Ανάγνωση σε 6′
Η μελέτη του Χάρβαρντ, σχεδόν 80 ετών, απέδειξε ότι οι σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους μας βοηθούν να ζούμε περισσότερο και να είμαστε πιο ευτυχισμένοι
Όταν οι επιστήμονες άρχισαν να παρακολουθούν την υγεία 268 φοιτητών του Χάρβαρντ το 1938 κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, ήλπιζαν ότι η διαχρονική μελέτη θα αποκαλύψει στοιχεία για την υγιή και ευτυχισμένη ζωή.
Πήραν περισσότερα από όσα ήθελαν.
Αφού παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για σχεδόν 80 χρόνια στο πλαίσιο της μελέτης Harvard Study of Adult Development, μιας από τις μακρύτερες μελέτες στον κόσμο για την ενήλικη ζωή, οι ερευνητές έχουν συλλέξει μια σωρεία δεδομένων για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.
Από την αρχική ομάδα του Χάρβαρντ που προσλήφθηκε ως μέρος της μελέτης, μόνο 19 είναι ακόμα ζωντανοί, όλοι στα 90 τους. Μεταξύ των αρχικών συμμετεχόντων ήταν ο πρόεδρος John F. Kennedy και ο μακροχρόνιος συντάκτης της Washington Post, Ben Bradlee. (Γυναίκες δεν συμμετείχαν στην αρχική μελέτη, επειδή το Κολλέγιο ήταν ακόμη αρρένων.)
Επιπλέον, οι επιστήμονες επέκτειναν τελικά την έρευνά τους για να συμπεριλάβουν τους απογόνους των ανδρών, που τώρα αριθμούν 1.300 και είναι στα 50 και 60 τους, για να μάθουν πώς οι εμπειρίες της πρώιμης ζωής επηρεάζουν την υγεία και τη γήρανση με την πάροδο του χρόνου. Μερικοί συμμετέχοντες έγιναν επιτυχημένοι επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι και άλλοι κατέληξαν ως σχιζοφρενείς ή αλκοολικοί.
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, οι ομάδες ελέγχου επεκτάθηκαν. Τη δεκαετία του 1970, 456 κάτοικοι της Βοστώνης στρατολογήθηκαν ως μέρος της μελέτης Glueck και 40 από αυτούς είναι ακόμα ζωντανοί. Πάνω από μια δεκαετία πριν, οι ερευνητές άρχισαν να συμπεριλαμβάνουν συζύγους στις μελέτες Grant and Glueck.
Με την πάροδο των ετών, οι ερευνητές μελέτησαν την πορεία της υγείας των συμμετεχόντων και την ευρύτερη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων των θριάμβων και των αποτυχιών τους στη σταδιοδρομία τους και τον γάμο, και τα ευρήματα έχουν οδηγήσει σε εκπληκτικές ανακαλύψεις, και όχι μόνο για τους ερευνητές.
«Το εκπληκτικό εύρημα είναι ότι οι σχέσεις μας και το πόσο ικανοποιημένοι είμαστε από τις σχέσεις μας έχει ισχυρή επιρροή στην υγεία μας», δήλωσε ο Robert Waldinger, διευθυντής της μελέτης, ψυχίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Η φροντίδα του σώματός μας είναι σημαντική, αλλά η φροντίδα των σχέσεών μας είναι επίσης μια μορφή αυτο-φροντίδας. Αυτό, νομίζω, είναι η αποκάλυψη.»
Οι στενές σχέσεις, περισσότερο από το χρήμα ή τη φήμη, είναι αυτό που κρατά τους ανθρώπους ευτυχισμένους σε όλη τη ζωή τους, αποκάλυψε η μελέτη. Αυτοί οι δεσμοί προστατεύουν τους ανθρώπους από τη δυσαρέσκεια της ζωής, συμβάλλουν στην καθυστέρηση της ψυχικής και σωματικής παρακμής, και είναι καλύτεροι προγνωστικοί παράγοντες της μακριάς και ευτυχισμένης ζωής από ό,τι η κοινωνική τάξη, το IQ ή ακόμα και τα γονίδια. Αυτό το εύρημα αποδείχθηκε πραγματικό μεταξύ των ανδρών του Χάρβαρντ και των συμμετεχόντων στο εσωτερικό της πόλης.
Η μακροπρόθεσμη έρευνα έλαβε χρηματοδότηση από ιδιωτικά ιδρύματα, αλλά χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από επιχορηγήσεις από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, πρώτα μέσω του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας και πιο πρόσφατα μέσω του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης.
Ερευνητές που έχουν μελετήσει τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων ιατρικών αρχείων και εκατοντάδων προσωπικών συνεντεύξεων και ερωτηματολογίων, βρήκαν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της επιτυχημένης ζωής των ανδρών και των σχέσεών τους με την οικογένεια, τους φίλους και την κοινότητα. Αρκετές μελέτες διαπίστωσαν ότι το επίπεδο ικανοποίησης των ανθρώπων με τις σχέσεις τους στην ηλικία των 50 ήταν καλύτερος προγνωστικός παράγοντας της σωματικής υγείας από ό, τι τα επίπεδα χοληστερόλης τους.
«Όταν μαζέψαμε όλα όσα γνωρίζαμε για αυτούς στην ηλικία των 50 ετών, δεν ήταν τα επίπεδα χοληστερόλης της μέσης ηλικίας που προέβλεπαν το πώς θα γερνούσαν», δήλωσε ο Waldinger σε ένα δημοφιλές TED Talk. «Ήταν το πόσο ικανοποιημένοι ήταν στις σχέσεις τους. Οι άνθρωποι που ήταν πιο ικανοποιημένοι στις σχέσεις τους στην ηλικία των 50 ήταν οι πιο υγιείς στην ηλικία των 80 ετών. »
Ηχογράφησε την ομιλία του στο TED, με τίτλο «Τι συνθέτει μια καλή ζωή; Μαθήματα από τη μακρύτερη μελέτη για την ευτυχία », το 2015, και έχει προβληθεί 13.000.000 φορές.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η οικογενειακή ικανοποίηση έχει προστατευτική επίδραση στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Μέρος μιας μελέτης διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν ευτυχισμένους γάμους στη δεκαετία του ’80 ανέφεραν ότι η διάθεσή τους δεν υπέφερε ακόμη και τις ημέρες που είχαν περισσότερο σωματικό πόνο. Όσοι είχαν δυσαρεστημένους γάμους ένιωσαν τόσο συναισθηματικό όσο και σωματικό πόνο.
Εκείνοι που διατηρούσαν ζεστές σχέσεις κατάφεραν να ζήσουν περισσότερο και πιο ευτυχισμένοι, είπε ο Waldinger, και οι μοναχικοί συχνά πέθαναν νωρίτερα. «Η μοναξιά σκοτώνει», είπε. «Είναι τόσο ισχυρή όσο το κάπνισμα ή ο αλκοολισμός».
Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι έζησαν περισσότερο και απολάμβαναν καλή υγεία απέφευγαν το υπερβολικό κάπνισμα και το αλκοόλ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όσοι είχαν ισχυρή κοινωνική υποστήριξη παρουσίασαν λιγότερη ψυχική επιδείνωση καθώς γερνούσαν.
Σε μέρος μιας πρόσφατης μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που αισθάνονταν δεμένες με τους συντρόφους τους ήταν λιγότερο καταθλιπτικές και πιο ευτυχισμένες στις σχέσεις τους δυόμισι χρόνια αργότερα και είχαν επίσης καλύτερη μνήμη από εκείνες με συχνές συζυγικές συγκρούσεις.
«Οι καλές σχέσεις δεν προστατεύουν απλώς το σώμα μας. προστατεύουν και τον εγκέφαλό μας», είπε ο Waldinger στην ομιλία του στο TED. «Και αυτές οι καλές σχέσεις, δεν χρειάζεται να είναι ομαλές συνεχώς. Μερικά από τα ζευγάρια μπορεί να τσακώνονταν μεταξύ τους κάθε μέρα, αλλά όσο ένιωθαν ότι μπορούσαν πραγματικά να βασίζονται ο ένας στον άλλο όταν τα πράγματα γίνονταν δύσκολα, αυτές οι διενέξεις δεν επηρέασαν τις αναμνήσεις τους. “
Δεδομένου ότι η γήρανση ξεκινά από τη γέννηση, οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να φροντίζουν τον εαυτό τους σε κάθε στάδιο της ζωής, λένε οι ερευνητές.
«Η γήρανση είναι μια συνεχής διαδικασία», δήλωσε ο Waldinger. «Μπορείτε να δείτε πώς οι άνθρωποι αλλάζουν ανάλογα με την πορεία της υγείας τους στα 30 τους, έτσι ώστε με τη φροντίδα του εαυτού σας νωρίς στη ζωή σας να μπορέσετε να ξεκινήσετε μια καλύτερη πορεία για τη γήρανση. Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι «Φροντίστε το σώμα σας σαν να το χρειαζόσασταν για 100 χρόνια, γιατί ίσως και να το χρειαστείτε.»
Η μελέτη, είχε μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλάζοντας τέσσερις διευθυντές, των οποίων η θητεία αντανακλούσε τα ιατρικά τους ενδιαφέροντα και τις απόψεις της εποχής.
Υπό τον πρώτο διευθυντή, Clark Heath, ο οποίος έμεινε από το 1938 έως το 1954, η μελέτη αντικατοπτρίζει την κυρίαρχη άποψη της εποχής για τη γενετική και τον βιολογικό ντετερμινισμό. Οι πρώτοι ερευνητές πίστευαν ότι η φυσική συγκρότηση, η πνευματική ικανότητα και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας καθορίζουν την ανάπτυξη των ενηλίκων. Έκαναν λεπτομερείς ανθρωπομετρικές μετρήσεις κρανίων, γεφυρών φρυδιών και σπίλων, έγραψαν υπομνήματα σε βάθος σχετικά με τη λειτουργία των κύριων οργάνων, εξέτασαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου μέσω ηλεκτροεγκεφαλογγραφικών προγραμμάτων, και ανέλυσαν ακόμη και τη γραφή των ανδρών.
Τώρα, οι ερευνητές αντλούν αίμα για την αξιολόγηση του DNA και υποβάλλουν τους συμμετέχοντες σε σαρωτές μαγνητικής τομογραφίας για να εξετάσουν όργανα και ιστούς στο σώμα τους, διαδικασίες που θα είχαν ακουστεί σαν επιστημονική φαντασία το 1938. Υπό την έννοια αυτή, η ίδια η μελέτη αντιπροσωπεύει μια ιστορία των αλλαγών που η ζωή φέρνει.
Ο ψυχίατρος George Vaillant, ο οποίος προσχώρησε στην ομάδα ως ερευνητής το 1966, ηγήθηκε της μελέτης από το 1972 έως το 2004. Εκπαιδευμένος ως ψυχαναλυτής, ο Vaillant τόνισε τον ρόλο των σχέσεων και αναγνώρισε τον κρίσιμο ρόλο που έπαιξαν σε ανθρώπους που ζούσαν μακριά και ευχάριστη ζωή .
«Όταν ξεκίνησε η μελέτη, κανείς δεν νοιαζόταν για ενσυναίσθηση ή προσκόλληση. Αλλά το κλειδί για την υγιή γήρανση είναι οι σχέσεις, οι σχέσεις, οι σχέσεις. ” Τζορτζ Βάιλαντ
Σε ένα βιβλίο με τίτλο “Aging Well”, ο Vaillant έγραψε ότι έξι παράγοντες προέβλεπαν την υγιή γήρανση των ανδρών του Χάρβαρντ: σωματική δραστηριότητα, απουσία κατάχρησης αλκοόλ και κάπνισμα, το να έχουν ώριμους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση των σκαμπανεβασμάτων της ζωής και απολαμβάνοντας τόσο ένα υγιές βάρος όσο και έναν σταθερό γάμος. Για τους άντρες της πόλης, η εκπαίδευση ήταν ένας επιπλέον παράγοντας. «Όσο περισσότερη εκπαίδευση είχαν οι άντρες στο κέντρο της πόλης», έγραψε ο Vaillant, «τόσο πιθανότερο ήταν να σταματήσουν το κάπνισμα, να τρώνε λογικά και να χρησιμοποιούν αλκοόλ με μέτρο».
Η έρευνα του Vaillant υπογράμμισε το ρόλο αυτών των προστατευτικών παραγόντων στην υγιή γήρανση. Όσο περισσότερους παράγοντες είχαν οι συμμετέχοντες, τόσο καλύτερες ήταν οι πιθανότητες που είχαν για μία μεγαλύτερη, πιο ευτυχισμένη ζωή.
«Όταν ξεκίνησε η μελέτη, κανείς δεν ενδιαφερόταν για την ενσυναίσθηση ή την προσκόλληση», δήλωσε ο Vaillant. «Αλλά το κλειδί για την υγιή γήρανση είναι οι σχέσεις, οι σχέσεις, οι σχέσεις».
Η μελέτη έδειξε ότι ο ρόλος της γενετικής και των μακρόβιων προγόνων αποδείχθηκε λιγότερο σημαντικός για τη μακροζωία από το επίπεδο ικανοποίησης με τις σχέσεις στη μέση ζωή, που τώρα αναγνωρίζεται ως καλός προγνωστικός παράγοντας της υγιούς γήρανσης. Η έρευνα διέψευσε επίσης την ιδέα ότι οι προσωπικότητες των ανθρώπων έως την ηλικία των 30 ετών δεν μπορούν να αλλάξουν.
«Εκείνοι που ήταν προφανώς συντρίμμια όταν ήταν στα 20 ή 25 τους αποδείχτηκαν υπέροχοι ογδοντάρηδες», είπε. «Από την άλλη πλευρά, ο αλκοολισμός και η κατάθλιψη μπορούσαν να μετατρέψουν τους ανθρώπους που ξεκίνησαν τη ζωή ως αστέρια σε συντρίμμια στο τέλος της ζωής τους».
Ο τέταρτος σκηνοθέτης της μελέτης, Waldinger έχει επεκτείνει την έρευνα στις γυναίκες και τα παιδιά των αρχικών ανδρών. Αυτή είναι η μελέτη δεύτερης γενιάς και ο Waldinger ελπίζει να την επεκτείνει στην τρίτη και τέταρτη γενιά. «Πιθανότατα δεν θα αναπαραχθεί ποτέ», είπε για τη μακρά έρευνα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε.
«Προσπαθούμε να δούμε πώς οι άνθρωποι διαχειρίζονται το άγχος, αν το σώμα τους βρίσκεται σε ένα είδος χρόνιας λειτουργίας «μάχης ή φυγής», δήλωσε ο Waldinger. «Θέλουμε να μάθουμε πώς μια δύσκολη παιδική ηλικία μπορεί να φτάσει σε δεκαετίες να λυγίσει το σώμα στη μέση ηλικία και αργότερα».
Η Lara Tang ’18, μία επιστήμονας ανθρώπινης και εξελικτικής βιολογίας που προσχώρησε πρόσφατα στην ομάδα ως βοηθός έρευνας, απολαμβάνει την ευκαιρία να βοηθήσει να βρει μερικές από αυτές τις απαντήσεις. Ξεκίνησε να συμμετέχει στην προσπάθεια αφού έπεσε πάνω στη συζήτηση TED του Waldinger σε ένα από τα μαθήματά της.
«Αυτό με ώθησε να κάνω περισσότερη έρευνα για την ανάπτυξη ενηλίκων», είπε η Tang. «Θέλω να δω πώς οι παιδικές εμπειρίες επηρεάζουν τις εξελίξεις της σωματικής υγείας, της ψυχικής υγείας και της ευτυχίας αργότερα στη ζωή».
Ερωτηθείς για το ποια μαθήματα έχει μάθει από τη μελέτη, ο Waldinger, ο οποίος είναι ιερέας Ζεν, είπε ότι εξασκεί διαλογισμό καθημερινά και επενδύει χρόνο και ενέργεια στις σχέσεις του, περισσότερο από πριν.
«Είναι εύκολο να απομονωθείς, να μπεις στη δουλειά και να μην θυμάσαι, «Ω, δεν έχω δει αυτούς τους φίλους εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Waldinger. «Γι ‘αυτό προσπαθώ να δώσω μεγαλύτερη προσοχή στις σχέσεις μου από ό,τι στο παρελθόν».
Liz Mineo Harvard Staff Writer – The Harvard Gazette, ‘Good genes are nice, but joy is better‘ Web.