υγεία

Μήπως ο πόνος στους ώμους οφείλεται στην τσάντα σας;

Ανάγνωση σε 2,5′

Η ένοχη τσάντα: Κι όμως, δεν ήθελες να συμβεί αυτό.

Απλά ήθελες κάτι αρκετά μεγάλο ώστε να μεταφέρει το πορτοφόλι σου, τα γυαλιά ηλίου, τα κλειδιά, το κινητό τηλέφωνο και ίσως κάποια μαντηλάκια. Αλλά τότε, ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να χρειαστείς κάποιο κραγιόν, προϊόντα γυναικείας υγιεινής, ένα φορτιστή τηλεφώνου, κάτι για να γράψεις, λίγα στυλό, μία μίνι ομπρέλα, τσίχλες, μπισκότα για τον σκύλο, μία μπάρα δημητριακών, ένα μπουκάλι νερό, απολυμαντικό χεριών …

Και πριν το καταλάβεις, να! – ένα μίνι πολυκατάστημα που κρέμεται από τον ώμο σου.

Δυστυχώς, το σώμα μας απλά δεν σχεδιάστηκε για να μεταφέρει αυτό το φορτίο.

“Οι βαριές τσάντες δεν δημιουργούν συνήθως προβλήματα με την περιστροφή του χεριού ή με τον ώμο”, εξηγεί ο Michael Herbenick, MD, του Premier Orthopedics, “αλλά μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα με πόνο στον ώμο ή τον αυχένα που σχετίζονται με την υπερβολική χρήση και την κούραση των μυών γύρω από την ωμοπλάτη. ”

Μια μεγάλη τσάντα γεμάτη προβλήματα

Η μεταφορά μιάς βαριάς τσάντας ώμου μπορεί να προκαλέσει ανομοιόμορφη κατανομή του βάρους, να τεντώσει τους μυς της πλάτης και να επηρεάσει τη ροή του αίματος στον ώμο, σύμφωνα με την American Ocupational Therapy Association (AOTA).

Οι βαριές τσάντες και οι ιμάντες χωρίς ‘μαξιλαράκι’ μπορούν επίσης να ασκήσουν επιπλέον πίεση στα νεύρα που οδηγούν στους ώμους, στον αυχένα και στο κάτω μέρος της πλάτης. Η AOTA λέει ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κνησμό ή σε αίσθηση μυρμηγκιάσματος, καθώς και αισθήματα δυσκαμψίας, μούδιασμα ή σφίξιμο.

Το σώμα μας απλά δεν σχεδιάστηκε για να μεταφέρει αυτό το φορτίο

Οι βαριές τσάντες μπορεί ακόμη και να επηρεάσουν τη στάση του σώματος. Σε μια μελέτη σε ένα μικρό δείγμα φοιτητών, που αναφέρθηκε στο περιοδικό Studies of Health Technology and Informatics το 2012, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι τσάντες ώμων και οι τσάντες χειρός μπορεί να προκαλέσουν στρες και δυσφορία γύρω από τη σπονδυλική στήλη, οδηγώντας τελικά σε πόνο και προοδευτική ” ορθοστατική σκολίωση “, στην οποία ένα άτομο κλίνει προς τα εμπρός για ανακούφιση.

Πώς να ελαφρύνουμε το φορτίο

Τώρα ίσως σκέφτεστε “αλλά χρειάζομαι τα πάντα που είναι μέσα στην τσάντα μου”. Εάν θέλετε να νιώσετε κάποια ανακούφιση, εξετάστε αυτές τις προτάσεις από την AOTA και την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών (AAOS):

  • Μην μεταφέρετε την τσάντα σε έναν ώμο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετακινήστε την από ώμο σε ώμο ή τοποθετήστε τον ιμάντα ώμου διαγώνια στο στήθος σας εάν ο ιμάντας είναι αρκετά μακρύς.
  • Βεβαιωθείτε ότι η τσάντα είναι ελαφριά για να ξεκινήσετε (π.χ., μικροΐνες αντί για δέρμα) και ότι οι ιμάντες είναι φαρδείς και γεμισμένοι.
  • Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό σακίδιο, το οποίο κατανέμει το βάρος πιο ομοιόμορφα (αλλά μην το φορτώνετε πάρα πολύ, αλλιώς θα έχετε πάλι προβλήματα).
  • Σκεφτείτε να αγοράσετε μικρότερη τσάντα (είναι εύκολο να ξεχάσετε τα πράγματα που ‘λιμνάζουν’ στο κάτω μέρος μιας μεγάλης, βαθιάς τσάντας).
  • Επιλέξτε τσάντες με ενσωματωμένα χωρίσματα, τα οποία κατανέμουν το βάρος πιο ομοιόμορφα.
  • Και … απλά λέμε … ίσως αξίζει να ρίξετε μια πιο αυστηρή ματιά στο τι μεταφέρετε:
    • Υπάρχει κάτι που μπορεί να παραμείνει στο αυτοκίνητό σας, όπως η ομπρέλα ή το μπουκάλι με το νερό;
    • Μήπως κουβαλάτε πολλά κέρματα;
    • Μπορείτε να έχετε λιγότερες κάρτες στο πορτοφόλι σας;
    • Μπορείτε να πάρετε ταξιδιωτικού μεγέθους καλλυντικά και απολυμαντικά χεριών;
    • Πόσα στυλό χρειάζεται ένα άτομο;
    • Υπάρχει κάτι μέσα στην τσάντα που ανήκει στα παιδιά ή το σύντροφό σας;

Αν ανησυχείτε για τον πόνο στον ώμο, τον αυχένα ή την πλάτη σας, και κάνοντας αυτές τις αλλαγές δεν ανακουφιστείτε, μιλήστε με τον γιατρό σας, συμβουλεύει ο Δρ. Herbenick. Σε κάποιο σημείο ίσως χρειαστεί να αποφασίσετε αν η προσκόλλησή σας στην τσάντα σας και το περιεχόμενό της αξίζει τον πόνο και την ταλαιπωρία που μπορεί να αισθάνεστε.

Παραπομπές

Premierhealth.com – ‘Are You Shouldering the Pain of Your Heavy Purse?’ Web.

Φωτογραφία από την πηγή

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.