Ανάγνωση σε 2′
#1 – Το καλό κρέας θέλει μία γερή δόση καρυκευμάτων. Ακόμη και αν είναι μόνο αλάτι και πιπέρι, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μία γενναιόδωρη ποσότητα. Εξάλλου όταν θα πάτε να ψήσετε το κρέας, πολλά από τα καρυκεύματα θα ‘πέσουν.’ Επίσης, αφήστε τα καρυκεύματα να διεισδύσουν στην επιφάνεια του κρέατος ώστε να αναπτυχθούν περισσότερο οι γεύσεις. Πάντοτε να στεγνώνετε το κρέας σας με χαρτί πριν βάλετε τα καρυκεύματα αλλιώς δεν θα ‘κάτσουν.’ Εάν υπάρχει υπερβολική υγρασία στην επιφάνεια, το κρέας δεν θα ψηθεί αποκτώντας ένα χρυσοκαφέ χρώμα, αλλά θα βράσει.
Για όσους είναι λίγο προσεκτικοί με το αλάτι, να ξέρετε ότι μόνο το 30% ή λιγότερο του αλατιού που καταναλώνουμε προέρχεται από την αλατιέρα μας. Σχεδόν πάντα ευθύνονται τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν αλάτι σε μεγάλες ποσότητες.
# 2 – Αφήστε το κρέας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου: είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βγάλετε το κρέας σας από το ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα και μέχρι δύο ώρες. Με αυτό τον τρόπο το κρέας έρχεται πιο κοντά στη θερμοκρασία ενός ζεστού τηγανιού. Διαφορετικά, αν είναι κρύο, θα σοκαριστεί από την ξαφνική μεταβολή της θερμοκρασίας όταν θα πάτε να το ψήσετε. Αν το κρέας σοκαριστεί από τη θερμοκρασία, καταπονείται και γίνεται σκληρό. Επιπλέον, σε ποιόν αρέσει να τρώει μία rare μπριζόλα που είναι κρύα στο εσωτερικό; Εάν αφήσετε το κρέας σας στον πάγκο για δύο ώρες, είναι απόλυτα ασφαλές. Μετά τις δύο ώρες μπορεί να αρχίσει να χαλάει και υπάρχει κίνδυνος για τροφική δηλητηρίαση.
# 3 – Μόλις το κρέας σας είχε λίγο χρόνο για να ζεσταθεί, είναι καιρός να ζεσταθεί το σκεύος που θα το ψήσετε. Ιδανικά θέλετε ένα σκεύος που να θερμαίνεται το ίδιο και να ψήνει το κρέας ακόμα και χωρίς φωτιά, λόγου χάρη. Θα πρέπει να είναι πολύ ζεστό όταν βάλετε το κρέας, για να δημιουργθεί αυτή η καραμελωμένη επιφάνεια που κάνει το κρέας τόσο λαχταριστό. Γυρίστε πλευρά μόνο όταν ξεκολλάει άνετα από το σκεύος. Καταπολεμήστε οποιαδήποτε ώθηση να κινήσετε, να σηκώσετε ή να αναποδογυρίσετε το κρέας για τουλάχιστον ένα λεπτό. Μόλις το χρώμα γίνει χρυσό, γυρίστε το κρέας και αφήστε το να καραμελώσει και από την άλλη. Επαναλάβετε αν χρειαστεί, ανάλογα με το πόσο καλά ψημένο το θέλετε.
# 4 – Στη συνέχεια, ολοκληρώστε τη διαδικασία ψησίματος στο φούρνο. Αυτό το μέρος ποικίλλει σημαντικά, οπότε βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε τις σωστές τεχνικές για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εάν μαγειρεύετε ένα μεγάλο ψητό, τότε η τοποθέτηση του κρέατος στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (που δεν υπερβαίνει τους 180 βαθμούς C) για πολλές ώρες είναι η πλέον επιθυμητή μέθοδος μαγειρέματος, καθώς θα το κάνει μαλακό και ζουμερό. Αν μαγειρεύετε μια χοντρή μπριζόλα και στη συνέχεια τη βάλετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς C για οπουδήποτε μεταξύ των 2-10 λεπτών, θα έχετε μια άψογη και φρεσκοψημένη μπριζόλα.
# 5 – Αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί: είναι συναρπαστικό να αρπάξετε ένα τέλεια μαγειρεμένο κομμάτι κρέατος από το φούρνο και να το καταβροχθίσετε αμέσως, αλλά είναι προτιμότερο να κρατηθείτε για λίγα λεπτά! Υποσχόμαστε ότι αξίζει τον κόπο. Το να αφήνετε το κρέας να ξεκουραστεί πριν το κόψετε βοηθά τους χυμούς να απορροφηθούν ξανά στο εσωτερικό ώστε να μην τρέξουν έξω πάνω στην επιφάνεια κοπής. Καλύψτε το με αλουμινόχαρτο ή χαρτί ψησίματος για να μην κρυώσει μέχρι να το φάτε.
Καλή επιτυχία!
Παραπομπές
Tastetro.com – ‘Tips for Preparing Perfect Meat.’ Web.