Ψυχολογία

Νοικοκυριά του ενός ατόμου, το νέο status quo

Ανάγνωση σε 2′

Καθώς ο αριθμός των ατομικών νοικοκυριών στην Ευρώπη αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, έτσι αυξάνονται και οι ανησυχίες για ένα ζήτημα που δεν είναι συχνά στο επίκεντρο των εθνικών πολιτικών συζητήσεων: η μοναξιά, η «κρυμμένη επιδημία», σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

Η Βρετανία έγινε το πρώτο ευρωπαϊκό έθνος στα μέσα Ιανουαρίου που όρισε «υπουργό μοναξιάς», εν μέσω μελετών που αποκαλύπτουν ότι περίπου το 10% όλων των Βρετανών αισθάνονται τακτικά απομονωμένοι. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May επέλεξε την πολιτικό Tracey Crouch για το ρόλο. Η Crouch διατήρησε επίσης την προηγούμενη θέση της ως υπουργός Αθλητισμού.

Οι πρόσφατες στατιστικές του Ηνωμένου Βασιλείου αποκάλυψαν ότι περίπου 200.000 άνθρωποι τείνουν να μην επικοινωνούν με φίλους ή συγγενείς, ακόμη και ούτε μία φορά στο διάστημα ενός μήνα, κατά μέσο όρο. Οι γιατροί ανέφεραν επίσης ότι συχνά συναντούν πολλούς ασθενείς, των οποίων η κύρια ανησυχία είναι η απομόνωση.

shutterstock_457918912

 

Αυτό σίγουρα δεν είναι μόνο πρόβλημα της Βρετανίας. Σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον δυτικό κόσμο, η γενική ικανοποίηση από τη ζωή μειώνεται συνεχώς όσο μεγαλώνει σε ηλικία ο πληθυσμός.

Ενώ η απομόνωση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ των ηλικιωμένων στη Βρετανία και τη Γερμανία – με την πλειοψηφία των ηλικιωμένων να είναι άνω των 75 ετών – άλλες χώρες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν ελαφρώς διαφορετικά προβλήματα.

Στη Σουηδία, για παράδειγμα, η μοναξιά δεν περιορίζεται μόνο στους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Eurostat, οι ενήλικες χωρίς παιδιά αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του συνόλου των νοικοκυριών στη Σουηδία. (Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση οι singles αποτελούν συνήθως περίπου το ένα τρίτο όλων των νοικοκυριών, κάτι που είναι ήδη περισσότερο από ό, τι στα περισσότερα άλλα μέρη του κόσμου, εκτός της Ιαπωνίας ίσως).

Στις ΗΠΑ, το φαινόμενο της ολοένα αυξανόμενης απομόνωσης αποτέλεσε κεντρική ιδέα της καμπάνιας που πραγματοποίησε η Oprah Winfrey με το μότο ‘Just Say Hello‘ ήδη από το 2014.

Έρευνες συνδέουν την μοναξιά με διάφορα σημαντικά προβλήματα υγείας όπως η άνοια, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η πρόωρη θνησιμότητα.

Σύμφωνα με την κοινωνιολόγο Bella dePaulo που έχει αφιερώσει δύο δεκαετίες στην έρευνα των ανθρώπων που ζουν μόνοι, για τη σημερινή νεολαία, η ατομική ζωή είναι πιο ελκυστική από ποτέ, και μάλιστα υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που μένουν μόνοι τους τείνουν να συμμετέχουν σε περισσότερες ομάδες και δημόσιες εκδηλώσεις, να εγγράφονται πιο συχνά σε μαθήματα, να ακολουθούν τις τέχνες και να τρώνε συχνότερα έξω. Είναι επίσης πιο πιθανό να συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις και άλλες δραστηριότητες που προσφέρουν στην κοινωνία.

shutterstock_790697656 (1)

 

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η ζωή ως single θα παραμείνει ελκυστική και στις πιο ώριμες περιόδους της ζωής σε μεγαλύτερη ηλικία. Η οικογένεια και οι οικείοι μας γίνονται ολοένα και πιο σημαντικοί όσο περνούν τα χρόνια, και όταν καλλιεργούμε και συντηρούμε υγιείς σχέσεις με τους γύρω μας εξασφαλίζουμε την πολύτιμη υποστήριξή τους σε ηλικίες που δεν είναι τόσο εύκολο να χτίσουμε νέες σχέσεις. Ή ίσως δεν έχουμε την ενέργεια να το κάνουμε.

shutterstock_255329200

 

Παραπομπές

  1. Noack, Rick, WashingtonPost.com – ‘Isolation is rising in Europe. Can loneliness ministers help change that?’ Web.
  2. Mannion, Lee, Reuters.com – ‘Britain appoints minister for loneliness amid growing isolation.’ Web.
  3. DePaulo, Bella, Abc.net.au – ‘More people than ever before are single — and that’s a good thing.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.