Ανάγνωση σε 5′
Παραπάνω από συχνά, συλλαμβάνουμε τον εαυτό μας να περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μπροστά στο κινητό ή στον υπολογιστή, πολλές φορές χάνοντας στιγμιότυπα που συμβαίνουν γύρω μας.
Για αυτό το λόγο μια ψηφιακή αποτοξίνωση, τουλάχιστον μερικές φορές μέσα στο χρόνο, είναι απαραίτητη για να μας επαναφέρει στην ανθρώπινη φύση μας.
Ολοένα και περισσότερες έρευνες βγαίνουν προς τα έξω αυτές τις μέρες, υποδεικνύοντας το σύνδεσμο μεταξύ της εκτεταμένης χρήσης του ίντερνετ και των ψηφιακών οθονών, και διάφορων ψυχικών/ψυχολογικών διαταρραχών όπως το άγχος και η κατάθλιψη.
Σε μια πρόσφατη έρευνα, άνθρωποι που ανέφεραν πως χρησιμοποιούσαν εκτεταμένα το ίντερνετ, ανέφεραν ακόμα πως έπασχαν και από κοινωνικές διαταραχές όπως άγχος, μοναξιά, κοινωνική απομόνωση και χαμηλότερη ποιότητα ζωής. Η έρευνα έδειξε επίσης πως ο εθισμός στη χρήση του διαδικτύου συνδέεται και με μειωμένη απόδοση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Καλά το καταλάβατε, το πολύ Ίντερνετ και η παραμονή μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μπορεί κυριολεκτικά να μας αρρωστήσει!
Συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο = Αποσυνδεδεμένοι από τους εαυτούς μας
Πως είναι αυτό δυνατόν; Ο εθισμός μας στην οθόνη του υπολογιστή, είναι ικανός να μας αποτρέψει από τα ενδιαφέροντα και τις καθημερινές δραστηριότητες που συνήθιζαν να μας διατηρούν υγιείς.
Άτομα εθισμένα στην οθόνη του υπολογιστή τους συνήθως ακολουθούν μια καθιστική ζωή χωρίς να αφήνουν χώρο για δραστηριότητες που περιλαμβάνουν άσκηση, κίνηση, κοινονικοποίηση και παιχνίδι.
Όλα τα προηγούμενα είναι πολύ βασικοί παράγοντες για την διατήρηση της βέλτιστης υγείας.
Άνθρωποι που συνηθίζουν να κάθονται σε μια καρέκλα σε καθημερινή βάση, παρουσιάζουν τόσο αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας όσο παρουσιάζουν και εκείνοι που ακολουθούν κακή διατροφή ή καπνίζουν.
Η διατήρηση μιας καθιστικής ζωής, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου, καρδιακής νόσου και διαβήτη. Με αυτή τη λογική, το «κάθισμα» είναι το νέο «κάπνισμα».
Επίσης, περισσότερος χρόνος μπροστά σε μια ψηφιακή οθόνη μεταφράζεται σε λιγότερο χρόνο για αλληλεπίδραση «πρόσωπο με πρόσωπο» με άλλους ανθρώπους, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει το στρες και προάγει το άισθημα απομόνωσης και το κοινωνικό άγχος.
Να σημειώσουμε ότι η εκτεταμένη χρήση του Skype ή του Facebook δεν μετράει ως χρόνος ανθρώπινης αλληλεπίδρασης «πρόσωπο με πρόσωπο».
Οι οθόνες μπορούν προκαλέσουν διαταραχές στον ύπνο
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, όταν περνάμε πολύ χρόνο μπροστά σε μια οθόνη, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες πριν τον ύπνο, αυτό μπορεί να απορρυθμίσει τον κιρκαδικό κύκλο μας, να επηρεάσει τις ορμόνες μας, τον ύπνο και τα επίπεδα ενέργειάς μας.
Ειδικότερα, το τεχνητό φως, που εκπέμπουν οθόνες όπως εκείνη του κινητού ή του ηλεκτρονικού υπολογιστή μας, είναι ικανό να μειώσει τη συγκέντρωση της μελατονίνης (απαραίτητη για τον ύπνο) στον εγκέφαλο.
Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο ύπνος στη ζωή μας μιας και σε αυτόν οφείλουμε την δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε στην επόμενη μέρα και τη διατήρηση ενός ενεργητικού, χαρούμενου και υγιεινού τρόπου ζωής.
Ένα αποδεδειγμένο πρόβλημα που σχετίζεται με μικρότερη διάρκεια ύπνου από όσο χρειάζεται, ή με την κακή ποιότητα ύπνου, είναι η απορύθμιση ορμονών που είναι υπεύθυνες για το αίσθημα της πείνας και την αποθήκευση λίπους.
Έρευνα υποδεικνύει πως ακόμα και ένας μόνο ανεπαρκής ή φτωχός ύπνος θα μπορούσε να δημιουργήσει ινσουλινοαντίσταση, μια κατάσταση όπου το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη που παράγει και μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα.
Επιμέρους έρευνες έδειξαν πως ένας ανεπαρκής ύπνος θα μπορούσε να συμβάλει, επίσης, σε μια πληθώρα προβλημάτων όπως καρδιαγγειακές νόσοι, διαταρραχές στη διάθεση, πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος και μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Οπότε, ας αφήσουμε το κινητό μας έξω από την κρεβατοκάμαρα ή ας το βάλουμε σε λειτουργία πτήσης κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο offline χρόνος συνδέεται με πιο υγιεινές συνήθειες
Το πιο σύνηθες φαινόμενο σήμερα είναι να καθόμαστε αρκετές ώρες, χωρίς διακοπή, μπροστά στον υπολογιστή ζορίζοντας τους εαυτούς μας να «βγάλουν» περισσότερη δουλειά και να γίνουν περισσότερο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί.
Στην άλλη όψη του νομίσματος, μια έρευνα που έρχεται από το Πανεπιστήμιο του Stanford υποδεικνύει πως άνθρωποι που πραγματοποιούσαν συχνούς περίπατους παρουσίαζαν 60% αύξηση στην παραγωγικότητά τους κατά μέσο όρο.
Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο διασκεδάζουμε, τόσο περισσότερο κινούμαστε, τόσο περισσότερο βγαίνουμε έξω στη φύση και μακριά από τις ηλεκτρονικές συσκευές και τόσο περισσότερο παραγωγικοί και υγιείς γινόμαστε.
Η προσοχή και η συγκέντρωση είναι δύο πράγματα που είναι δύσκολο να αποκτηθούν.
Ολοένα και περισσότεροι ψυχίατροι σήμερα διαγιγνώσκουν «διαταραχή ελλειμματικής προσοχής των ενηλίκων» σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που παρουσιάζουν δυσκολία κατά τη συγκέντρωση ή τη διατήρηση της προσοχής.
Στην εμφάνιση ή και επιδείνωση αυτής της ασθένειας, δύναται να συμβάλουν και παράγοντες όπως η απόσπαση της προσοχής από ένα email ή απλά ο ήχος από ένα εισερχόμενο μήνυμα.
Το ανθρώπινο σώμα είναι δυνατόν να καταρρεύσει μπροστά στο στρες που προάγει ένας τρόπος ζωής όπου οι άνθρωποι έιναι συνεχώς «συνδεδεμένοι» με όλους και με όλα.
Η αϋπνία, το άγχος, η κατάθλιψη και διάφορες χρόνιες παθήσεις είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα.
Συνεπώς, για τη διαχείριση όλου του στρες που δημιουργεί ο σύγχρονος ψηφιακός τρόπος ζωής, είναι αναγκαία η «αποσύνδεση» και η διασκέδαση.
Μπορούμε να ενσωματώσουμε το παιχνίδι και τη διασκέδαση στη ζωή μας λαμβάνοντας μέρος σε δραστηριότητες όπως η ιππασία, το μπάσκετ, το ποδήλατο, η yoga, ή χαλάρωση με τους φίλους μας μέσα από ένα καλό γεύμα.
Πράγματα σαν αυτά μας κρατούν χαρούμενους και θετικά «φορτισμένους» για να συνεχίσουμε να αποδίδουμε τα μέγιστα στην κάθε δουλειά μας.
Το παιχνίδι δεν είναι μόνο για τα παιδιά!
Το παιχνίδι είναι και για τους ενήλικες. Μέσα από αυτό μας δίνεται μια πολύ καλή ευκαιρία να αποσυνδεθούμε από την καθημερινότητα, να αποβάλουμε το στρες, να βρούμε τη χαρά και την ευχαρίστηση, να δοκιμάσουμε το μυαλό μας με διαφορετικούς τρόπους και να συναντηθούμε με παλιούς ή καινούριους φίλους.
Το παιχνίδι είναι ικανό, επίσης, να βελτιώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να ανεβάσει τα επίπεδα ενέργειάς μας.
Παρακάτω ακολουθούν μερικά τιπς που θα μας χαρίσουν μια επιτυχή ψηφιακή αποτοξίνωση:
- Για αρχή, χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο. Ορίστε μια συγκεκριμένη χρονική διάρκεια κατά την οποία θα βρίσκεστε ημερησίως μποστά σε μια οθόνη. Ορίστε ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα είστε πλήρως συγκεντρωμένοι στη δουλειά, και όταν αυτός ο χρόνος παρέλθει σηκωθείτε, περπατήστε, κάντε διατάσεις ή σύντομες ασκήσεις yoga. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρεετε να αποφύγετε τον καθιστικό τρόπο ζωής ακόμα και μέσα σε μέρες όπου «πνίγεστε» στη δουλειά μπροστά στον υπολογιστή σας.
- Βάλτε το κινητό σας στο αθόρυβο. Ψηφιακή αποτοξίνωση δεν σημαίνει «πηγαίνω βόλτα στο πάρκο και περπατάω ανέμελα» κοιτάζοντας το χρονολόγιο μου στο Facebook ή στο Instagram. Βάλτε το κινητό σας στο αθόρυβο και απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις για να μην χαλάσει κανένας ήχος τον χρόνο που έχετε ορίσει για τη χαλάρωσή σας. Αφιερώστε συγκεκριμένο χρόνο μέσα στην ημέρα σας κατά τον οποίο θα ασχολείστε αποκλειστικά με δραστηριότητες όπως είναι η απάντηση των emails ή η περιήγηση στα social media και στο internet, και δημιουργήστε χώρο μέσα στην ημέρα όπου θα παίξετε, θα διαβάσετε ένα βιβλίο ή απλά θα ονειρευτείτε χωρίς την βοήθεια της τεχνολογίας.
- Κλείστε την τηλεόραση. Δοκιμάστε να μην ανοίξετε την τηλεόραση για μια εβδομάδα. Η τηλεόραση είναι μια σοβαρή και ύπουλη πηγή κατανάλωσης σημαντικού για εμάς χρόνου, χρόνο τον οποίο θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε σε αγαπημένες δραστηριότητες ή απλά στην εκπλήρωση στόχων στην πραγματική ζωή. Κλείστε λοιπόν την τηλεόραση για μια μόλις εβδομάδα και θα δείτε γρήγορα πόσος περισσότερος χρόνος θα δημιουργηθεί για να μαγειρέψετε ή γενικά για να παραμείνετε δραστήριοι.
- Τέλος, όσον αφορά την γυμναστική, καλό είναι να βρείτε κάτι το οποίο αγαπάτε. Όταν δεν έχετε και πολύ όρεξη να πάτε στο γυμναστήριο, πράγματα όπως μια καινούρια σειρά ή ένα παιχνίδι στο smartphone γίνονται αυτομάτως πολύ ελκυστικά. Είναι αρκετά σημαντικό να ανακαλύψετε μια δραστηριότητα που θα αγαπήσετε και κάτι τέτοιο δύσκολα θα το βρείτε στο γυμναστήριο. Τα σπορ και οι περιπετειώδεις δραστηριότητες που προκαλούν το σώμα και το μυαλό μας είναι καλύτερες επιλογές. Οπότε καλό είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να ψάξετε κάτι που θα αγαπήσετε τόσο όσο θα χρειαστεί για να σας σηκώσει από τον καναπέ, την καρέκλα ή το κρεβάτι.
Παραπομπές
Hyman, Mark. DrHyman.com – ‘Do You Need a Digital Detox?’ Web.