Δίαιτα Διατροφή

Με τί μπορούμε να αντικαταστήσουμε την υγρή ζάχαρη που καταναλώνουμε καθημερινά

Ανάγνωση σε 3,5′

Αυτό το ποτήρι χυμού το πρωί, το αναψυκτικό διαίτης με το φαγητό και το smoothie στη βόλτα με τους φίλους, μάς καταδικάζει σε ένα συντριπτικό για τον οργανισμό μας σκαμπανέβασμα του σακχάρου στο αίμα (και για περισσότερη όρεξη για ζάχαρη).

Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές στο MyCare, η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα προκαλεί μία σωρεία αντιδράσεων στον οργανισμό μας που είναι βλαβερή για την υγεία μας.

Βάζει το σώμα μας σε μία κατάσταση στρες, ενεργοποιεί την έκκριση ορμονών που συμβάλλουν στην αποθήκευση λίπους και μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο είναι δύσκολο να βγούμε.

Ο καθημερινός μας καφές:

Έχουμε μια τεράστια μέρα μπροστά μας, και θέλουμε μια μεγάλη δόση καφέ, επιτόπου. Είμαστε ήδη αρκετά αγχωμένοι και θέλουμε κάτι γλυκό για να ισορροπήσει την διάθεσή μας.

Ποιό είναι εδώ το πρόβλημα; Ο καφές-γίγας με το αρωματικό σιρόπι της αρεσκείας μας έχει πιθανότατα 18 κουταλιές ζάχαρη, όσες έχουν δηλαδή και δύο αναψυκτικά. Ακόμα και ένας απλός latte με άρωμα βανίλιας έχει γύρω στις 8 κουταλιές ζάχαρη. Αν δεν θα ξεκινούσαμε την μέρα μας με αναψυκτικό, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε και τον καφέ μας.

Με τί να τον αντικασταστήσουμε: Μπορούμε να παραγγείλουμε κάτι με προσοχή, ή να φτιάξουμε τον δικό μας καφέ.

Αν αποφύγουμε το αρωματικό σιρόπι στον καφέ, αποφεύγουμε και το πρόβλημα. Μπορούμε αντί για αυτό, να βάλουμε λίγη κανέλα. Η κανέλα θα προσθέσει ένα υπέροχο άρωμα στον καφέ μας και ταυτόχρονα συμβάλλει με ιδιότητες σταθεροποίησης του σακχάρου στο αίμα μας.

Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε και τον δικό μας latte πριν φύγουμε από το σπίτι. Ακόμα και να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη, δύσκολα θα είναι 8 ολόκληρες κουταλιές. Μπορούμε όμως να βάλουμε και μέλι ή κάποιο άλλο φυσικό γλυκαντικό που δεν βρίσκεται εύκολα στην αγορά λόγω του υψηλού κόστους.

shutterstock_352944419

 

Ο πρωινός μας χυμός:

Ο φυσικός χυμός θεωρούνταν υγιεινή επιλογή, μέχρι που αξιολογήθηκε η επίδρασή του στην άνοδο του σακχάρου στο αίμα μας. Ναι, έχει καλά στοιχεία όταν είναι φυσικός, αλλά το ότι είναι σε υγρή μορφή σημαίνει ότι απορροφάται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό μας με τις γνωστές επιπτώσεις.

Από την άλλη, όταν τρώμε ολόκληρο το φρούτο, πρώτον το τρώμε πιο αργά, και δεύτερον παίρνουμε κάποια θρεπτικά συστατικά που κάνουν την απορρόφησή του πολύ πιο αργή απ’ό,τι στην περίπτωση του χυμού, όπως οι φυτικές ίνες.

Με τί να τον αντικασταστήσουμε: Μπορούμε να παραγγείλουμε μεν φυσικό χυμό απ’έξω αλλά να τον αραιώσουμε με νερό πριν τον πιούμε, κάτι που θα τον κάνει να κρατήσει και για πολύ περισσότερη ώρα. Το μισό ποτήρι τουλάχιστον, καλό θα είναι να είναι νερό.

shutterstock_424844143

 

Το καθημερινό μας smoothie:

Άλλο ένα ρόφημα που θεωρείται υγιεινό αλλά μπορεί να κρύβει παγίδες. Ένα τυπικό smoothie μπορεί να έχει γύρω στις 600 θερμίδες και 120 γραμμάρια ζάχαρης. Πάλι, η υγρή μορφή του δεν βοηθάει στο να απορροφηθεί ομαλά από τον οργανισμό μας.

Με τί να το αντικασταστήσουμε: Μπορούμε να παραγγείλουμε έξυπνα ή να φτιάξουμε το δικό μας.

Πρέπει να προσαρμόσουμε την παραγγελία μας ώστε να έχει λιγότερες θερμίδες και ζάχαρη. Μπορούμε να ζητήσουμε το μεγαλύτερο μέρος του ροφήματος να είναι από γάλα αμυγδάλου και να έχει φρούτα ή κάποια λαχανικά που δένουν ωραία με τα φρούτα.

Από την άλλη, αν το φτιάξουμε μόνοι μας, σε ένα καλό μπλέντερ μπορούμε να βάλουμε οποιονδήποτε συνδυασμό φρούτων ή λαχανικών έχουμε εκείνη τη μέρα στο σπίτι και να κάνουμε πολλές εναλλαγές. Καλό θα είναι να επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά της εποχής, που είναι πιο γευστικά και πιο θρεπτικά.

shutterstock_520988902

 

Το μεσημεριανό μας αναψυκτικό:

Όταν πηγαίνουμε στο αγαπημένο μας μέρος για μεσημεριανό, θέλουμε φυσικά και να το συνοδεύσουμε με κάτι. Σκεφτόμαστε λοιπόν ότι η καλύτερη λύση είναι ένα αναψυκτικό διαίτης αφού δεν έχει καθόλου θερμίδες και έχει ωραία γεύση.

Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και το αναψυκτικό διαίτης, προκαλεί παρόμοια αντίδραση στον οργανισμό μας σαν να έχουμε φάει ζάχαρη και επιπροσθέτως, περιέχει πολλά τεχνητά γλυκαντικά και άλλα πρόσθετα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν διαβήτη. Το σώμα μας αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό.

Με τί να το αντικασταστήσουμε: Να παραγγείλουμε αφρώδες νερό.

Μπορούμε να αναβαθμίσουμε το γεύμα μας με ένα ανθρακούχο νερό αν μάς αρέσει το ανθρακικό, ή να πιούμε μία σόδα. Για καλύτερη γεύση και περισσότερη απόλαυση, μπορούμε να το συνοδεύσουμε με λίγο χυμό λεμόνι ή μία φέτα λεμόνι ή λάιμ.

Αν αυτή την θυσία είναι δύσκολο να την κάνουμε, μπορούμε να ξεκινήσουμε με αργούς ρυθμούς και σιγά σιγά να το συνηθίσουμε. Δε χρειάζεται από την πρώτη στιγμή να το κόψουμε μαχαίρι – σημασία έχει να το κάνουμε.

shutterstock_510508546

 

Το ενεργειακό ποτό που έχουμε μαζί στην προπόνηση:

Όταν έχουμε τρέξει στον διάδρομο για 45 λεπτά ή έχουμε μόλις τελειώσει ένα μάθημα yoga, μπορεί να επιλέξουμε να πιούμε ένα ενεργειακό ποτό, γιατί εντάξει, το δουλέψαμε και το αξίζουμε. Η προπόνηση που κάναμε, ναι, μάς κάνει πολύ καλό, αλλά με αυτού του είδους την γυμναστική δεν χρειάζεται να αναπληρώσουμε ηλεκτρολύτες.

Τυπικά, χρειαζόμαστε ηλεκτρολύτες μετά από πολύ έντονη και σκληρή άσκηση, που κρατάει από μία ώρα και πάνω. Ο περισσότερος κόσμος μετά τη γυμναστική χρειάζεται απλώς την αναπλήρωση υγρών, και αυτό σημαίνει.. φυσικά νερό.

Εκτός αυτού, ένα τυπικό ενεργειακό ποτό έχει 14 γραμμάρια ζάχαρη που σίγουρα δεν χρειαζόμαστε, και αν δεν έχει ζάχαρη, έχει τεχνητά γλυκακτικά. Ακόμα χειρότερα.

Με τί να το αντικασταστήσουμε: Με νερό. Μπορούμε να πιούμε πολύ νερό.

Είναι το απόλυτο φυσικό ποτό. Αν σκεφτόμαστε το νερό όπως και το κινητό μας, τότε θα το έχουμε πάντα μαζί μας.

shutterstock_517932844

 

Ώρα για κοκτέιλ:

Είχαμε μία μεγάλη και κουραστική μέρα, και πρόκειται να βρεθούμε με τους φίλους μας για να πούμε τα νέα μας. Εδώ θέλει λίγη προσοχή στο τί θα επιλέξουμε να πιούμε. Τα περισσότερα κοκτέιλς είναι γλυκά.

Τα γλυκά ποτά είναι εθιστικά (λόγω της άμεσης απορρόφησής τους απο τον οργανισμό μας) και το ένα μπορεί να οδηγήσει γρήγορα στο δεύτερο, και πάει λέγοντας, και οι θερμίδες και η ζάχαρη να συσσωρεύονται. Ένα τυπικό γλυκό κοκτέιλ έχει 300 θερμίδες και 8 κουταλιές ζάχαρης, καθιστώντας το περισσότερο επιδόρπιο παρά ποτό.

Με τί να το αντικασταστήσουμε: Μπορούμε να δοκιμάσουμε βότκα με μια ιδέα χυμού από κράνμπερι για παράδειγμα.

Θα απολαύσουμε κάτι λιγότερο γλυκό, αλλά οπτικά μοιάζει και αυτό διασκεδαστικό. Θα γλυτώσουμε περίπου 200 θερμίδες, και θα πάρουμε την μισή ποσότητα ζάχαρης.

Επίσης, μπορούμε να πιούμε ένα ποτήρι κρασί, που είναι μία από τις πιο φυσικές επιλογές και ταιριάζει με κάθε παρέα. Χώρια του ότι έχει κάποια καλά στοιχεία για την υγεία μας, αρκεί να μείνουμε σε ένα, το πολύ δύο ποτήρια στη διάρκεια μίας βραδιάς.

shutterstock_510079096

 

Παραπομπές

Brissette, Christy, MS, RD. Shape.com – ‘Healthy Drink Swaps to Help You Cut Back On Sugar.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.