Ψυχολογία

Μιλήστε με επιχειρήματα αν θέλετε να πετύχετε τους στόχους σας

Ανάγνωση σε 4′

Η ικανότητα της επικοινωνίας με αποδοτικό τρόπο, αποτελεί ένα από τα περισσότερο χρήσιμα skills σχετικά με την επιβίωση στον σύγχρονο κόσμο. Είναι αδύνατον να αποκλείσετε τους τσακωμούς σε όλες τις διαπροσωπικές σας σχέσεις. Ωστόσο, οι διαφωνίες δεν είναι πάντα επιβλαβείς, ακριβώς το αντίθετο για την ακρίβεια!

Τα εποικοδομητικά επιχειρήματα μπορούν να ρίξουν φως σε σημαντικά ζητήματα, να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα και να πάνε μια προσωπική σχέση στο επόμενο επίπεδο.

Πως μπορείτε όμως να λογομαχήσετε με συνειδητοποιημένο τρόπο και να κάνετε την επικοινωνία σας πιο αποτελεσματική;

Εξασκηθείτε πριν από την λογομαχία

Οι περισσότεροι άνθρωποι, συχνά, γίνονται παρορμητικοί φτιάχνοντας μακρόσυρτες λίστες με διαφορετικά ζητήματα, την ίδια στιγμή που εκείνο που πραγματικά τους απασχολεί είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Επίσης, δεν γνωρίζουν πραγματικά την πηγή της απογοήτευσής τους.

Εάν δεν γνωρίζετε οι ίδιοι καλά τον εαυτό σας, πως περιμένετε από τους άλλους να μαντέψουν και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σας; Είναι αδύνατον να βρείτε μια αποτελεσματική λύση αν δεν κατανοήσετε πρώτα τι είναι εκείνο το οποίο παρακινεί τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά σας σε κάθε στιγμή.

shutterstock_388888915

 

Ξεκινήστε εισάγοντας το διαλογισμό στην καθημερινότητά σας, καθίστε δηλαδή απλώς να σκεφτείτε μόνοι σας τα πράγματα και τις καταστάσεις με συγκέντρωση και με αντικειμενική σκοπιά. Το να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τον ίδιο σας τον εαυτό, απουσία παραγόντων που μπορούν να αποσπάσουν τη προσοχή σας, σάς δίνει τη δυνατότητα να συνδεθείτε καλύτερα με τον εαυτό σας και ταυτόχρονα κάνει ευκολότερη την αλληλεπίδρασή σας με τον υπόλοιπο κόσμο. Διαλογιστείτε, λοιπόν, προκειμένου να ελέγξετε καλύτερα τόσο το μυαλό όσο και το σώμα σας.

Αποφύγετε να κάνετε κριτική

Ο Ινδός φιλόσοφος Jiddu Krishnamurti, θεωρούσε πως η ικανότητα που έχει κάποιος να παρατηρεί, χωρίς όμως να αξιολογεί και να κάνει κριτική, βρίσκεται μεταξύ των σπουδαιότερων αρετών που έχει να προσφέρει η ανθρώπινη νοημοσύνη. Κάθε διαφορετικό άτομο, έχει και έναν διαφορετικό τρόπο με τον οποίο κοιτάζει και αλληλεπιδρά με τον κόσμο γύρω του. Συνεπώς, προκειμένου να επικοινωνήσετε περισσότερο αποτελεσματικά με τους ανθρώπους, καλό θα ήταν να αποφύγετε την κριτική και να επικεντρωθείτε στα γεγονότα.

Όταν συνηθίζετε να αξιολογείτε το κάθε τι, κάποιο άλλο άτομο μπορεί να νιώσει πως κρίνεται και αυτό είναι κάτι που κανένας δεν το θέλει. Κάθε αξιολόγηση που έχει τη μορφή ταμπέλας, κριτικής, προσβολής ή σύγκρισης δεν μπορεί να προκαλέσει τίποτε άλλο παρά μόνο συμπεριφορές αυτο-άμυνας και αντεπίθεσης από την αντίπερα όχθη.

Πως θα ξεχωρίσετε τα γεγονότα από τις «εκτιμήσεις»;

Παράδειγμα: «Σπάνια θέλεις να βγεις μαζί μου έξω», η φράση αυτή θα αποτελούσε μια εκτίμηση αντίθετα με τη φράση: «Τις τελευταίες δύο φορές που σου ζήτησα να βγούμε μου είπες πως δεν είχες όρεξη», η οποία θα αποτελούσε ένα γεγονός.

Αποφύγετε επίσης τις υποκειμενικές δηλώσεις που δεν αποτελούν ουσιαστικά γεγονότα, αλλά παρερμηνεύσεις των ίδιων των γεγονότων. Αυτές οι δηλώσεις αποτελούν εκτιμήσεις και όχι γεγονότα. Κανένας δεν μπορεί να διαφωνήσει με τα γεγονότα. Κανένας δεν μπορεί να νιώσει προσβεβλημένος από τα γεγονότα. Ωστόσο, οποιοσδήποτε θα μπορούσε να διαφωνήσει ή να νιώσει αναστατωμένος από μια εκτίμηση των γεγονότων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μια λογομαχία βασισμένη στα γεγονότα θα μπορούσε να σας βοηθήσει να βρείτε μια λύση πιο εύκολα.

shutterstock_598998410

Ο ειδικός στην ανθρώπινη επικοινωνία Δρ. Μάρσαλ Β. Ρόζενμπεργκ, πιστεύει πως η αποφυγή οποιουδήποτε είδους αξιολόγησης κατά τη διάρκεια ενός διαπληκτισμού, είναι το πρώτο βήμα για έναν πιο αποτελεσματικό διάλογο.

Αφήστε πίσω τον εγωϊσμό σας

Δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες οι άνθρωποι εστιάζουν περισσότερο στο να κερδίσουν έναν καυγά ή στο να πουν την τελευταία λέξη, ξεχνώντας σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και τον λόγο για τον οποίο ξεκίνησαν να λογομαχούν. Αποδεχτείτε πως δεν έχει σημασία ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι, και κατανοήστε πως ο διαπληκτισμός για την ανάδειξη ενός «νικητή» ποτέ δεν θα είναι κερδοφόρος. 

Αφιερώστε πρώτα την πλήρη προσοχή σας στα επιχειρήματα του ατόμου που βρίσκεται στην άλλη μεριά, προκειμένου να μπορέσετε να γίνετε εμφατικοί και να χτίσετε καλύτερες σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω σας. Οι περισσότεροι διαπληκτισμοί προκαλούνται με σκοπό να κεντρίσουν το ενδιαφέρον ενός ατόμου. Αντί να απορρίπτετε κατευθείαν εκείνο το άτομο, είναι προτιμότερο να του θέσετε μερικές ερωτήσεις και να κάνετε μια προσπάθεια να καταλάβετε πραγματικά το άτομο που έχετε απέναντί σας, ακόμα και αν είστε θυμωμένοι.

Παραμείνετε ανοιχτοί και μην φοβάστε να ρωτάτε για τα αισθήματα των άλλων. Για παράδειγμα: «Φαίνεσαι λυπημένος. Μήπως σε έκανα να νιώσεις άσχημα με κάτι που είπα

Περιγράψτε τα αισθήματά σας

Θα συμφωνήσουμε πως το να μιλάει κανείς για τα αισθήματά του μπορεί να είναι δύσκολο, ωστόσο δεν μπορείτε να περιμένετε και από τους άλλους να μαντέψουν το πως ή τι ακριβώς αισθάνεστε. Κάτι που είναι ιδιαίτερα επίπονο για ένα άτομο μπορεί να φαίνεται ασήμαντο για κάποιο άλλο. Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο σαφείς όταν μοιράζεστε τις ανάγκες, τις προσδοκίες αλλά και τα αισθήματά σας.

Παράδειγμα: «Με ενοχλεί που συνεχώς αργείς», είναι μια κατηγορία που περιλαμβάνει στοιχεία αξιολόγησης.

Ένα περισσότερο συνειδητοποιημένο άτομο θα μπορούσε να πει: «Νιώθω ενοχλημένος που άργησες δύο φορές αυτή την εβδομάδα χωρίς να με ενημερώσεις. Θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο στο μεταξύ χρόνο, αντί να έρχομαι βιαστικά να σε συναντήσω».

Χρησιμοποιήστε θετική γλώσσα

Ξεκαθαρίστε τι είναι εκείνο που ζητάτε από το άτομο που βρίσκεται απέναντί σας. Φροντίστε να είστε συγκεκριμένοι και να χρησιμοποιείτε θετική γλώσσα. Οι περισσότεροι είναι πιθανότερο να σας ακούσουν όταν τους μιλάτε για εκείνα τα πράγματα που εσείς θέλετε να κάνουν, παρά όταν τους λέτε τι δεν πρέπει να κάνουν.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να σας στηρίζουν περισσότερο τα αγαπημένα σας πρόσωπα, αντί να πείτε «Ποτέ δεν με ακούς και ποτέ δεν νοιάζεσαι για αυτά που θέλω», ένας περισσότερο σοφός άνθρωπος θα μπορούσε να πει:

«Θα ήθελα να ενδιαφέρεσαι περισσότερα για τα projects μου. Καταλαβαίνω ότι δεν έχεις ιδέα για το αντικείμενό τους, αλλά υποθέτω πως απλά έχω την ανάγκη να ακούσω από εσένα πως μπορώ να τα καταφέρω. Η στήριξή σου σημαίνει πολλά για μένα

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι μια πραγματική τέχνη που δημιουργήθηκε μέσα από πολλά και διαφορετικά στοιχεία και αρκετή καλή θέληση. Αποφύγετε να κατηγορείτε ή να κρίνετε τους υπόλοιπους ανθρώπους. Αντίθετα με αυτά, ρωτήστε τον εαυτό σας τι είναι αυτό που έχει περισσότερη σημασία για εσάς. Γίνετε περισσότερο συνειδητοποιημένοι και διαλογιστείτε προκειμένου να μάθετε περισσότερα για τις προσωπικές σας ανάγκες και τους τρόπους με τους οποίους θα τις εκφράσετε καλύτερα.

Κλείνοντας, κρατήστε στο μυαλό σας πως επικοινωνία σημαίνει διάλογος. Κάντε μια πραγματική προσπάθεια προκειμένου να κατανοήσετε το άτομο που έχετε απέναντί σας. Θυμηθείτε πως το να επιτρέπετε σε ένα άλλο άτομο να έχει διαφορετικές ανάγκες και απόψεις από τις δικές σας, είναι απελευθερωτικό και κάνει τον κόσμο πιο ενδιαφέρων.

Παραπομπές

Bielecka, Marzena. Thoughtcalalog.com – ‘The Art Of Effective Communication: How To Argue Mindfully.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.