας είναι καθοριστική. Γι’αυτό και το MyCare φιλοξενεί πληθώρα άρθρων που ασχολούνται με την σωστή επιλογή τροφίμων, την ψυχολογία που σχετίζεται με τη διατροφή αλλά και τις συνήθειες που μπορούν να μάς βοηθήσουν να ζούμε και να λειτουργούμε στο 100% των δυνατοτήτων μας.

Παραπομπές

Thomson, Dylan. Independent.co.uk ‘Weight loss is tough because your body is programmed to store fat.’ Web.

Mercola, Joseph. The Huffington Post ‘6 Ways to Shrink Your Belly (And 5 Don’t Include Exercise!)’ Web.

 

 

 

 

 

 

Κράτα το

About the author

MyCare